ANNONSE
Annonse
Akersposten

«Y870 og 41L og deres 6 unger var borte!»

Svanefamilien skulle kanskje besøke venner ved Holmendammen?

Svanefamilien befant seg plutselig i Holmenkollveien, i et langt mer trafikkert område enn de er vant til ved Smestaddammen. Foto: Nina Jonsson

Plutselig var svanefamilien på åtte søkk borte fra Smestaddammen. Så kom meldingen fra Fuglehjelpen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 16.06.2018 kl 20:03

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

SMESTAD: Svaneparet som er merket med navnene Y870 og 41L, holder til ved Smestaddammen, der mange kjenner dem og følger med på dem og de seks små svaneungene. Bekymringen var derfor stor da familien onsdag var borte fra området.

Lette høyt og lavt

«Gikk for å lete rundt Nedre Smestaddam, ved Smestad sykehjem, Smestad barnehage, litt oppover i fossen fra Nedre Smestaddamm, klatret ned i fossen ved Smestadddammen, ved Smestadkrysset, lette sammen med en på baksiden av Hegnar Media bygget, gikk bilveien opp til Holmendammen, til Holmendammen og tilbake til Smestaddammen. Fant ikke Svanene noen steder.»

Det skriver Nina Jonsson på Facebook-siden «Fugler i Oslo og Akershus».

"Ikke et blivende sted", tenker de kanskje.

Det viste seg at fuglefamilien hadde tatt seg en real «walkabout». Nina Jonsson skriver videre:

«Etter en stund ringte Pelle fra Fuglehjelpen meg -- en dame hadde ringt til han og sa at Svanene var ved Holmenkollveien 28. En i Svanegruppen min bestilte drosje og vi dro opp og fant Svanene liggende i bilveien. Svaneparet Y870 og 41L og deres 6 unger var like hele og så ut til å ha det bra!»

Hun skriver også at det var noen der som trodde at svanene holdt til ved Holmendammen, og at det neppe hadde gått bra om de hadde blitt flyttet dit.

«Det er et svanepar ved Holmendammen så det hadde blitt slåsskamp og svaneungedød,» skriver hun.

Turen hjem

Jonsson skriver at hun og noen andre fikk svanene opp på fortauet og begynte å gå nedover med dem.

«Etter mye om og men endte det med at Viltnemda kom med hestehenger, fanget Y870 og tok han inn i hengeren. 41L fulgte etter og ungene slet med å komme opp på «døren» som ble felt ned sånn at Svanene skulle gå på den og inn i hengeren. 4 av ungene kom seg opp og fulgte eter 41L. 2 av ungene kom under «døren» og jeg gikk for å finne dem. Løftet opp den ene og gav den til 41L og så fant jeg den andre og gav den til 41L. Svaneungene er like myke å ta på som de ser ut og det var veldig koselig å holde dem.»

Da Viltnemda kom til Smestaddammen med svanefamilien, gikk de rolig ut av hengeren og tok seg en svømmetur i sivet.

Fremdeles på Smestad

Til Akersposten forteller Nina Jonsson at svanene to dager etter dramaet har det fint ved Smestadammen.

– De har vært her ved Smestaddammen siden de kom tilbake, fortsatt med seks unger, sier Jonsson, som selv bor på Røa. Hun forteller at hun følger godt med på den lille familien på Smestad.

– Jeg har kjent disse svanene siden 3. juni 2016, sier hun og forteller at hun har opprettet en Facebook-gruppe for knoppsvanene ved Smestaddammene. Opptil fire ganger i uken er hun på plass ved Smestaddammen for å se hvordan svanene har det.

Flere farer

– Litt av hvert kan skje her, og det er mange farer for svanene. Hundeeiere som lar hundene gå løse, de er en trussel for svanene. Det fins også mennesker som plager dem, sier hun.

Jonsson forteller at de er flere fra svanegruppen som passer på, og hvis noe skjer, som det gjorde onsdag, samler de flere som kan hjelpe til.

Til slutt fikk de god hjelp til å komme seg hjem. Legg merke til organiseringen.

– I fjor havnet for eksempel to av svaneungene i fossen tre ganger, sier hun.

– Du kjenner svanene, men kjenner de deg?

– Ja, det går heldigvis begge veier. Jeg får tillit fra dem. De kommer bort, og selv om jeg ikke alltid har mat klar, syns de det er greit å være nær meg. Det er flere mennesker svanene liker, men det er også noen de ikke liker så godt. Da kan det hende at de hveser, sier hun.

Nå håper hun den lille svanefamilien får en fredelig og fin sommer. Hun lover i hvert fall å følge godt med videre.