ANNONSE
Annonse

«We too!»

Hanne-Karine Sperre

«Noen steder er det å være født kvinne ensbetydende med at du allerede har tapt.»

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2018 kl 09:36

ANNONSE
Annonse

Uavhengig av hvilket ståsted vi har i livet, hvem vi stemmer på, eller hvilken stemme vi har, kan det tenkes at et ekte prinsipp om likestilling er et prinsipp av flere dimensjoner, som utgjør et samfunn som verdsetter mennesker som individ, uavhengig av hudfarge, kromosomer, bakgrunn og kjønn.

Men i dag er det Kvinnedagen, dagen for kvinner. Dagen for kamp. Dagen for gratulasjoner og hyllest til kvinnen. Å være kvinne er stort. Å være kvinne er mer en oppvask og fødestuer. Det er mer enn PMS og kroppskomplekser. Å være kvinne er mer enn omsorg for pleietrengende.

I dag vil sikkert Aune Sand uttale seg om hvorfor han elsker kvinner. Og noen kvinner vil mene at dette er å nedgradere oss. Noen vil kanskje mene at slikt skryt er som et verbalt klask på baken, eller som et stryk over høyre lår. Jordbærmus. Duvende bryst. Men stemmen jeg hører hyller kvinnen og takker henne. Det er ingenting feil ved det. Menneskehetens overlevelse hviler på kvinners fruktbarhet.

Kvinner og menn kommuniserer ulikt. Førstnevnte kanskje mer åpne om skam, mens menn i større grad skjuler sin sårbarhet.

Siden 1910 har stadig nye generasjoner fylt den internasjonale kvinnedagen med nytt innhold i nye former. Feminisme har for noen blitt et fy-ord. Det stadige oppgulpet av hendelser berørt av emneknaggen metoo, blir for noen like plagsom som tilbakevendende soppinfeksjon. Noen syns vi kvinner maser for mye. Klager for mye. Noen andre syns at vi kvinner kjemper for lite.

Jeg er feminist fordi jeg er opptatt av like rettigheter. En hverdagsfeminist, som er opptatt av at alle skal ha de samme forutsetningene for å leve gode liv. Men noen ganger kan det oppleves som at vi svømmer i en blanding av et stakkarslig syn på kvinner og fiendtlig syn på menn. Det siste året har røsket opp i seksuell trakassering og maktmisbruk, både i politikken og bransjer ellers, der kvinnen kan minne om noe som ikke er så mye verdt. I lys av dette kan det være fort gjort å tolke metoo som en offentlig moralsk dom over menn. Det er ikke heldig.

Det er ikke bare kvinnenes verdi som er viktig. En kvinne kan bli seksuelt objektivisert på daglig basis, men en mann som blir det samme, eller i verre tilfeller blir voldtatt, vil ha langt større problemer med å få samme oppmerksomhet og hjelp som en kvinne. En funksjonshemmet mann har vanskeligere utfordringer i samfunnet, enn oss funksjonsfriske kvinner og menn. En kvinne, eller mann, med en annen farge på huden møter på andre utfordringer i hverdagen. Utfordringer jeg ikke tenker over.

Mangfold handler ikke bare om å sørge for at kvinner er representert i alle samfunnets roller, ei handler det om at menn skal være representert i alle samfunnets roller. Mangfold handler om å ha alle grupper i samfunnet representert. Det er ikke mangfold å ha kvinner representert i hvert yrke eller å kvotere inn en kvinne framfor en mer kvalifisert mann. Ekte likestilling er fargeblind, aldersblind, og kjønnsblind. En viktig fellesnevner er frihet til å velge.

Noen kvinner gjør det bemerkelsesverdig bra i politikken, mange kvinner er enestående mødre og omsorgspersoner. Noen kvinner jobber hardt uansett hvilken stilling de har i arbeidsmarkedet. Andre fikk aldri muligheten til å gjøre seg bemerket i jobb. Noen kvinner gjør det strålende i næringslivet, like fullt vil noen menn kun gi en simpel honnør.

Noen kvinner mener at kvinnedagen ikke er dagen for kake og gratulasjoner. Andre vil gjerne hylles. Jeg tar gjerne i mot komplimenter. Jeg opplever ingen undertrykkelse i en bukett roser eller en høflig kommentar. Der en mann trekker ut stolen eller holder døren åpen. I dette landet står jeg fritt til å velge hvem jeg vil dele livet mitt med. Jeg kan i stor grad også velge en utdannelse, og jeg kan få meg en jobb. Men ser vi utover vil vi vitne at det i noen land foregår forferdelige overgrep som jenter og kvinner hver dag. Noen steder er det å være født kvinne ensbetydende med at du allerede har tapt. Undertrykkelse handler om at flere millioner jenter blir giftet bort mot sin vilje hvert år.

Ser vi innover i landet har jakten på det perfekte liv bidratt til at stadig flere unge jenter får spiseforstyrrelser. Sykdommen rammer først og fremst kvinner, kjønnsfordelingen er om lag 90% jenter og 10% gutter. Undertrykkelse handler om at flere tusen kvinner i Norge, hvert år, blir utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk. Den handler om forskjellen på hvordan vi ser menn og kvinners seksualitet ulikt, den er strukturert og eldgammel. En mann som har draget eller frekventerer hyppig blant kvinner blir som oftest omtalt som pikenes jens, Casanova eller Don Juan. En kvinne vil som oftest få negative beskrivelser som hore, løs eller oppmerksomhetssyk.

Kvinner og menn forvalter ulike ressurser. Jeg leser at kvinner tiltrekkes menn med høyere sosioøkonomisk status enn dem selv. Noen menn utnytter dette til sitt fulle. Noen menn bruker sin posisjon, og spiller på sin makt, for å oppnå sex med kvinner. Etterpå er kvinnen glemt. Noen kvinner spiller på sin skjønnhet og sine former for å oppnå fordeler bare menn kan gi dem.

Mange misbruker makt til egen vinning. Ofte skjer det på andres bekostning og i strid med sosiale normer, eller lover og regler. Makt kan føre med seg kritikkverdig atferd, beleilig nok kombinert med mindre mottakelighet for råd og kritikk fra andre. Det såkalte glasstaket hører vi ikke så mye om lenger, og fedre triller barnevogna og tar stadig lengre foreldrepermisjoner.

Kvinner inntok universitetene for mange år siden og kvinner sitter i ledende posisjoner i arbeidslivet. Men majoriteten av kvinner velger tradisjonelle yrker, og mange kvinner jobber deltid. Det er en majoritet av kvinner med store omsorgsoppgaver for pårørende og nære, mens menn tjener gjennomgående mer.

FN viser at de fattigste i verden er kvinner. Manglende skolegang trekkes frem som en av årsakene til det. I mange land prioriteres gutters skolegang fremfor jenters. Noen steder får ikke kvinner bevege seg utenfor hjemmet uten følge av en mannlig slektning. Det vanskeliggjør skolegang og arbeid, heter det i FNs rapport.

Gratulerer med den viktige dagen!

Hanne-Karine Sperre
hanne@karinesperre.no

LES tidligere innlegg, Helt Uten Sperre:

"Som storesøster til en svært syk mann, som døde, kan jeg kjenne på morens fortvilelse"

"Når foreldre tror at barnas aktiviteter MÅ være ledet av en spesialist"

"Ja til leksefri hverdag"

"Jeg fikk beskjed om å skaffe meg katt i stedet for barn"

"Kaloripanikken"

LES OGSÅ:
"Jeg har drukket mange kaffe på CC Vest"

Følg Akersposten på Facebook

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse