Akersposten

Vraket franske alper og finanslivet i London for å bli hunders bestekompis

PROFESJONELL HUNDELUFTING PÅ VETTAKOLLEN: - Lucy (t.v) er en labradoodle. Hun har mye energi, og er snill og søt. Shaggy, en portugisisk vannhund, er det samme, men forsøker til tider å være dominerende. Men vi kjenner hundene såpass godt at vi prøver å unngå det, sier Matt (34) om sine firbente venner.
Foto: Pål Magnus Tømmervold

Matt Heins (34) liv var omkranset av designerdresser, Powerpoint-presentasjoner og spisse tinder. Men for 34-åringen er det kameratskapet til firbente venner i Oslo som realiserer livsprosjektet.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 16.03.2017 kl 20:49

VETTAKOLLEN: Matt hilser Akersposten.no velkommen med et jovialt hei og et bredt smil mellom det velstelte helskjegget, når vi møter ham på Majorstuen en tidlig morgen, og setter kursen mot tåkelagte Vettakollen.

- Det har vært et eventyr! Det er alltid tøft å være en nystartet bedrift, men min lidenskap for hunder og natur er motivasjonen for min livsstil. Jeg er enebarn og vokste opp med en hund som ble som et søsken for meg. Foreldrene mine har fortsatt en hund, og hun er som en lillesøster. Jeg prater med henne på Facetime når jeg snakker med foreldrene mine. Jeg vet det høres rart ut, men …, sier Matt på godt norsk med engelsk aksent i stemmen.

Ble mett på London og Chamonix

Det var høsten 2012 at kjærligheten til en norsk dame tok Matt til Norge. Han opprettet deretter nettsiden og konseptet «Who Let The Dogs Out», med den hensikt å bli fyren som tar med hundene til travle osloborgere ut på tur. Angret har han aldri gjort.

Saken fortsetter under bildet.

HEKTISK HVERDAG: Mellom 30-35 hunder luftes daglig i regi av Matts (34) hunderlufter-bedrift. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Tidlig i yrkeslivet, etter at han fullførte Business Management-studier ved University of Bath i Vest-England, fraktet undergrunnsbanen ham daglig til finansdistriktet Canary Wharf midt i Storbritannias hovedstad. Heisen sendte ham opp i skyskraperjungelen, og stanset ved kontorene til oljegiganten BP.

Men livslysten tok ham snart til de franske alper, Chamonix, der han jobbet innen reklame- og markedsføringsbransjen for 13 skisentre i 2,5 år.

På luftetur på vestkanten

Denne marsdagen i 2017 blir vi imidlertid med ham for å hente de firbente turvennene Lucy og Shaggy, fra henholdsvis Smestad og Gulleråsen i Oslo vest.

For på tross av at forelskelsen til den norske jenta etter hvert tok slutt, er hundelufter-firmaet nå blitt såpass populært at det er kommet for å bli.

- I dag har vi mellom 75 til 80 fleksible og faste kunder. Omtrent en tredjedel av disse har tilhørighet til vestkanten i Oslo. Vi er tre ansatte og leter etter en fjerde. Derimot er det ingen hast, jeg foretrekker å vente på den riktige personen som deler den samme lidenskapen som oss. Jeg vil at flere hunder skal ta del i opplevelsene, og jeg håper også å motivere andre til å starte noe lignende, sier Matt.

Han ser ut som en trendy skikjører iført en moteriktig skallbukse, fjellsko fra en mellom-europeisk utstyrsgigant, en signalgrønn hettejakke, og en fargerik topplue. Daglig luftes mellom 30-35 hunder, maks fem om gangen.

- Jeg går 15-20 kilometer hver dag og holder meg i form med denne jobben. Det gjør at jeg kan spise det jeg har lyst til, sier han med et vinnende smil.

34-åringen forteller han har rukket å bli kjent med hundeeiere fra hele byen samtidig som han plukker opp en tydelig fornøyd Shaggy på Gulleråsen, og låser døren bak seg med én av de MANGE nøklene på knippet han bærer rundt på.

Saken fortsetter under bildet.

TRIVES I VEST: Både hunder og hundepasser Matt (34) finner stor glede av turer på Oslos vestkant. Foto: Matt Hein

- Eierne på vestkanten er eksentriske. Med det mener jeg de er veldig hyggelige, og de liker å prate. Det er ikke uvanlig at disse skaffer seg en hund når barna flytter ut, og jeg har lagt merke til mange morsomme forhold mellom hunder og eiere her. Mitt inntrykk er at flatcoated retrievere, dachser og tollere er de mest populære i vest, sier Matt.

For selv om 34-åringen forguder landeveissykling, og toppturer aller helst med ski på beina, er det lufting av hunder i Oslo som får adrenalinjunkien til å trives som best.

Og det ikke uvanlig på hovedstadens vestkant.

- Noen av kundene ønsker at hunden deres skal sosialisere med andre hunder og ha det gøy. Jeg treffer ofte eldre mennesker i Oslo vest som jeg slår av en prat med. Det er dessuten ekstra fint å gå i skogen her, sier Tottenham-supporteren.

Saken fortsetter under bildet.

POPULÆR HUNDELUFTER: Matt Hein (34) har lyktes med å bli en ettertraktet hundepasser i Oslo, etter at han ga slipp på tilværelser i London og Chamonix. Foto: Privat

Til topps på glatt og isete underlag

Matt, de firbente og Akersposten.no står omsider på toppen av regntunge Vettakollen. «Who Let The Dogs Out»- gründeren kaster snøballer i løpet av hele turen som dyrene, uansett terreng og føre, instinktivt jakter utrettelig på.

- I dag er det tur og dusj for hundene. Jeg er litt sjalu på de som kan ha så stor glede av for eksempel en pinne eller snøball. Vi mennesker tenker nok litt for mye på problemer, og derfor er det tidvis bra med litt enkel hundefilosofi: Å fryde seg over de enkleste ting. Det er godt for kroppen og hodet å ta innover seg naturen, sier Matt i striregnet.

«Hva ville du ha gjort om ikke penger spilte noen rolle noe i livet? Hva ville ha vært din lidenskap?», spør Matt i en minidokumentar som ligger ute på bedriftens hjemmeside.

«For meg var svaret å reise, gjøre oppdagelser, og være ute i naturen blant hunder. Jeg vokste opp med dyrene, og jeg elsker selskapet deres. Og da tenkte jeg: Det er jo hva en hundepasser gjør», fortsetter han og forteller om bakgrunnen for grundervirksomheten.

- Jeg kunne ha gjort andre ting, og tjent mer penger. Men bortsett fra familie og venner, er det ikke mye jeg savner fra livet i London. Der er det mange som pendler daglig i timevis, og det er ofte konkurranse om å sitte lengst på kontoret, utdyper Matt overfor Akersposten.no.

Saken fortsetter under bildet.

BESTEVENNER: Matt (34) og de firbente knytter sterke vennskap. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Hunders bestevenn

Det sies at en hund er menneskets bestevenn. Derimot er det tydelig at også Matt sannsynligvis er hunders bestekompis idet vi er tilbake på parkeringsplassen i bunnen av Vettakollen.

Lucy og Shaggy drøyer på sin side lufteturen med fem minutter ekstra snusing, når de forstår de nærmer seg bilen. Den britiske hundeentusiasten illustrerer at et godt vennskap handler om å forstå dyrene.

- Jeg passet én gang en 50 kg tung rottweiler, som vokste opp som vakthund i Afrika. Jeg var redd da jeg satte halsbånd på den hunden, for å si det sånn. Jeg forsøkte å være så rolig som mulig i starten, og vi fikk det til slutt ganske hyggelig sammen. Da jeg etter hvert hadde passet ham for siste gang, hoppet han opp på meg og sa farvel på en kameratslig måte. Det hadde skjedd bare to ganger: kun med meg og eieren. Kona sa det var ganske utrolig, avslutter hundeelskeren Matt.

Se alle turene her!

LES OGSÅ: «Startet med to tomme hender og skarve 150 millioner kroner»

LES OGSÅ: «Vet egentlig folk hvor vanskelig livet kan være som rikmann?»

LES OGSÅ: «Pappa kjørte meg til skolen i Audi'en, sykt flaut. Audi'en liksom»

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...