ANNONSE
Annonse

Vinnerskaller med samhold

Persbråten Basket (i hvitt) viste i treningskamp mot Asker Aliens onsdag at de har noe å gjøre blant de beste i norsk basket. Foto: Runar Almsengen

Persbråten viser at de ikke har planer om å bli noen kasteball i BLNO.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 25.09.2016 kl 15:38

ANNONSE
Annonse

PERSBRÅTEN: Persbråten Basket hadde klubbkveld onsdag 21. september, der de inviterte publikum til å bli bedre kjent med laget, blant annet i en treningskamp mot de gamle storhetene Asker Aliens.

1. oktober skal de i ilden i sin første kamp i BLNO, den øverste basketballigaen i Norge for herrer.

Tradisjonsrik klubb i ung idrett

Først litt om BLNO. Basketligaen i Norge het opprinnelig Hovedserien, og startet opp i 1974. Bærum Basketballklubb var den første klubben i Norge, og Persbråten den andre. Generelt var Oslo og Østlandet for øvrig tidlig ute med lag, og de dominerer fortsatt, sammen med Bergen, den øverste ligaen.

Persbråten hadde også et opphold i Hovedserien på 1980-tallet. Hovedserien skiftet for øvrig navn i 2000 til BLNO, og da ble det satsing med utlendinger, kallenavn og TV2. Interessen utenfra dalte, men publikum på kampene holdt seg.

Det er lite penger i norsk basket, og Norges basketballforbund har så dårlig råd at de har lagt ned landslaget. Målet er å ha et landslag igjen i 2020. Også klubber har forsvunnet, som Harstad Vikings, Ulriken Eagles, Kongsberg Penguins og Oslo Kings. Sistnevnte var en videreføring av Ullerns storlag fra 90-tallet.

I flere tilfeller har imidlertid nye lag dukket opp igjen – med mange av de samme spillerne og ildsjelene.

– Veldig bra gruppe

I våres rykket Persbråten opp etter en suveren sesong i 1. divisjon. Jakob Lund Johannessen (18) forklarer oss litt om hvorfor Persbråten tok steget akkurat nå.

– Det begynte for noen år siden. Vi fikk inn noen gode spillere, men det var særlig da Ole Gunnar Moss kom at vi tenkte annerledes og valgte å satse.

– Hva driver spillere som ikke har store forhåpninger om høye lønninger i en sport som per dags dato ikke engang har et landslag til å spille basket?

– Vi har vinnerskaller som hater å tape og elsker å vinne. Og vi har forbedret oss og vil forbedre oss. Vi tenker alltid at vi skal kunne vinne kampene.

Lokale spillere

– Er det i hovedsak lokale spillere fra Oslo vest?

– Det er en blanding, men mange har alltid spilt i Persbråten. De nye spillerne velger ofte å bli fordi det er et så godt samhold. Vi lykkes sammen. Vi er veldig bra som gruppe.

– Det kan ofte bli tøft for nye lag. Eidsvoll tapte for eksempel alle kampene sine i fjor. Hva har Persbråten som målsetning i årets sesong?

– Vi skal holde oss i BLNO, det er sikkert. Vi rykket ikke opp for å rykke ned igjen.

Akerposten.no prater med ham i forkant av treningskampen mot Asker Aliens onsdag. Hva forventer han å få ut av kampen?

– Først og fremst å få kommet igang. Asker Aliens er et veldig godt lag, sier han.

– Dere møter nå Asker Aliens, og så skal dere møte Nidaros Jets og Kongsberg Miners. Har dere selv vurdert et kallenavn? Persbråten Pelicans, for eksempel?

– He, he. Det blir nok ingen kallenavn i år i hvert fall, så får vi se på hvordan det blir til neste år.

Hjemmeseier i oppvarmingskampen

Selve kampen onsdag ble spilt i vanlig matchtid, det vil si 4x10 minutter effektiv tid. Hvert lag har 24 sekunder fra de overtar ballen til de må prøve et skudd, ellers mister de ballen. Dermed er sporten lagt opp til å bli intens og full av sjanser og mål.

Asker Aliens stilte med et tilnærmet toppet lag mot Persbråten, men vertene gikk tøft ut og tok ledelsen. De dro ut til 13-5 og 15-7 før Asker Aliens, ledet av kinshasa-kongolesiske Loo Djo Yele, hentet inn poeng for poeng. Etter første omgang sto det 18-15 til Persbråten.

I andre omgang snudde Asker spillet og tok over ledelsen tilbake ved godt spill av Yele og Espen Stien. Imidlertid bar de to siste omgangene preg av at bortelaget hadde langt færre innbyttere enn hjemmelaget, og i tillegg fikk Yele sin femte personlige feil og måtte ut i 4. omgang. Det, pluss hard og god kjemping av Persbråten, gjorde at det ble seier til de hvitkledde fra Oslo Vest.

Undertegnede gikk inn uten forventninger, og kom ut som svært interessert. Basketball har gjerne den effekten når man ser på tribunen. Nettopp det at det scores så mange mål gjør at man alltid kan komme tilbake, og en basketkamp er ikke avgjort før sluttsignalet hyler over gymsalen.

Sesongstarten skjer borte mot Nidaros Jets lørdag 1. okobter klokken 13.

LES OGSÅ:
Persbråten tilbake i toppen norsk basket

Kanonspurt reddet seriepremieren for Aker Topphåndball

– Geir er Norges fremste lagbygger og bør bli landslagssjef

Flere nyheter på Akersposten.no:

Inntaksområdet blir endret for fem skoler i vest

Flere overfall og voldtekt i området

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse