Akersposten

Vinderen: - Kjøper leiligheter og jukser med adresser for å få barna inn på skolen

NOE MÅ GJØRES: Morten Hammer og andre foreldre vil ikke finne seg i at enkelte "kjøper" seg inn i køen til Vinderen skole, som sees i bakgrunnen. Foto: Vidar Bakken

De mest ressurssterke foreldrene på Vinderen kjøper leiligheter og melder proforma flytting for å komme nærmere Vinderen skole er påstanden. Årsaken er at skolen mister en klasserekke under årets opptak.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 26.02.2018 kl 12:12

VINDEREN: Reduksjon av antall elever som blir tatt opp ved skolen og konsekvensene av dette, har satt sinnene i kok i foreldregruppene.

Utstrakt juks

- Dette er ikke noe annet enn juks. Nå vet vi om flere tilfeller hvor foreldre har kjøpt leiligheter i nærheten av skolen, for å sikre at deres barn skal få begynne på Vinderen skole. De bor ikke der, men har meldt flytting. Noen har vært helt åpne om dette. I tillegg har flere nå alliert seg med andre og meldt adresseforandringer, for å være registrert å bo nærmere skolen. Som sagt, det er snakk om utstrakt juks. Det fører til at flere som sokner til Vinderen Skole og skulle fått plassen, blir sendt til andre nærliggende skoler. Det betyr også at søsken som skulle gått sammen blir splittet på forskjellige skoler, sier Morten Hammer, som selv har ett barn på Vinderen skole og venter på om nestemann kommer med på årets førsteårs-inntak.

Geografisk nærhet gjelder

Plassproblemer har ført til at Vinderen skole dette året ikke lenger kan tilby tre klasser ved inntaket. Skolen ønsket å bygge om, og sist høst så det ut til at ombygging av et rom på skolen kunne bli løsningen, etter at Utdanningsetaten vurderte dette som et alternativ overfor Undervisningsbygg. Det ble det altså ikke noe av, og dermed ble løsningen for årets inntak å redusere klassetallet.

Innenfor den gjeldende skolekretsen er det nå geografiske nærheten til skolen som skal veie tyngst. Søskenprioritet har ikke prioritet foran geografisk nærhet. De som ikke blir tatt opp, blir fordelt på blant andre Smestad og Slemdal skole. I 2019 vil ikke dette være et problem, for med reduksjon i år er balansen i klassetallet på Vindere skole gjenopprettet.

Les også: Ikke gå i denne fella

Vil ikke finne seg i dette

- Vår familie har ikke ressurser til å «kjøpe» oss inn i køen, og verken jeg eller andre skal finne oss i at vi mister en eventuell plass på grunn av det som skjer. For vår del som er godt innenfor Vinderen Skolekrets, vil det ved årets opptak ikke være noe reelt alternativ. Slemdal skole som eventuelt blir vår skole, eksisterer jo ikke i dag. Den er under ombygging. Skolestarterne blir innlosjert i noen år på nye Holmen Skole. Siden det kun er snakk om småbarna som skal starte der, så vil vi heller ikke kunne få anledning til å få større søsken inn på samme skole, om vi blir nødt til å gå til det skritt å ta de større søsknene ut av Vinderen skole.

- Årsaken til dette er at de større trinnene på Slemdal skal fortsette å gå på reserveskolen i FO-bygget på Huseby. Så her mener jeg det er enda en grunn til at hele situasjonen er tragisk for oss som har flere søsken på skolen. Et alternativ kan faktisk bli at man må flytte til et sted hvor søsknene kan gå på samme skole. Gitt denne situasjonen med Slemdal, så mener jeg at det ville være helt feil å ikke ha søskenprioritet som høyeste kriterium for dem som bor innenfor Vinderen Skolekrets ved årets opptak, sier Hammer.

Les også: Slemdal skole sliter mens de venter på ny skole

Rektor avgjør

Han stiller også spørsmål ved hvordan denne situasjonen kan ha oppstått.

- Dette er jo noe skolen må ha visst om i lang tid. Det er jo ikke en situasjon som har oppstått plutselig. Jeg og mange med meg spør jo hva skole og kommune har gjort for å finne en løsning. Dette måtte de jo se ville komme. Informasjonen rundt saken er også kritikkverdig. I november informerte FAU om situasjonen og med mer informasjon fra rektor i desember. Her stiller jeg meg undrende til rektors argumenter med at det er for mange elever på skolen, når skolen samtidig aktivt har latt barn fra andre skolekretser få plass, som da igjen er med på at enkelte av våre barn ikke kommer inn på sin nærskole som man sokner til.

- Med dette mener jeg at skolen selv faktisk aktivt bidrar til at barn og familier som sokner til Vinderen skole ikke får plass. Og nå midt i vinterferien, hvor mange er borte, sender rektor ut et brev hvor hun innkaller til informasjonsmøte mandag, rett etter vinterferien. Flere har behov for å snakke sammen før dette møtet. Hvordan skal vi håndtere situasjonen som har oppstått? Jeg er spent på hva rektor vil gjøre når hun blir oppmerksom på konsekvensene av å redusere inntaket. Det er han som til syvende og sist skal avgjøre hvem som kommer inn.

Skaper splid i nærmijøet

Hammer er synes også det er leit at nærmiljøet blir preget av spillet om plassene.

- Jeg er ikke alene om å vite dette. Problemet er godt kjent i miljøet og fører til at foreldre begynner å skule på hverandre. Det skaper splid og klikker i et nærmiljø jeg har vært en del av i 20 år. Det har så langt vært et fantastisk hyggelig miljø og med et veldig godt foreldresamhold. Det er utrolig synd det som skjer. Mange er rasende, både på grunn av inntaket og de utilsiktede konsekvensene av det. Jeg håper at det kommer en løsning, slik at det blir et normalt inntak i skolekretsen. Jeg mener at politikerne må på banen og at skolebyråd Inga Marte Thorkildsen må se på saken, sier Hammer.

Rektor kan ikke gjøre noe

Rektor ved Vinderen skole, Tore Haugen, er kjent med påstandene i saken, om at enkelte har trikset med adresser og kjøp av leiligheter for å komme nærmere skolen.

- Jeg har hørt påstandene, men kjenner ikke til dokumentasjon på at dette er sant. Vi kan bare forholde oss til hvilken adresse barnet er registrert på i folkeregisteret. Om påstandene er riktig eller ikke, kan ikke vi gjøre noe med, sier Haugen.

Noen vil mene at denne situasjonen krever andre kriterier enn geografisk nærhet i og med at reduksjon i opptaket for mange kom overraskende. Burde ikke søskenprioritet veie tyngre i en slik situasjon?

- Jeg kan skjønne at mange vil tenke slik, men vi har ikke noe annet valg enn å forholde oss til regelverket som Utdanningsetaten har laget. Da er det nærheten til skolen som har førsteprioritet. Det må vi forholde oss til. Søsken og for eksempel samlende nabolag er kriterier som er underordnet geografisk nærhet. Jeg forstår veldig godt at folk i skolekretsen blir påvirket av det som har skjedd og at det er mye følelser knyttet til dette, men det er lite vi kan få gjort, sier rektor, som understreker at skolen i flere år har forsøkt å få til et ekstra klasserom på skolen, uten å få gjennomslag hos kommunen.

Informasjon

Dette er informasjonen som ble gitt av FAU i november:

Alle barn innenfor Vinderen skoles inntaksområde blir plassert i et kart og følgende kriterier legges til grunn for plassering:

1. Geografisk nærhet (til Vinderen skole og til Smestad og Slemdal skole)
2. Andre hensyn som kan vektlegges:

  • Søsken
  • Trafikale forhold
  • Samlende nærmiljø
  • Andre særlige og individuelle hensyn

Det er rektor som er ansvarlig for å saksbehandle og som søker naboskolene om plass for elevene.

Prosessen blir som følger: Vinderen skole har ansvar for alle førsteklassinger innenfor sitt område. Innskrivingsvarsel sendes til alle, sammen med forhåndsvarsel om eventuell henvisning til annen skole. Det vil avholdes et informasjonsmøte for foreldre etter jul. Fra 2019 er det normal kapasitet til å ta imot førsteklassinger igjen.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å forbedre nettstedet. Ved å godkjenne aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...