Akersposten

Vinderen-jenta Nora (17) talte foran statslederne

Nora Cathrine Kleiven Barkvoll fra Vinderen, tidligere Ris-elev, fikk æren av å tale på markeringen for D-dagen i Normandie 6. juni. Foto: Skjermdump fra Youtube

«På lik linje med at våre forfedre gikk i land på disse strendene for å kjempe for fred, står vi med bena plantet i den samme sanden for å minnes nettopp denne freden. Vi må ikke glemme.»

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 09.06.2019 kl 10:02

NORMANDIE/VINDEREN: Det sa Vinderen-jenta Nora Cathrine Kleiven Barkvoll under den store 75-åsmarkeringen for D-dagen i Normandie 6. juni. Nora holdt talen på vegne av Norge under det internasjonale arrangementet i Coursuelles Sur Mer i Frankrike.

Der fikk hun også blant annet hilse på statsledere som Frankrikes statsminister, Édouard Philippe. Fra Norge deltok forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen.

På skole i Frankrike

Akersposten skrev sommeren 2018 om Nora, tidligere elev på Ris ungdomsskole, som da hadde kommet inn på et prestisjefylt utvekslingsprogram på en skole i Bayeux. Derfor brukte hun da også fjorårets sommerferie på å forberede seg og lære seg bedre fransk.

Torsdag var Nora altså den norske jenta som var valgt ut til å representere Norge blant ungdommene som talte for sitt land. Talen ble holdt på norsk, og vi må bare anta at de mange lands tilstedeværende ministere og andre tilstedeværende fikk hjelp med oversettelser av ungdommenes taler.

LES OGSÅ: Nora klar for en helt ny hverdag

«Forente krefter»

I sin tale trakk Nora blant annet frem samarbeidet mellom landene den gangen de allierte skulle ta de okkuperte landene tilbake under krigen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

D-dagen i Normandie ble markert i Coursuelles Sur Mer i Frankrike. Foto: Skjermdump fra Youtube

«De som kjempet, kom fra mange land – de hadde ulik bakgrunn. De forente krefter og samarbeidet på tvers av nasjonalitet, yrkes- og familiebakgrunn her på disse strendene,» sa hun og trakk også frem den norske deltakelsen.

«Også mitt land, Norge, bidro med soldater, piloter og sjømenn. Noen av dem kom aldri hjem. Som ungdom mener jeg at også min generasjon må føle en klar forpliktelse til å fremme og opprettholde denne freden som kostet så mange soldater og sivile livet.»

– Ærefullt

Til Akersposten forteller Nora at hun fikk mange hyggelige tilbakemeldinger etter talen sin.

– Dette er det morsomste jeg har gjort – og veldig ærefullt også, sier hun. – Selvfølgelig var det veldig gøy å høre at Frankrikes statsminister og Norges forsvarsminister synes talen var fin.

Her kan du se klipp fra seremonien. Noras tale er 39 minutter ut i videoen (Yutube).

Fakta

Noras tale:

«Kjære statsledere, veteraner, kjære alle sammen. Når jeg i dag ser utover denne store folkemengden, dukker det opp to spørsmål i hodet mitt. Det ene er: hva gjør at vi i dag har kommet fra hele verden for å samles akkurat her, i Courseulles-sur-Mer? Vi står ved Normandies kyst på Juno Beach.

For nøyaktig 75 år siden, kjempet våre allierte forfedre sitt livs kamp på disse strendene, for vår frihet. Og det er da det andre spørsmålet dukker opp: Hvilken nytte har det så at vi, 75 år senere, markerer dette den 6. juni 2019? Svaret er enkelt, vi er her for å minnes og hedre de som kjempet og de som ga sine liv for freden. Vi må også minnes Normandies sivilbefolkning som opplevde store tap. De som kjempet, kom fra mange land – de hadde ulik bakgrunn. De forente krefter og samarbeidet på tvers av nasjonalitet, yrkes- og familiebakgrunn her på disse strendene.

Også mitt land, Norge, bidro med soldater, piloter og sjømenn. Noen av dem kom aldri hjem. Som ungdom mener jeg at også min generasjon må føle en klar forpliktelse til å fremme og opprettholde denne freden som kostet så mange soldater og sivile livet.

På lik linje med at våre forfedre gikk i land på disse strendene for å kjempe for fred, står vi med bena plantet i den samme sanden for å minnes nettopp denne freden. VI MÅ IKKE GLEMME. Takk»

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...