ANNONSE
Annonse

Villa Reine – vernes eller fjernes?

RIVES?: I fjor høst sendte utbygger nabovarsel om riving av villaen, etter at det bare for noen år siden var gitt rammetillatelse for bygging av luksusleiligheter i villaen. Foto: Vidar Bakken

Villa Reine i Risalleen har forfalt betydelig de siste årene med åpne takluker og vinduer. Spekulasjon mener flere. Er det for sent å redde den bevaringsverdige villaen?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 19.05.2016 kl 10:34

ANNONSE
Annonse

RIS: – Som hovedregel mener jeg det ikke skal lønne seg å spekulere i forfall av verneverdige boliger. Jeg forstår godt at representanten for Byantikvaren ble sjokkert da han så hvor langt forfallet har kommet ved Villa Reine. Plan- og bygningsloven er klar på dette punktet. Eier har plikt til å holde bygningen i stand slik at den verken er skjemmende eller til fare for mennesker og miljø, understreker Høyres fraksjonsleder i byutviklingskomiteen, Pia Farstad von Hall.

Har ikke fulgt lovens intensjon

Akersposten skrev om saken 12. april i år med blant annet intervju med en sjokkert representant fra Byantikvaren: Totalt forfall av verneverdig villa

Pia Farstad von Hall


– Selv om jeg dessverre ikke er lokalkjent på Slemdal og bare kjenner saken gjennom omtale i Akersposten, synes det åpenbart at de som har eiet bygningen de siste årene ikke har fulgt opp lovens intensjon. Som verdikonservativ liker jeg uttrykket «forandre for å bevare».

– Derfor er jeg ikke fremmed for tanken på at det beste i akkurat denne saken kanskje vil være å rive og bygge nytt. Jeg tror naboene er oppgitt over daglig å se forfallet skride frem, men det er byantikvaren som må gjøre en faglig vurdering av byggets verdi. Skal det vernes eller ikke, spør Farstad von Hall.

Byråden må skjære gjennom

Villaen står på Byantikvarens Gul liste over bevaringverdige bygg. Byantikvaren sier i sin bekymringsmelding til Plan- og bygningsetaten (PBE): Etter Byantikvarens vurderinger knytter det seg store kulturhistoriske, lokalhistoriske og arkitektoniske verdier til eiendommen. PBE har siden på nytt gitt utbygger, Beliggenhet Eiendom, varsel om pålegg og varsel om tvangsmulkt. Utbygger har varslet PBE om at det er rekvirert nye midlertidige tiltak.

Les også: Plan- og bygningsetaten sier at bygget må sikres og istandsettes

– Det er ikke avgjørende for meg om huset settes i stand eller saneres, det viktigste for meg er at noe skjer – at det tas en avgjørelse. Derfor har jeg sendt spørsmålene til byråden og bedt henne komme med en klargjøring. Slik Villa Reine står nå, kan det ikke bli stående. Her må byråden bruke sin makt og skjære gjennom og oppfordre byantikvaren til å bruke sin fagkompetanse og gi et råd for byggets videre skjebne, sier Farstad von Hall.

Spørsmålene

Hun har stilt byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) disse spørsmålene:

Det vises til oppslag i Akersposten om Villa Reine i Risallen, bydel Vestre Aker. For bydelen er det et problem at boligen blir stående til forfall uten at noe skjer.

Hvilke tiltak vil byråden gjennomføre for å sikre at forfallet ikke fortsetter?
Kan boligen rives slik at det blir mulig å føre opp et nytt bygg?
Hvis boligen skal bevares, hvilke tiltak vil byråden gjennomføre for å ta vare på bygningen?
Når kan bydelen få avklaring på eiendommens fremtid?

LES OGSÅ:
Pågrepet for voldtekt av russejente på Tryvann

– Jeg skal ikke ut i skogen med en gutt!

De gir blanke i russeknutene og ruller heller med foreldrene

Slik slår du et slag for Røarevyen 2016

10-etasjers blokker langs Mærradalen

Ønsker du å motta Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost? Meld deg på her!

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse