ANNONSE
Annonse
Akersposten

Vil jobbe for at hunder skal få kjøre rosa buss

Aina Stenersen (Frp) er leder i Helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre. Arkivfoto: Vidar Bakken

– Det gjelder å tenke litt løsningsorientert, og også ha en tett dialog med brukerne av de rosa bussene, sier lederen for Helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, Aina Stenersen (Frp).

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.08.2021 kl 09:49

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO VEST: – Jeg så saken om at Kari ikke fikk ha med seg hunden sin på den rosa bussen for eldre. Som leder av Helse- og sosialutvalget ønsker jeg å jobbe for at det blir mulig i fremtiden, sier Stenersen.

Hun viser til saken i Akersposten og Nordre Aker Budstikke nylig, om Kari Nielsen fra Vestre Aker, som ble temmelig paff da hennes trofaste følgesvenn og turkamerat Mira plutselig en dag ble nektet å være med inn på den rosa bussen – eller Ruter Aldersvennlig transport, som tilbudet offisielt heter.

Sjåføren fortalte Nielsen at hunder ikke kunne være med. Det var første gang 73-åringen fra Vestre Aker fikk høre om hundeforbudet.

– Jeg opplevde det som et stort tap. For meg har det betydd enormt mye å kunne ta med meg min firbente venn på tur. Nå er jeg henvist til å bruke vanlig Ruter og ikke den aldersvennlige transporten, sa hun.

Informasjonen til kundene manglet

– Hva kan du som utvalgsleder gjøre konkret for å endre praksisen?

– Jeg ble oppmerksom på praksisen nylig da jeg leste historien til Kari Nielsen, da hun ikke fikk ha med seg hunden sin på hennes lokale rosa buss. Jeg merket meg også svaret til prosjektlederen for Aldersvennlig transport i Ruter om at bussene brukes av barn med ulike funksjonsnedsettelser om morgenen, sier Aina Stenersen.

I saken opplyste Ruter at forbudet mot dyr ombord, bortsett fra førerhund, er nedfelt i kontrakten mellom Ruter og operatørene som kjører bussene, fordi bussene brukes til skoleskyss om morgenen. Videre ble det opplyst at operatørene kan bli ilagt bot hvis hunder og katter blir tatt med inn i de aldersvennlige bussene.

Dette forbudet har så langt ikke blitt opplyst i informasjon til de reisende, og dette er noe Ruter nå vil ta tak i.

– Jeg er glad for at reglene skal presiseres på hjemmesidene til de rosa bussene, og i oversikten over hvilke regler som gjelder for brukerne. Slik at ikke slike situasjoner skal oppstå fremover. Vi kan følge opp dette i Helse- og sosialutvalget, fordi Ruter samarbeider med Oslo kommune om tilbudet – Oslo kommune legger av midler i budsjettet til ordningen – og komme med innspill til forbedringer, sier Frp-politikeren.

LES OGSÅ: Får ikke ta med hunden: – Jeg opplevde det som et stort tap

Har allerede justert tilbudet

Hun mener det er fullt mulig å få til endringer i tjenesten.

– Jeg jobbet også i sin tid for å få de rosa bussene til også å gå i Maridalen og resten av marka (inkludert Sørkedalen, red.anm.), og det fikk vi jo til. Så det nytter å jobbe på, og endre systemer som ikke fungerer optimalt, med brukerinnspill.

– Argumentet for dyreforbud er at de samme bussene går som skolebusser om morgenen. Teller ikke hensynet til helsa for sårbare barn tyngre enn at de eldre får ha med hund på tur?

– Bussene kjører mandag til lørdag mellom klokken 10.00 og 18.00. Og jeg mener at man kan prøve å finne gode løsninger som kan ivareta begge gruppene på en god måte i fremtiden, sier utvalgsleder Stenersen.

– Det kan legges inn som et fremtidig krav i anbudskonkurranser. Jeg har veldig forståelse for at man ønsker å ta med seg sine firbente bestevenner på de rosa bussene, for mange er kjæledyr en stor og viktig del av livet og hverdagen. Det skal vi støtte opp om!

– Når kan det eventuelt skje endringer, med tanke på allerede inngåtte kontrakter?

– Kontraktene er inngått et stykke frem i tid så jeg, så vi ønsker at helsebyråden i bystyret løfter diskusjonen inn til Helse- og sosialutvalget når tiden er inne for fornying av kontraktene. For eksempel kunne man kanskje hatt et prøveprosjekt med å tillate hunder på lørdager, slik at bussene kunne vaskes og gjøres i stand til mandagene. Det gjelder å tenke litt løsningsorientert, og også ha en tett dialog med brukerne av de rosa bussene, som sikkert har mange innspill de også, sier Stenersen.

LES OGSÅ: Får ikke ta med hunden: – Jeg opplevde det som et stort tap

Fakta

Ruter Aldersvennlig transport

Slik fungerer tilbudet:
En minibuss henter deg hjemme og kjører deg frem og tilbake dit du ønsker innenfor de seks bydelene Alna, Bjerke, Sagene, Nordre Aker, Vestre Aker og Ullern, sam Marka (Sørkedalen, Maridalen, Solemskogen). Bussene kjører mandag til lørdag mellom kl. 10.00 og 18.00, og kan bestilles via appen RuterBestilling eller telefon. Telefonmottaket er åpent mellom klokken 09.00 og klokken 17.00.
Minibussen er tilrettelagt for rullator og rullestol. Om du trenger hjelp eller veiledning hjelper sjåføren deg med dette. Du kan ta med deg en venn om du ønsker det.

Første gang:
Første gang du bestiller reise trenger vi noen personopplysninger for å få levert tjenesten til deg. Dette er kontaktdata som navn, adresse og fødselsdato. Tilbudet er forbeholdt innbyggere på 67 år og eldre, men man kan ha med et reisefølge som er yngre.

Maridalen, Sørkedalen eller Solemskogen:
På grunn av lange kjøreavstander inn og ut av Nordmarka er åpningstidene til disse områdene mellom kl. 11 til 17 mandag til lørdag. Dersom du bor bak en bom til privat vei, vil du bli hentet og levert på nærmeste stoppested.

Billett og betaling:
Du betaler det samme per reise som for en vanlig honnørbillett hos Ruter. Om du allerede har månedskort kan du bruke dette som betaling.
Vær oppmerksom på at det ikke er mulig å kjøpe billett om bord på minibussen. Billetter må kjøpes på forhånd med RuterBillettappen, reisekort eller impulskort. Har du med en venn gjelder Ruters ordinære billettpriser. TT-kort gjelder dessverre ikke.