Akersposten

- Vil bygge i hjertet av Husebyskogen

VAVS FORSLAG: Det er å bygge det 6,5 meter høye tårnet til venstre og litt bak for bjørken. Fra venstre: Hans-Jul Mikkelsen, Øystein Ore, Yngvar A. Husebye, Berit Kvæven, Else Marie Dahll og Odd Einar Dørum. Foto: Vidar Bakken

Etter en lang og svært opphetet debatt rundt prosessen å finne en best mulig løsning for vannbehandlingsanlegget i Husebyskogen, er det nå lokaliseringen av luftetårnet som gjenstår.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 26.05.2020 kl 11:58

HUSEBYSKOGEN: I reguleringssaken som ble vedtatt i bystyret, ble luftetårnet på 8 meter plassert i Husebyskogen, på toppunktet i skogen. Siden har Vann- og avløpsetaten foreslått å legge tårnet like nedenfor toppunktet og redusert høyden til 6,5 meter og et fotavtrykk på 6x6 meter, med sikringsone og eventuelt gjerde rundt.

Veldig sjenerende

- Vann- og avløpsetaten prioriterer å plassere et luftetårn på 6,5 meter på det mest iøyenfallende stedet og i hjertet av Husebyskogen, sier leder av Husebyåsen vel, Hans-Jul Mikkelsen.

Akersposten møtte Mikkelsen sammen med Øystein Ore, Else Marie Dahll og Berit Kvæven i Husebysåsen vel. Leder av bydelsutvalget i Bydel Vestre Aker, Yngvar A. Huseby (H) og Venstres Odd Einar Dørum deltok også på befaringen. Begge har vært sentrale i arbeidet med å begrense skadene i Husebyskogen.

- Et luftetårn for anlegget her, i det fineste området, vil bli veldig sjenerende. Vi opplever at VAV er lite villig til å se på andre opplagte muligheter. Dette vil vi ha fokus på, da det finnes andre alternativer, som er mye bedre. Vi vil ikke avfinne oss med at andre alternativer er vanskelig teknisk eller kostnadsmessig for dyrt, sier Ore.

Vernet som forsvant

Tårnet har i prosessen hatt ulike plasseringer. I starten var luftetårnet knyttet til driftsbygget for vannbehandlingsanlegget (Alt. B2). Siden var det altså snakk om et 8 meter høyt tårn på det høyeste punktet i Husebyskogen, den såkalte Flaggstangtoppen. Nå er tårnet foreslått flyttet noen meter lenger ned, med en høyde på 6,5 meter, uten at det har gjort inntrykk på velmedlemmene eller politikerne.

- Det har vært katastrofalt så langt, nå legger etaten opp til noe enda mer katastrofalt. Det er politisk enighet på tvers av alle politiske partier i bydelene Ullern og Vestre Aker om at Husebyskogen ikke skal belastes ytterligere, sier Huseby.

Dørum peker på hvor viktig det nå er å skåne naturens kjerneverdier, etter alt som har skjedd i Husebyskogen, både når det gjelder ambassadesaken og vannbehandlingsanlegget. Bystyret har tidligere vedtatt et generelt vern av Husebyskogen, i forbindelse med ambassadesaken.

Mikkelsen viser til byutviklingsbyrådens uttalelse i mai i fjor:

- Ny vannforsyning må vi ha, men alternativet med administrasjonsbygg midt inne i Husebyskogen er uaktuelt. Vi vil ta vare på naturen i byen og skogen for folk i området. Forslaget til regulering fra PBE er anslått å bli oversendt byrådet 30.08.19 og saken vil da formelt behandles i byråd. Men jeg kan allerede nå si at Husebyskogen er vernet, sa byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen (MDG) til Akersposten.

- Hva slags vern av Husebyskogen snakker hun om, når det planlegges et 6,5 meter høyt tårn i kjerneområdet av skogen. Dette er et friområde som brukes av flere tusen barn og voksne, sier Mikkelsen.

VAV har også presentert et forslag for lufting med to mindre tårn i samme område.

- Når etaten kommer opp med dette som et nytt alternativ med to tårn, ja da blir jeg veldig provosert, sier Dahll.

Et fremmedelement

Plan- og bygningsetaten er svært kritiske til plasseringen, men bøyer seg for argumentet at plasseringen er nødvendig av tekniske og sikkerhetsmessige grunner, uten at disse er nærmere definert.

PBE skriver blant annet:

«Plan- og bygningsetaten har i planprosessen stilt seg svært kritisk til planforslagets forslag om plassering av tårnet i Husebyskogen da vi mener at luftetårnet vil fremstå som et fremmedelement i Husebyskogen. Vi er av den oppfatning at tårnets plassering forringer Husebyskogens verdi som naturområde og skogens rekreative betydning.

Andre løsninger

- Alt peker i den retning at vi må finne en annen løsning for utluftning av anlegget. Vi ser at VAV bruker skiftende argumenter som kostnader, tekniske problemer og sikkerhet for å låse tårnet til dette området. Vi har skissert noen andre løsninger som lar seg gjennomføre, sier Ore.

- Vi har konsultert ingeniører og NTNU i Trondheim. Det skal være uproblematisk med full utluftning gjennom tunnelsystemet, med inntak av luft ved Makrellbekken og utluftning på Huseby. Det er ikke kostbart og er vårt hovedalternativ. Neste alternativ er B2, som er området hvor VAV ville anlegge driftsbygget med luftetårn tilknyttet. Tårnet kan legges inntil bergveggen og vil bli vesentlig mindre sjenerende for omgivelsene. I og med at etaten selv ønsket luftetårn i dette området tidligere, hvorfor skulle ikke det være like aktuelt i dag. I tillegg har vi en variant i skråningen mot parkanlegget, som ligger nedenfor Husebyleiren. Alt dette lar seg løse teknisk og en så viktig sak kan ikke gjemmes bak et argument om at det blir for dyrt, sier Mikkelsen.

Saken fortsetter under bildet

ET ALTERNATIV: Husebyåsen vels alternativ 2, er å legge luftetårnet skjult inntil bergveggen, i det samme området som VAV ville legge driftsbygg og luftetårn tidlig i prosessen. Synlighten av tårnet vil bli mye mindre. Foto: Vidar Bakken

Avgjørelsen ligger hos byråd/bystyre

- For meg virker det som om byrådet ikke bryr seg, enda det er snakk om det største anleggsprosjektet i Oslo historie i den mest barnerike delen av byen. Hva har for eksempel skolebyråden gjort hele denne tiden. Hun har vært fullstendig fraværende. Hva med alle de avbøtende tiltakene som er lovet. Hvor blir de av? Hva med erstatningsarealene? Vi har foreslått områder rundt Bogstad, men har ikke fått tilbakemeldinger. Nå har BU-leder i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen og jeg invitert oss selv til et møte med byråd for miljø og samferdsel, Arild Hermstad (MDG). Da vil vi ta opp denne saken i hele sin bredde, sier Huseby.

- Nå er det slik at byråd og bystyre sitter med nøkkelen og kan ta avgjørelsen. Det er byrådet som instruerer VAV og ikke omvendt. Vi skal gi ros til Husebyåsen Vel, som har utarbeidet alternativene. Det blir et godt grunnlagsdokument når bydelslederne møter byråden, sier Dørum.

Husebyåsen vel hadde befaring med VAV den 18. mai.

- I utgangspunktet ble vi lovet at det ikke skulle tas noen endelig avgjørelse for lokalisering av luftetårnet, før vi hadde hatt befaring og andre alternativer ble vurdert. Det ser ut som etaten har låst seg til en løsning med plassering av tårnet her, men vi har fremdeles håp om at politikere og vel får gjennomslag for en annen løsning, sier Mikkelsen.

Vann- og avløpsetaten har i mail til Mikkelsen opplyst om at endelig plassering av luftetårnet ikke er bestemt, der etaten opererer med to alternativer: ett større tårn eller to mindre tårn i samme område. Det var også disse to alternativene velet ble opplyst om de kunne medvirke på. Siden har etaten åpnet opp og skriver: I befaringen på mandag er vi åpne for alternative forslag. På bakgrunn av input under befaringen vil vi foreta en alternativsvurdering der primært kostnader, miljø/bevaring av sammenhengende skog og reguleringsrisiko vil bli vektlagt.

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å forbedre nettstedet. Ved å godkjenne aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...