Akersposten

Vil bedre forsvarets øvingsområder i Husebyskogen

KRITIKK: Dette arbeidet i Husebyskogen har fått kritikk for manglede ivaretakelse av fugleliv og biologisk mangfold. Foto: privat

Det ble rettet sterk kritikk mot Forsvarsbygg på grunn av utynning av skogen i Husebyskogen i selve hekketiden.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 23.04.2020 kl 08:36

HUSEBYSKOGEN: Det var Norsk Ornitologisk Forening som sendte brev til Forsvarsbygg og ba om en forklaring på hvorfor Forsvarsbygg igjen foretok rydningsarbeider i Husebyskogen i fuglenes hekketid. De ba også om at arbeidet måtte stilles i bero. Akersposten ba Forsvarsbygg om en kommentar til det som fremkommer i henvendelsen fra foreningen.

Les saken: Ber forsvaret stoppe inngrepene i Husebyskogen

Vil bedre øvingsfasilitetene

Frode Hansen, Regionsjef eiendomsforvaltning Forsvarsbygg, har svart på oppfordringen.

- Husebyskogen er Hans Majestets Kongens Gardes viktigste nærøvingsområde for trening av soldater tilknyttet Huseby leir. De senere år har øving i enkelte deler av området blitt begrenset på grunn av tett vegetasjon. Dette har det vært et ønske om å gjøre noe med, for å bedre utdanning og øvingsfasilitetene i øvingsområdet. Av denne grunn er det igangsatt rydding og tynning i Husebyskogen. Samtidig er det vel kjent at Husebyskogen er et viktig rekreasjonsområde for beboere i området. Forsvarsbygg har vært i dialog med både Forsvaret og Oslo kommune for å planlegge og utarbeide retningslinjer for dette arbeidet. Målet er at en får tilpasset øvingsområdet på en bedre måte for Forsvaret, samtidig som en ivaretar det biologiske mangfoldet, sier Hansen og fortsetter.

- Forsvarsbygg mener at vi har holdt oss innenfor de retningslinjene som ble utarbeidet i samarbeid med Oslo kommune. Det må forventes at denne type arbeid også vil skje i fremtiden. Forsvarsbygg har full forståelse for interessen som er rundt Husebyskogen, og vi fører dialog med myndighetene om forvaltning av området som er Oslo kommune. Når det er sagt så ser vi positivt på innspill vedrørende dette.

Brevet

Her er svaret Forsvarsbygg har sendt Norsk Ornitologisk Forening:

Svar på bekymringsbrev - Omfattende og uheldig hogst i Husebyskogen i Oslo i hekketida

Forsvarsbygg viser til brev av 14.04.2020 fra Norsk Ornitologisk Forening, avd. Oslo og Akershus, der Forsvarsbygg blir bedt om å svare på forhold rundt tynnings- og rydningshogst i Husebyskogen i Oslo.

Husebyskogen benyttes som nærøvingsområde av soldater tilknyttet base Huseby. I senere år har øving i enkelte deler av området blitt begrenset i bruk grunnet tett vegetasjon. Rydding og tynning av skogen ble vurdert som kritisk, ettersom man også i fremtiden ønsket å benytte området som et utdannings- og øvingsområde. I tillegg er skogen et mye brukt rekreasjonsområde, og et viktig grøntområde med et biologisk mangfold som skal ivaretas. For å sikre best mulig grunnlag for forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling av området ble det derfor gjennomført en felles befaring med Forsvaret, Forsvarsbygg og Oslo kommune høsten 2019. Ut fra befaringen ble det utviklet retningslinjer som utgjør grunnlaget for hvordan skjøtsel av Husebyskogen gjennomføres. Målet har hele tiden vært å gjøre arealet bedre tilpasset brukers behov samtidig som det tas hensyn til biomangfoldet i størst mulig grad. Viktige naturtyper og annen natur som krever varsomhet er kjent for alle som deltar i arbeidet og hold unna tiltaket som utføres.

I bekymringsbrevet påpekes det at vilt får vanskeligheter med å finne skjul som følge av tynningen. Balansen mellom gjengroing og gjenåpning av skogen vil gagne noen arter og være mindre positivt for andre arter, innenfor alle organismegrupper. Når det gjelder større pattedyr som ble spesielt kommentert i brevet, så ble rådene utarbeidet med tanke på at disse artene fortsatt skulle ha mulighet til å benytte området. Det finnes områder som ikke blir direkte berørt ved denne skjøtselen og det opprettholdes korridorer inn i og gjennom skogen, der disse artene både kan oppholde seg og eventuelt gjennomføre trygge passeringer/forflytninger.

Videre ble arbeid med maskinell rydding og fliskutting fra oss anbefalt å gjøre utenom hekkeperioden for fugl. Forsvarsbygg ble kontaktet direkte vedrørende tynningen nå i 2020. Dette ble godkjent utført fram til 8. april som et enkelttilfelle. Forsvarsbygg har kontakt med driftsansvarlig for Husebyskogen, og vil arbeide for at tidspunktet for lignende arbeid i årene som kommer gjennomføres utenfor hekkeperioden for fugl.

Det er ikke konflikt mellom Forsvarets øvingsareal og den naturtypen som er ønskelig å opprettholde. Husebysskogens nett av grusveier og stier er akseptert som plassering for flis etter tynning. Flisen er ment til å konsentreres til stinettet, i tråd med retningslinjene som ble utarbeidet i forkant av tiltaket. På stedet der flisingen foregår vil det nødvendigvis danne seg noe større mengder av flis. Dersom det etter endt arbeid er mye flis utenfor stinettet vil vi vurdere om det er behov for ytterligere flytting av flis i den videre skjøtselen, slik at marksjiktet får utviklet seg uten dekning fra flis.

Et problem ved hogst av oppskytende løvskog er at det kommer opp det mangedoble antall skudd rundt roten som står igjen. Stubbefres og sprøyting har tidligere være tiltak for å hindre at skogen raskt kommer tilbake. Sprøyting er sterkt uønsket på grunn av miljøfare. Flising fra stubbefresing vil fortrinnsvis plasseres på stinettet eller sekundært legges svært lokalt tilbake på noen av de ødelagte røttene (for å hindre store mengder nye skudd). Marksjiktet ellers i Husebyskogen er ikke ment å dekkes med flis.

Vi håper at ovennevnte svar var til nytte, men stiller også gjerne på en felles befaring i området dersom det er ønskelig.

Frode Hansen
Regionsjef eiendomsforvaltning Forsvarsbygg

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...