Akersposten

Viktige signaturer for Kollen

Fra v: Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen, kulturminister Trine Skei Grande og skipresident Erik Røste signere ny avtale om Holmenkollen som nasjonalanlegg for ski, nordiske grener mandag. Foto: Fredrik Eckhoff

– Helt uforståelig og ekstremt fascinerende!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 29.01.2018 kl 13:31

HOLMENKOLLEN: Slik beskrev Oslos byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen (Ap) skihopping i sin tale mandag formiddag, helt i toppen av tårnet i Holmenkollbakken, der også landets nyslåtte kulturminister, Trine Skei Grande (V) og president i Skiforbundet, Erik Røste, var på plass for å signere en avtale om Holmenkollen som fortsatt nasjonalanlegg for ski, nordiske grener.

Saken fortsetter under bildet.

Skiforeningens generalsekretær Erik Eide tar imot byråd Rina Mariann Hansen og kulturminister Trine Skei Grande.

Et anlegg for topp og bredde

Byråd Hansen, som lett humoristisk omtalte hopp som en «helt absurd øvelse, mennesker som prøver å fly,» innrømmet altså at øvelsen fascinerer, slik den gjør svært mange Oslo-folk.

Byråden kunne fortelle at hun er glad for at Oslo og Holmenkollen skal arrangere verdenscup i årene fremover, blant annet fordi dette bringer mange mennesker til Oslo. Hansen har et spesielt håp til at Maren Lundby kan være den neste norske hopperen som tar en hoppseier for Norge her i verdens mest kjente hoppbakke.

Men det er ikke bare hopp det er snakk om når Holmenkollen er nasjonalanlegget for nordiske grener. Langrennsløypene er minst like viktige, og byråd Hansen understreket at anlegget kan brukes hele året, av alle som ønsker det.

– Her kan man bare spenne på seg skiene og bruke anlegget, sa hun og sa dette til kulturminister Trine Skei Grande ved sin side:

– Trine, til sommeren kan du hoppe i zipline her, det anbefaler jeg! sa byråden, som forteller at hun gjorde dette selv sist sommer.

Takket kommune og departement

Erik Røste, skipresidenten, tok oss et øyeblikk rundt halvannet århundre tilbake i tid, da skisporten, ikke minst hoppsporten, begynte å røre på seg i Christiania. Og det skjedde først i sentrum av byen, før forløperen til Holmenkollrennet ble arrangert i Hovseter-området, Husebyrennene, i 1879.

Saken fortsetter under bildet.

Luftig på toppen: Kulturminister og skipresident nyter utsikten fra hopptårnet.

Behovet for mer stabile snøforhold gjorde at man begynte å se lenger opp i åsen, og det tok 13 år før den første bakken sto klar der den står i dag. Det første Holmenkollrennet trakk hele 12.000 tilskuere, og det lengste svevet var på 21,5 meter.

– Dagen etter rennet i 1927 falt stillaset sammen. Bakken er bygd om 18 ganger, sier Røste, som skrøt stort av samarbeidet med Oslo kommune, som en viktig faktor for at bakken og anlegget ser ut som det gjør i dag.

– Holmenkollen er for hopp det samme som Kitzbühel er for alpint, sa Røste, som også trakk frem kongefamiliens engasjerte tilstedeværelse gjennom mer enn hundre år som viktig for skisportens anseelse hos det norske folk.

Bare Kong Harald har vært på plass hele 69 ganger!

– Det er helt avgjørende at departementet viderefører ordningen med nasjonalanlegg, sa skipresidenten.

– Nasjonal kulturarv

Kulturminister Skei Grande kunne fortelle at hun i dag var på sitt første store oppdrag som idrettsminister. Hun omtalte Holmenkollen som et nasjonalt symbol, et symbol for folkefest, det store kollenbrøllet, bikkja i bakken, utenlandske venner på besøk, Kongen og Anette Sagen.

I sin tale kom hun blant annet inn på følelsen av fellesskapet, Holmenkollanlegget som del av vår nasjonale kulturarv, et anlegg som bygger fellesskap.

Se et klipp av kulturministerens tale her:

Holmenkollbakken nasjonalanlegg

Les om nasjonanlegget Holmenkollen her

Følg Akersposten på Facebook

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...