Akersposten

«Viktig å tenke på nærmiljø og støybelastning»

Bruk av Husebyskogen kan unngås, mener Sverre Haanæs. «Det er viktig å tenke på nærmiljø, støybelastning og grensesnitt mot andre store prosjekter. Slik sett er nok Huseby en svært problematisk løsning mens Kattås synes å være en god del enklere,» skriver han. Foto: Google Maps

VAV bør revurdere Kattås som en alternativ løsning til Huseby, skriver Sverre Haanæs.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 08.04.2019 kl 14:29

Jeg ser at VAV ikke mener Kattås er et godt alternativ til Huseby, pga. energibetraktninger, dvs. at man må pumpe vannet fra Holsfjorden opp til Kattås på kote 250 – 300, slik Asker og Bærum gjør i dag med en stor del av sin vannforsyning.

Poenget mitt er at Kattås bør revurderes som en del av en alternativ løsning med sjøledninger og rentvannbassenger i eksisterende anlegg.

Det er viktig å skille mellom investeringskostnad og driftskostnad. Mitt forslag vil sannsynligvis være betydelig rimeligere enn lange fjelltunneler til Huseby i investeringskostnad, men driftskostnaden er nok høyere, pga. energibetraktninger. Men siden dette i hovedsak er et reserve-system (Oslos drikkevann vil fremdeles komme fra Maridalsvannet i overskuelig fremtid) er ikke driftskostnadene pga. pumping/energibruk spesielt interessante i denne sammenheng.

Investeringskostnaden i mitt forslag vil være betydelig lavere fordi sjøledninger er enklere, billigere og mer miljøvennlige enn lange og dyre fjelltunneler. Det vil dessuten være betydelig mindre masser og massetransport, sprengningsarbeider og støy.

Løsningen innebærer også gjenbruk av anlegg som er velegnet som rentvannbassenger. Det foreligger ingen planer for anlegget på festningen, som har ligget brakk i 40 år. Siloen på Vippetangen skal tømmes og har en lagringskapasitet på ca. 30 000 m3. Bygget er eid av Oslo Havn, vernet og det foreligger ingen gode planer for gjenbruk.

Til slutt: Det er viktig å tenke på nærmiljø, støybelastning og grensesnitt mot andre store prosjekter. Slik sett er nok Huseby en svært problematisk løsning mens Kattås synes å være en god del enklere.

Det har kommet flere innsigelser til planene på Huseby, både fra etater og politiske partier, samt verneinteresser, bydelen og nærmiljøet.

Kanskje på tide å tenke nytt?

Sverre Haanæs

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...