Akersposten

– Vi vil alltid være utdatert

Bjørg Duve, møteleder på MandagsSTOPPEN, aktiv pensjonist og journalist. Foto: Harry Cleven

– Eldre mennesker vil alltid være utenfor i den digitale verden, sier Bjørg Duve, møteleder på MandagsSTOPPEN på Ullern kultursenter. Men hva kan man gjøre for å holde seg oppdatert og bruke teknologien til noe nyttig?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 11.02.2019 kl 10:11

LILLEAKER: Mandag 11. februar kl. 12 er det nettopp temaet «Den digitale verden – hvordan møte utenforskapen?» som er temaet, og dit kommer Tonje Haugen og Karin Gabrielsen hos Helseetaten.

Det er mulig hun setter det litt på spissen, Bjørg Duve, journalist, pensjonist og møteleder for MandagsSTOPPEN, når hun hevder at eldre mennesker alltid vil være utenfor den digitale verden.

Tidligere denne uken skrev hun en kommentar her i Akersposten med tittelen «Skaper vi digitale analfabeter?». Der skrev hun blant annet: «Vi kan ikke se bort fra at det en gang i fremtiden kan bli nødvendig å opprette akutt-mottak eller en form for legevakt for digitale analfabeter.»

Til Akersposten påpeker Duve at så lenge man er en del av arbeidslivet, sørger arbeidsgiver for at man henger med i svingene.

– Men det er ikke helt sant, fordi arbeidsgiver spanderer trolig ikke oppgradering av arbeidsgivers data-kunnskaper på slutten av yrkeskarrieren, sier hun.

Hvem har ansvaret?

– Hvor mener du ansvaret bør ligge?

– Det er en ønsket samfunnsutvikling at vi skal leve i en digitalisert verden. Da må samfunnet ta ansvar for at vi kan henge med i svingene, sier Duve.

– Jeg skriver stadig om at vi skal ta ansvar for eget liv. Men hvordan gjør vi det i forhold til den digitale verden? Skal denne oppgaven «privatiseres», eller vil samfunnet legge bedre til rette for at den gamle garde kan ta ansvar for egen oppdatering? spør hun.

Utenforskap og ensomhet

Den engasjerte forfatteren, journalist og redaktøren snakker om utenforskap som igjen skaper isolasjon og ensomhet – som igjen gir dårligere helse som en bieffekt.

– Dette gjelder alle aldersgrupper. Det er en fordel for den enkelte og for samfunnet at hver og en av oss er del av et fellesskap – stort eller lite. Gir livskvalitet og livsglede, sier hun.

– Vi kjenne alle til at mennesker en sjelden gang går ut i media og søker fellesskap den veien. Vi hører unge mennesker som forteller på TV at de har 3500 venner på Facebook, men at de ikke tør å møte en eneste en. Nå behøver vi jo ikke lenger gå ut. Alt kan bestilles hjem. Det kan skape ensomhet.

Skape møteplasser

Det er derfor viktig å skape møtesteder både for unge og gamle, mener Bjørg Duve.

– En av utfordringene er hvordan vi skal komme oss dit. Parkeringsplassene forsvinner og transporttilbud er foreløpig ikke godt nok for alle. Da blir det litt fåfengt at politikere og byråkrater skaper møtesteder, hvis folk ikke kan komme seg dit, sier hun.

Samtidg ser hun at moderne teknologi kan bidra til å skape kontakt med venner og familie, gjennom for eksempel Facetime og facebook, og man kan ha lettere kommunikasjon med helsetjenesten.

– Teknologien kan altså også skape fellesskap og sterke bånd, påpeker hun.

Mandag kan du høre både Bjørg Duve snakke med Tonje Haugen og Karin Gabrielsen i Helseetaten om nettopp disse temaene. Møt opp mandag 11. februar på Ullern kultursenter, Stoppestedet på Lilleaker, klokken 12.

LES OGSÅ: "Skaper vi digitale analfabeter?"

MandagsSTOPPEN

La din stemme bli hørt!

Bydelen oppfordrer innbyggerne til å delta på møtene på MandagsSTOPPEN på Ullern kultursenter. Denne møteserien er et samarbeidsprosjekt mellom bydelen og Ullern kultursenter og faller inn under punktene samfunnsdeltakelse, kommunikasjon og medvirkning, som er en del av opplegget i «Aldersvennlig bydel».

Ullern kultursenter er møteplassen for dem over 60 år.

11. FEBRUAR KL. 12:

Møt spesialkonsulentene Tonje Haugen og Karin Gabrielsen fra Helseetaten i Oslo kommune mandag 11. februar klokken 12.00 til 13.30.

Den digitale verden – hvordan møte utenforskapen?

25. FEBRUAR KL. 12:
GURI METTE VESTBY

Seniorforsker i By- og regionforskningsinstituttet NIBR

Hvordan involvere eldre for å skape gode lokalsamfunn?

11. MARS KL. 12:
CARL OSCAR PEDERSEN OG TORE STRANDSKOG

Leder av bydelsutvalget (H) og leder av byutviklingskomiteen (H) i Bydel Ullern

Utbygging i vårt område.
Byutvikling og et Oslo for alle – også seniorer.

25. MARS KL. 12:
RUNE GJØS

Divisjonsdirektør for Mobilitetsdivisjonen i Bymiljøetaten i Oslo kommune

Hvordan ta seg fram om vinteren?
Brøyting, strøing og parkering.

8. APRIL KL. 12:
BENTE OTTO

Avd. dir. for helse og mestring i Bydel Ullern

Hør om tilbudene i bydelen.
Fortell hva du trenger i din hverdag.
Hjelp henne med å lage gode tilbud
Bydelen vil høre din mening.
Bydelens nye slagord er at den skal være skapende og inkluderende.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...