Akersposten

– Vi skal ikke kaste plast i havet, for fisken kan spise det, og da dør fiskene

Barna i Humlen Montessori-barnehage opplevde balansekunst og fikk noe å tenke på når det gjelder plast i havet.

– Helt magisk! Barna har gledet seg lenge og var i ekstase. De fikk en fin innføring i problemene omkring plast i havet, sier Tilla Wike Schmidt, styrer i Humlen Montesorri-barnehage.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.03.2019 kl 13:04

SKÅDALEN: Hver år havner seks millioner tonn plast i havet.

– Plasten forsvinner ikke, den er en trussel mot fugl og fisk. Vi må alle ta ansvar for hva hvordan vi håndterer avfallet vårt, sier Eskil Rønningsbakken, en av verdens fremste balansekunstnere og mest kjent for sprektakulære stunts på høye bygg og fjellhyller.

Reisende i balanse og miljø

Han har også regien på forestillingen som nå legger ut på turné i barnehager over hele landet. I over 20 år har Rønningsbakken laget undervisnings- og underholdningsopplegg for barn. Bare de siste to årene har han, sammen med to kolleger, besøkt 300 barnehager med balanseforestillinger.

– Helt magisk! Barna har gledet seg lenge og var i ekstase. De fikk en fin innføring i problemene omkring plast i havet, sier Tilla Wike Schmidt, styrer i Humlen Montesorri-barnehage. De fikk sist fredag oppleve forestillingen.

– Vi skal ikke kaste plast i havet, for fisken kan spise det, og da dør fiskene, sier Hedda Taugbøl, som går i barnehagen. Hun er begeistret for forestillingen og mener at vi må bli flinkere til å gjenvinne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fra v: Hedda Taugbøl, Andreas Normann og Nikolai Norman har i barnehagen i det siste satt seg inn i problematikk plast i havet. Foto: Katrine Lunke

Vil inspirere

– Barn er det viktigste publikummet, fordi de er morgendagens voksne. Vi skal gjennom sirkus og balansekunst inspirere de minste til å ta vare på miljøet og livet i havet, sier Eskil Rønningsbakken.

Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond, sier at prosjektet bidrar til å bygge holdninger om miljø og natur blant barna.

– Handelens Miljøfond er med å løfte et mangfold av prosjekter, og da er det å bygge holdninger hos barn gjennom teater viktig å ha med ved siden av andre typer prosjekter som ryddeaksjoner og teknologiske innovasjoner, sier Hansson.

Fakta

50-øringen som vi alle betaler ekstra for plastposene i butikkene, har blitt til en forestilling for barn. 50 øre per plastpose i butikkene går til Handelens Miljøfond, som har delt ut støtte til 73 prosjekter.

Det første prosjektet er nå i gang: "Fisken og plasten", en teaterturné som skal engasjere barnehagebarn i livet i havet og kampen mot plastsøppel.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...