Akersposten

– Vi skal ikke ha det slik at barn er redde for å gå til idrettslag, skole eller venner

– Det er ikke greit at barn eller foreldre er redde og det må vi gjøre noe med, sier assisterende bydelsdirektør Magne Hustavenes. Illustrasjonsfoto

Det er økende bekymring for barne- og ungdomskriminalitet i Oslo vest. – Vi skal ikke ha det slik at barn er redde for å gå til idrettslag, skole eller venner. Det er ingens rett å spre frykt, sier Jan Bøhler (Ap).

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 23.12.2018 kl 11:12

OSLO VEST: Umotivert vold og ran har spredd frykt blant barn og foreldre i Oslo vest, spesielt i Bydel Vestre Aker. Flere foreldre har kontaktet både politikere, bydel og politi. Enkelte områder i Vestre Aker har merket en voldsøkning blant unge de siste månedene, og ifølge politiet er det snakk om vold, og grovere vold, økning i ran, trusler og pengeutpressing.

Ranene karakteriseres ofte som grove, og det har ved flere anledninger vært grupperinger på to til fire personer som står bak. I flere av tilfellene har gjerningspersonene brukt vold og kniv.

– Som Akersposten tidligere har skrevet om, har vi denne høsten pågrepet en del ungdommer i forbindelse med ranssaker. Disse sakene har vært etterforsket eller er under etterforskning. Vi ser også at det har vært en rolig periode etter disse pågripelsene, sier leder for felles enhet for forebygging i Oslo politidistrikt, Janne Stømner.

LES OGSÅ: 16 av 17 ran i Oslo vest oppklart

Politiet vet at det skjer hendelser som ungdom ikke tør å fortelle om fordi de er redde for å bli tatt for tysting.

– Dette jobber både politiet, skoler og andre aktører sammen om, slik at barn og unge opplever det trygt å fortelle til trygge voksne. Det er viktig at informasjon om hendelser tilflyter politiet, og at foreldre snakker med sine barn om dette. Hvis ikke vi som politi, eller andre aktører, får kunnskap om det som skjer, er det vanskelig å sette inn de riktige kriminalitetsforebyggende tiltakene, sier hun.

– Sprer frykt

Jan Bøhler (Ap) i Justiskomiteen har den siste tiden blitt kontaktet av foreldre i Vestre Aker, og bekymringene handler utelukkende om det de opplever som en økende grad av kriminalitet. Dette er foreldre som opplever at deres barn er utsatt for umotivert vold, uten forvarsel. Barna er banket opp, ranet eller truet. Uten formål. Ofrene er barn og ungdommer som utsettes for grov vold og ran, og som ikke lenger våger gå ute alene. Foreldre er redd for å sende barna på trening eller andre aktiviteter alene, og de kjenner på uroen knyttet til om barna har kommet frem til skolen.

– Jeg har hørt nok til å forstå alvoret og at det må tas tak i nå, mener Bøhler.

– Historiene jeg hører, gir et inntrykk av at gjerningspersonene kun motiveres av å spre frykt, markere seg eller rett og slett bare skal «ta» andre barn og unge, sier Bøhler.

– Dette er veldig alvorlig, og det krever at vi åpenbart må ta grep nå, fortsetter han.

Bøhlers umiddelbare oppfatning er at myndighetene må sette ned foten, og sørge for trygghet slik at barn og unge skal kunne ferdes trygt.

– Vi skal ikke ha det slik at barn er redde for å gå til idrettslag, skole eller venner. Det er ingens rett å spre frykt.

– Trenger reaksjoner

Videre er Bøhler opptatt av å formidle at det kun er en liten andel ungdom som herjer rundt, og at disse krever en målrettet innsats som første skritt.

– Disse ungdommene trenger reaksjoner som kan bidra til endring. Utover dette mener Bøhler at det ved siden av forebygging og tiltak, er viktig at politi og barnevern har de ressursene som skal til for å sette en stopper.

– Foreldre i vest har gitt meg en grundig beskrivelse av deres opplevelser og uro, og som justispolitiker vil jeg prøve å bidra til at det tas tak i utfordringene. Det er svært positivt at en lokalavis, sammen med foreldre, tar kontakt og bidrar til fokus på et problem. Hvis andre også opplever dette, må de bare kontakte meg på e-post eller telefon, så vil jeg sette meg inn i dette, sier han.

Våger ikke anmelde

SaLTo-koordinator i Bydel Vestre Aker, Isabel Mühleisen Ojo, presenterte bydelens bekymring knyttet til økningene av henvendelser fra foreldre på møtet i bydelsutvalget i Bydel Vestre Aker 13. desember.

Til Akersposten forteller Mühleisen Ojo om foreldre og barn som ikke våger anmelde forholdene grunnet frykt for represalier. Dette er barn som er utsatt for frihetsberøvelse, og som kjenner på kontinuerlig frykt. Disse barna er utsatt for en dramatisk situasjon, som kan medføre sterke inntrykk og påkjenninger.

– Det er ikke urimelig å anta at disse forholdene også gjelder andre bydeler, men utfordringene tegner en situasjon hvor ofre, og familiene, ikke melder bekymring i frykt for represalier, sier hun videre.

Frykten for hevn er stor, da barn i Vestre Aker erfarer at dette forekommer. Mange av hendelsene forblir derfor skjult, og barna ender opp med alvorlige krenkelser hvor de bærer ansvaret selv.

– Vi har alle et felles ansvar for at våre barn og ungdom har det bra, og når vi vet noe, må vi ikke lukke øynene, fortsetter hun.

– I dag sees en økning der forbipasserende, skoler og foreldre melder fra om vold, trusler og ran. Like fullt vet vi at mange ikke melder bekymring. Men voksne må melde bekymring, noe de kan gjøre anonymt, fortsetter hun.

– Hvis man har barn som utsettes for dette, eller hvis man har barn som utsetter andre for dette, må vi snakke om det, og vi voksne må ta ansvar. Utøvere er også barn, barn i behov av ivaretakelse og hjelp. De har sine historier.

– Fokuset bør ligge på hvordan vi kan bry oss, ikke om hvor de kommer fra. Årsakene til denne utviklingen er komplekse, det kan handle om status og makt. Dette er hovedstadens ungdom.

De som er bekymret for eget barn, eller andre, kan ta kontakt med skole, bydel eller politi. Man kan også kontakte SaLTo-koordinator Isabel Mühleisen Ojo direkte på mobil 951 50 020.

– Må gjøre noe

Assisterende bydelsdirektør Magne Hustavenes støtter Mühleisen Ojo og legger til at de økende bekymringene knyttet til ungdomskriminalitet i bydelen viser at vi må bry oss om ungdom.

– Vi vet at det er bekymrede foreldre og barn i bydelen, dette må vi lytte til, og vi må stå sammen og vi må ta opp det som kommer til oss, sier Hustavenes.

Fra Bydel Vestre Akers side er det viktig å påpeke av alle har et ansvar for barn og unges oppvekstvilkår. Vestre Aker er i utgangspunktet en trygg bydel å vokse opp i, men noen ganger skjer det som ikke skal skje.

– Det er ikke greit at barn eller foreldre er redde og det må vi gjøre noe med. Vi har alle ulik bakgrunn og ulike historier vi bærer med oss. Vi må huske på at det også finnes barn og unge som ikke har det så bra, sier Hustavenes.

– Ta kontakt

Mühleisen Ojo legger til at vi også har et ansvar overfor foreldre, der det tilbys oppfølging og hjelp, og gjennom å styrke foreldre kan vi også hjelpe barn. Foreldre, venner, familie, medborgere, representanter fra hjelpeapparat, skoler, bydel, politi, og andre, et felles ansvar for å bry oss.

– Det er viktig, og vi oppfordrer foreldre som er bekymret til å ta kontakt. Enten det er for eget barn, for trender eller hendelser, eller om det bare er for å drøfte et tema som kan være vanskelig. Og vi oppfordrer foreldre, og andre, til å politianmelde kriminelle handlinger. Vi må tørre å tenke at det finnes barn som ikke har det bra og at det finnes barn som trenger oppfølging uavhengig av hva grunnene til dette er. Enten det handler om vold, overgrep, rus, trusler eller utenforskap. Noen ungdom søker også bare spenning sier Mühleisen Ojo.

– Vi har en plikt til å se barn og unge, og vi har en plikt til å melde fra til hjelpeapparatet når vi er bekymret. I Vestre Aker er det flere skoler og tjenester med et stort hjerte og engasjement for forebyggende arbeid med barn og unge. Vi tar bekymringene på alvor og samarbeider med politi og andre tjenester, sier hun.

Folkemøte om kriminalitet

Med bakgrunn i den økende ungdomskriminaliteten, som også omfatter rus, arrangerer Akersposten en debatt torsdag 28. februar 2019. I panelet vil det blant annet være politi, tidligere gjengkriminelle, SaLTo-kooridinator og politikere.

– Forebygging av kriminalitet er en av politiets hovedoppgaver, men det er ikke bare politiets oppgave. Forebygging handler også om å bygge. Det handler om å sørge for god velferd, tilhørighet, mestring og anerkjennelse, så vel som å forhindre uønskede kriminelle hendelser, sier Pernille Erichsen Skjevrak i forbindelse med en artikkel publisert av forskning.no. Hun er medforfatter til rapporten «Kriminalitetsforebygging på norsk – En kunnskapsoversikt».

LES OGSÅ: 16 av 17 ran i Oslo vest oppklart

Følg Akersposten på Facebook

Nyhetsbrev fra Akersposten

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...