– Vi sitter ikke på alle svarene alene
Det sier Hilde Johanne Elvegaard, foreldreveileder som oppfordrer foreldre til ungdom i Bydel Ullern til å delta i et helt nytt nettverk.
Publisert: 05.09.2018 kl 08:31
Sist oppdatert: 06.09.2018 kl 11:53
BYDEL ULLERN: Nå utvides prosjektet «Trygg Ung» i Bydel Ullern med en foreldreveileder, Hilde Johanne Elvegaard. «Trygg Ung» er et 5-årig rusforebyggende program som er utviklet av Bydel Ullern. Bydelens arbeid er en del av Oslo kommunes deltakelse i det nasjonale «Program for folkehelsearbeid».
Gjennom «Trygg Ung» skal bydelen styrke lokalt rusforebyggende arbeid, med særlig vekt på dialog og medvirkning fra ungdom og foresatte.
– Bydel Ullern er eneste deltakende bydel i Oslo kommunes folkehelseprogram, som har et satt rusforebygging i ungdomsmiljøene på dagsorden. Det er vi stolte av, sier kultur- og oppvekstsjef i bydelen, Lennart Hartgen.
Hjelper ungdommene
Rebecca Mittun er prosjektmedarbeider i «Trygg Ung». Hun jobber som ungdoms-LOS og oppsøkende miljøarbeider, og er daglig i kontakt med ungdommer på ungdomsskolene Bjørnsletta og Øraker. Hun har også et godt samarbeid med Ullern videregående skole og har kontor på Stoppestedet kulturhus på Lilleaker.
Mittun møter ungdommene på deres arenaer og snakker om alt fra valg av skole, relasjon til foreldre, lærere og venner, rus, seksualitet, gaming, dropout-problematikk, og psykisk helse.
– Ofte er det ungdommene selv som tar kontakt. Andre ganger jeg blir kontaktet av lærere eller foreldre. Det gjelder å ha et godt samarbeid med de som jobber med ungdom, for eksempel skolehelsetjeneste, BUP, helsestasjon for ungdom, barnevern, politi, og ikke minst foreldrene. På den måten kan vi sammen skape laget rundt ungdommen, sier Mittun.
LES OGSÅ: Rebecca skal øke ungdommenes mestringsfølelse
Vil styrke foresatte i rollen som tenåringsforeldre
Nå utvides altså «Trygg Ung»-prosjektet med en foreldreveileder. Hilde Johanne Elvegaard har bakgrunn som lektor og har tidligere blant annet jobbet med idrettsfag på både universitet, videregående skole og på ungdomsskole.
Som mor til en ungdom som nylig gikk ut av en av bydelens ungdomsskoler, kjenner hun godt til flere av utfordringene man kan stå i som tenåringsforelder.
– Hvorfor utvider dere nå prosjektet med en foreldreveileder, spør vi prosjektleder og bydelens SaLTo--koordinator Sara Adolphson.
– Foreldrenes medvirkning står sentralt i Trygg Ung-prosjektet. Vi ønsker å skape et tilbud til tenåringsforeldre i bydelen, hvor de kan få snakke eller høre om noen av de vanskelige temaene man møter som forelder. Det skal vi gjøre gjennom blant annet å danne et foreldrenettverk, arrangere dialogmøter og invitere til temakvelder med gode foredragsholdere, sier Adolphson.
Elvegaard er opptatt av at det er mange foreldre der ute som har mye kunnskap og erfaring om det å være tenåringsforelder.
– Jeg har tro på at vi kan lære av hverandre, vi sitter ikke på alle svarene alene, sier hun.
Mittun understreker at arbeidet med ungdom og foreldre henger tett sammen, og at vi må bruke erfaringer og informasjon fra begge gruppene for å jobbe godt og treffsikkert med våre forebyggende tiltak.
Har selv mange spørsmål
– Vi ønsker å skape en arena der det er OK å snakke om ting som skjer hjemme og ungdomsmiljøene. Det kan være både sårbart og vanskelig. Vi må prøve å tilrettelegge for at det ikke er så farlig å snakke om disse tingene, som de fleste av oss må forholde oss til, både som foreldre og i løpet av ungdomsårene. Når noen begynner å fortelle litt, er det lettere for andre å følge opp, sier Hilde Johanne Elvegaard.
Hun føler selv på endringene som skjer som mor til en tenåringssønn.
– Jeg merker at jeg selv har mange spørsmål. Kjenner jeg foreldrene til dem han er sammen med? Når de plutselig er helt andre steder i byen, er det greit? Det er enkle ting i hverdagen, sier Elvegaard. Hun mener at hvis flere foreldre snakker sammen, kan det hjelpe både foreldre og ungdommer.
Når foreldrenettverket nå er under oppbygging, inviteres foreldre til dialog, blant annet gjennom temakvelder med faglig påfyll og uformell «kaffeprat».
Inviterer til møte
– Vi er ute etter å formidle kunnskap som foreldre i Ullern er opptatt av, sier Elvegaard. For å få til dette ønsker vi at foreldre tar kontakt. Alle foresatte er velkomne til foreldrenettverk!
10. oktober kl. 18.00 kommer psykologspesialist Didrik Hægeland til Stoppestedet Kulturhus, med foredraget «Tenåringshjernen». Elvegaard påpeker at det ikke kreves påmelding til foredraget. Ønsker du mer informasjon eller å bli med i foreldrenettverket i Bydel Ullern, kan du kontakte Hilde Johanne Elvegaard, foreldreveileder Bydel Ullern: Hildejohanne.elveraard@bun.oslo.kommune.no/ 91 24 56 69
LES OGSÅ: Rebecca skal øke ungdommenes mestringsfølelse
Nora (16) klar for en helt ny hverdag
Følg Akersposten på Facebook