Akersposten Media

Akersposten

– Vi sitter ikke her og syns synd på oss selv

Restaurantsjef Walter Kieliger på Frognerseteren sliter, som så mange andre i serveringsbransjen, i motbakke. – Men ingen kan ta fra oss utsikten! sier han. Foto: Fredrik Eckhoff

Korona-krisen gir blodrøde tall for det tradisjonsrike serveringsstedet. Restaurantsjef Walter Kieliger mener det er viktig å tenke langsiktig og vurderte aldri å stenge da det sto på som verst.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

FROGNERSETEREN: Da korona-krisen slo inn i mars, valgte mange serveringssteder å stenge i en periode. På Frognerseteren Restaurant, som har både kafé og restaurant, ble de tvunget til å redusere tilbudet i mars og april. Restauranten, Finstua, var stengt i noen uker, men kafeen holdt det gående, med noen korona-tilpasninger.

Restaurantsjef Walter Kieliger forteller om en blytung periode, med permitteringer og redusert drift, men de gjorde alt de kunne for å holde det gående.

– Mars og april var forferdelig, også økonomisk. Vi tapte mer enn 70 prosent av omsetningen. Da hadde vi jo akkurat vært gjennom en vinter som hadde vært dårlig, med nesten ingen snø. Dette året har ikke vært noe særlig, slår Kieliger fast.

I mai løsnet det noe. Folk tok i bruk tilbudene litt mer. Men fremdeles viste tallene at det var 60 prosent mindre omsetning enn på samme tid i fjor.

– I juni og juli kom vi litt i gang igjen. Da var det lav smitte, og vi begynte å få tilbake litt mindre selskaper og sånt, sier han.

Bedriftene er borte

Den største nedgangen opplever spisestedene på bedriftsmarkedet. Etter at korona-krisen oppsto, arrangeres det nær sagt ingen møter og seminarer ute.

– Bedriftene er fullstendig borte. Det innså vi tidlig, sier restaurantsjefen. Han forteller at høsten som vanligvis skal ende i november og desember som et naturlig høydepunkt, med arrangementer og julebord tett i tett, blir helt annerledes i år.

– Det skal være full fart i november og desember. I år blir det ikke full fart. Kanskje blir det ikke engang halv fart. Vi får se, sier han.

Den nye hverdagen

I vår og sommer var det fullbooket også med private arrangementer på Frognerseteren. Her skulle det ha vært runde bursdagsfeiringer, bryllupsfester, dåpsferinger, konfirmasjoner og minnesamvær. Mye av dette forsvant i korona-dragsuget, til tross for at det har vært mulig å få det til.

– Vi kan arrangere, og vi har få restriksjoner på antallet så lenge vi holder oss til reglene. Vi må kunne garantere god avstand mellom bordene og mellom gjestene som ikke er i samme husstand. Det er enmetersregelen som gjelder. Også her ute på terrassen har vi færre bord enn vi pleier. Dette er ikke noe vi ønsker, men vi klarer å tilpasse oss reglene, sier Kieliger.

– Alle ønsker full drift, men dette er den nye hverdagen. Det blir god atmosfære selv om man holder litt avstand. Alt går greit hvis man samarbeider med gjestene og planlegger godt, sier han.

Må tenke kreativt

Walter Kieliger har vært i bransjen i en mannsalder, og til tross for dystre tall og vanskelige vilkår, nekter han å se helmørkt på tilværelsen.

– Vi sitter ikke her og syns synd på oss selv, understreker han.

– Da først alle selskapene forsvant, kunne vi jo ikke sitte stille. Hva kunne vi gjøre? sier han. – Vi måtte være kreative.

Et resultat av korona-krisen er at mange artister har mistet oppdragene sine.

– Vi tenkte at vi kunne bruke storstua vår til flere konserter. Så vi har satt i gang med gode musikanter og artister. Vi kan ikke ha helt fullt, men vi får god plass til 70 gjester. Dermed for artistene oppdrag, gjestene blir fornøyde, og våre ansatte får jobbe, sier han.

Til god mat og drikke får gjestene en kulturell opplevelse. Og Kieliger serverer både det ene og andre fra scenen. Her er det cava-aften med musikk fra Carmen, her blir det jazzstemning med 50-tallsklang, og det blir klassisk aften med musikk fra Brahms og Ravel.

Elvis-musikk er det også plass til, og Kieliger har også fått realisert en gammel drøm. Torsdag 8. oktober inviterer han til det han kaller en kulturell og historisk aften i storstua. Det blir kåseri med Marianne Reusch, som tar gjestene tilbake til tiden da Keiser Wilhelm II og Kong Oscar II foretok åpningen av veiforbindelsen mellom Holmenkollen og Frognerseteren i 1890. Det var like før Frognerseteren Restaurant åpnet sine dører.

Satser på privatmarkedet

Kieliger understreker igjen viktigheten av å holde åpent, til tross for vanskelige tider.

– Det har vært så viktig for oss å holde åpent hele tiden. Det har jo med det psykososiale å gjøre. Selv i mars og april var det gjester her oppe, som kom hit hver dag. De drakk ikke, men de spiste litt og tok en kopp kaffe. De møtte noen de kunne snakke med. Det er utrolig viktig, sier Kieliger.

– Også er det alltid vanskelig å starte opp igjen hvis man stenger helt, påpeker han.

– Vi sitter ikke her og syns synd på oss selv. Vi er positive selv i denne tiden. Vi må leve med situasjonen, selv om man ønsker seg tilbake til sånn som det var, sier Kieliger, som blir tvunget til å tenke lenger frem i tid. Han har tro på bedre tider.

– Og når det kommer til stykket, er det ingen som kan ta fra oss utsikten. Den vil vi alltid ha!

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...