ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Vi ser stoltheten, vi ser at de mestrer

Fra v: Arne Bagnø Ågren, Ella Sofie Berg Olsen og Christine Racine i kantinen, som Arbeidslaget har tatt over dette skoleåret. Foto: Fredrik Eckhoff

– Vi ser stoltheten, vi ser at de mestrer, sier Christine Racine, leder for tilrettelagt avdeling på Persbråten videregående skole. Elevene har startet sin egen ungdomsbedrift.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 05.11.2019 kl 13:40

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

HUSEBY: Persbråtens tilrettelagte avdeling er for 28 ungdommer som er psykisk utviklingshemmet eller har psykiske vansker. Her er arbeidslivstrening en viktig del av hverdagen, ja faktisk den viktigste.

– Elevenes opplæring er rettet mot det de trenger i arbeidslivet, og videre i hverdagen etter skolegang, sier Christine Racine, som har jobbet på Persbråten i fire år.

– Det har tidligere vært vanskelig å lage en langsiktig opplæringsplan fordi det ikke har vært sentrale føringer, sier Racine.

Dette skoleåret har de satt i gang et nytt prosjekt.

– Vi har startet en ungdomsbedrift og har fått hjelp av Ungt Entreprenørskap. Vi har etablert Arbeidslaget, sier hun.

Tok over kantinen

I hjertet av Persbråten skole ligger kantinen. Nytt av året er at elevene fra Arbeidslaget gjør mye av jobben på kjøkkenet.

– Vi har i år overtatt kantinedriften. Det er et stort ansvar. Vi produserer mat til 500 elever og lærere hver dag, i tillegg til at det er bestillinger til møter, både her på skolen og eksternt, sier hun. – Alle elevene jobber på skift i kantinen i løpet av uken.

Andre ganger jobber de med produksjon av for eksempel julekort, gaver, nøkkelringer og annet.

– Vi har sett at elevene forstår at de er på jobb, og at de her øver seg til det som kommer etter at de er ferdige med skole. De viser større mestring, og de forstår bedre sammenheng mellom teori og praksis, sier Racine.

– Vi ser stoltheten, vi ser at de mestrer. Elevene er med på planlegging, produksjon og salg. De ser hvordan man får inn penger.

Populær mat

Når Akersposten er på besøk, smøres det mat og mikses smoothies. Ingrid Bjørnov Brustad er i gang med baguetter.

– Det er helt greit å jobbe i kantinen, sier Ingrid, som har oppskriften under kontroll:

– Salat, skinke, ost, tomat, agurk, tomat, agurk, tomat og agurk, smiler hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ingrid Bjørnov Brustad i gang med porsjonering av pastasalat. Her skal det veies nøyaktig.

– Og baguettene går unna?

– Ja, de selges, så de er nok fornøyde!

På den andre siden av benken står Line Ramsø Bredesen.

– Min oppgave nå er å lage smoothie. Nå lager jeg rød, så skal jeg lage gul. Det er bærene som gjør smoothien rød, forklarer Line.

– Favoritten min er rød smoothie. Jeg prøver å smake, men får ikke alltid lov!

– Arne sier at det som faller på gulvet, må kastes. Det er som å være i militæret, sier hun og ler.

Sunn og god mat

Og Arne, som heter Bagnø Ågren til etternavn, er spesialpedagog og har bakgrunn fra konditorbransjen. Han forteller at elevene i Arbeidslaget gjør en utmerket jobb i kantinen.

– Mer enn 20 av elevene er med her. Det går på rundgang, sier han.

– Vi merker at kundene er fornøyde med jobben vi gjør, sier Bagnø Ågren og forteller at de fokuserer mye på sunn og god mat – og de vil kaste så lite mat som mulig.

– Vi må ha mye sunn mat. Her er det jo idrettslinje også, påpeker han. – Jeg tror nok vi slår Coop’en på sunn mat!

– De vil ha mat som er sunn og deilig. Suppe er det mest populære, skyter elev Ella Sofie Berg Olsen inn. Hun forteller at de har gode rutiner på hygienen.

– Vi vasker hender, og så er det viktig å ikke få hår i suppa! sier hun.

Den viktige skolegangen

Samtidig sitter noen av klassekameratene deres rundt to store bord, som er dekket av mer eller mindre ferdige julekort. Her går det etter samlebåndprinsippet. Hver elev har sin oppgave. Noen limer på kanter, mens andre limer på hjerter og andre julete effekter.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Arbeidslaget tar en liten pause i arbeidet når Akersposten ønsker å ta bilde. Men de er raskt tilbake til produksjonen av julekort. Fra v: Fatima, Seshat, Behabelom, Erik Magnus, Faiza. Mia. Shaghayegh og Amina. Foto: Fredrik Eckhoff

Rektor har nylig lagt inn en bestilling på 100 julekort, og Arbeidslaget skal også dekorere 100 jule-stearinlys. Nøkkelringer er bestilt, og det skal lages hele 500 Valentines-hjerter. Men det er heldigvis en stund til.

Elev Mia Annie Holt syns både produksjon av julekort og jobbing i kantinen er artig.

– Det er spennende å være på jobb. Akkurat nå er julekortene morsomst, sier Mia, som går tredjeåret på Persbråten. Så godt trives hun med kantinejobbing, at hun også har fått praksisplass i en kantine utenom skolen.

– Jeg skal dit i morgen! Det er i Nydalen. Nå skal jeg jobbe der på fredager uten at læreren er med, sier Mia, som sier at hun går på skole rett og slett fordi det er viktig.

– Jeg må lære mye for at jeg skal få bo for meg selv, og for at jeg skal kunne jobbe. For eksempel i en kantine, sier hun.

Erik Magnus Lødemel går i andre klasse.

– Jeg gleder meg til å gå på skolen, sier han. I fjor lærte han seg å strikke, og han viser frem imponerende resultater av sine ganske nye ferdigheter.

– Jeg liker å strikke, og jeg må trene mer på det, sier Erik Magnus.

Forbereder seg til livet etter skolen

Elevene lærer mye av å være en del av Arbeidslaget. Her får de oppleve hvordan man lager – og følger – en arbeidsplan, følger beskjeder fra lærere og miljøarbeidere, de lærer å samarbeide, og de lærer å bruke verktøy og å være nøyaktige. De lærer også å hjelpe hverandre og å jobbe med oppgaver over tid.

Avdelingsleder Christine Racine forteller at hun kan se at elevene trives med å være en del av Arbeidslaget.

– De er aktive på en helt annen måte og har fått en annen status på skolen. De får direkte tilbakemeldinger fra elever og lærere og blir sosialiserte på en annen måte, sier hun.