Akersposten

– Vi ser en høyredreining av Europa

– Det vi ser i Europa i dag er blant annet resignasjon, sier Hege Moe Eriksen. – Da jeg bodde der noen år for vel 20 år siden, var det optimisme og framtidstro. Onsdag skal hun sakke om Europa i endring på Ullern kultursenter. Foto: Ole Kaland

– Det som skjer i Europa i dag er både spennende, men også skummelt, sier mangeårig NRK-korrespondent, Hege Moe Eriksen, til Akersposten. Siden 2014 har hun vært programleder i NRK Urix. Onsdag blir hun å høre på Ullern kultursenter.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 27.11.2017 kl 09:37

LILLEAKER: – Det vi ser er en høyredreining av Europa, fortsetter Moe Eriksen. Hun har i mange år bodd i Frankrike og Spania. Hun har studert språk, blant annet arabisk.

– Europa er i dag et annet enn da jeg for rundt 20 år siden bodde i Frankrike og Spania.

– På hvilken måte?

– Frustrasjonen brer seg.

90-tallets Europa

– Da jeg bodde der på begynnelsen av 90-tallet, var det et Europa med selvtillit og optimisme.

Dette var før euroens inntreden i verden. Den kom som elektronisk valuta fra 1. januar 1999 og som fysisk betalingsmiddel fra 1. januar 2002. Det året ble euroen tildelt Karlsprisen for sitt bidrag til europeisk integrasjon. I dag er vi vitne til at deler av land ønsker å bli selvstendige, som for eksempel Catalonia i Spania. Skottene rører også på seg og vet ikke helt veien videre etter Brexit.

– Da jeg kom tilbake til Brussel som korrespondent i 2010, var det en helt annen stemning, sier Moe Eriksen. Hun hadde ansvar for å dekke EU, NATO og store deler av Vest-Europa.

Resignasjon

– Det vi ser er blant annet resignasjon, høy arbeidsledighet – særlig blant unge mennesker, at industriarbeidsplasser forsvinner og at politikken går mer til høyre. Det er helt klart et stemningsskifte i Europa, sier Hege Moe Eriksen. I 2003 fikk hun, sammen med Merete Jansen, SKUP-diplom.

Ved deres kritiske og undersøkende journalistikk avslørte de to NRK-reporterne hvordan en serber, dømt for grove krigsforbrytelser i Kroatia, levde fritt i Norge. I 2013 fikk Hege Moe Eriksen NRKs Journalistpris for sitt arbeid som europakorrespondent.

Onsdag 29. november klokken 12 holder hun foredrag på Ullern kultursenter.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...