Akersposten

– Vi ser at eldre som bor alene hjemme kanskje ikke spiser godt nok og ofte nok

Full fart på kjøkkenet på Piloten Arena.

Nå skal det bli enklere for hjemmeboende eldre å nyte god mat i godt selskap. Sist lørdag var det full middag, med fem retter på menyen, i lokalene til Piloten Arena på Hovseter.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2019 kl 19:28

HOVSETER/VESTRE AKER: – Ja, dette var god mat. Fin og lett for magen, og alle ble gode og mette, deklamerte en deltaker på Pilotens lørdagsarrangement fornøyd.

Dette skriver Vestre Aker Frivilligsentral til Akersposten i en epost til Akersposten.

Dekket til langbord

Kokk Jaqueline Bowker og frilivillighetsleder ved Piloten, Tone Longo, hadde stått over grytene i tre timer i strekk, før det ble dekket til stort langbord og felles bespisning i Pilotveien 6.

– Vi ser at eldre som bor alene hjemme kanskje ikke spiser godt nok og ofte nok. Vi har stor forståelse for at det er kjedelig å lage mat til bare seg selv, og at det er uinspirerende å spise alene, sier prosjektleder Stina Åmo og daglig leder i Vestre Aker Frivilligsentral, Espen Watne Andresen.

Det er takket være en stor sjekk fra Gjensidigestiftelsen, med Rune Aale-Hansen i spissen, samt Norges Frivilligsentraler og et ekstra tilskudd fra Helsedirektoratet at «Spis med oss» er initiert.

– Vi i Norges Frivilligsentraler er svært glade for at dette nå er i gang. Frivilligsentralene er et svært godt utgangspunkt for et slikt prosjekt og vi gleder oss til å spre dette videre også andre steder i landet, sier Arvid Askø, styreleder i Norges Frivilligsentraler.

Mesterkokk på laget

Prosjektet legger vekt på bruk av gode og ferske råvarer og styrer unna ferdigposer og halvfabrikata. Bowker, som sto ved grytene på lørdag, forteller at hun har lært å lage mat fra sin mor og at ikke noe går til spille eller kastes. Alle råvarene brukes og foredles på ypperste vis.

Tilstede på kjøkkenet var dessuten en annen frivillig, nemlig mesterkokk Arvid Skogseth. Han var tidligere kjøkkensjef ved selveste Savoy Hotel i London og er kjent som en av landets første virkelig store norske kokker. I 1996 fikk han Kongens fortjenestemedalje i gull for sin mangeårige innsats for norsk kokkekunst.

– Det setter en ekstra spiss på konseptet at vi er så heldige å ha med en kapasitet som Arvid. Han fungerer både som mentor og matkritiker, sier prosjektleder Stina Åmo. Skogseth selv holdt tale under middagen, der han fullroste prosjektet, maten, kokken og de andre frivillige, samtidig som han delte historier fra et innholdsrikt liv på internasjonalt kjente kjøkken rundt om i verden.

– Hos oss er det både hyggelig og verdifullt å ha med oss intet mindre enn en topp-kokk, som endatil er midt i målgruppa vår. Arvid Skogseth har i dag fylt 90 år og bidrar til at prosjektet kan lage mat eldre mennesker faktisk har lyst til å spise. Mat de vil nyte, fastslår Åmo.

Vil du ha en spisevenn?

Gjennom prosjektet «Spis sammen» initierer Vestre Aker frivillighetssentral også tilbudet «Spisevenner», der frivillige kan komme hjem til eldre mennesker som bor for seg selv, de kan lage mat sammen og ha et felles måltid. En tjeneste er også at man kan få hjelp til å dekke på og lage kake, hvis noen har lyst å feire bursdag sammen eller ha en rekeaften eller liknende arrangement. Frivillighetssentralen tilbyr rullatorvennlig transport og en stødig hånd å holde i. Arrangementer skal holdes på ulike steder, som i Pilotveien 6, Risvollen, Hovstua og på Vestre Aker Frivillighetssentral.

– Nå som vi er i gang, håper vi at både de som ønsker å være frivillige og eldre som ønsker å delta tar kontakt med oss og forteller oss at de har lyst på en Spisevenn eller være med på andre typer «Spis med oss» arrangementer, opplyser prosjektlederne.

Du treffer dem på telefon 23 22 05 80 eller på epost stina@vestreaker.frivilligsentral.no.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...