Akersposten

Hør her, bystyret:

– Vi protesterer! Vi protesterer!

Se video i saken

Rektor, lærere og barn ved Huseby skole ville vise bystyret hva de synes om å bli fratatt leke- og friområdet gjennom hele barneskoleløpet.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 14.11.2019 kl 08:38

HUSEBY: Noen hundre av de 750 barna på Huseby samlet seg på Hundejordet, som fra neste år blir rigg- og anleggsområde. Da «vi protesterer» runget utover jordet, så er det nok ikke alle som forstår at de gjennom hele sitt skoleløp i barneskolen vil mangle tilgang til dette mye brukte friområdet. Det de vet er at fra neste år er utelukket fra området, når bystyret i dag vedtar vannbehandlingsanlegget.

Dypt fortvilet

Likevel er ikke det å bli utelatt fra området som bekymrer mest. Det er konsekvensene av støy, støv og anleggstrafikk i mange år som skolen vet lite om.

- Vi er dypt fortvilet over at skolen blir offer i denne saken og det uten at vi har blitt involvert i prosessen. Det vil si at verken FAU, driftstyre, skolens administrasjon eller elevene har vært med i en medvirkningsprosess. Først i august i år ble vi oppmerksom på hva som holdt på å skje, sier rektor ved Huseby skole, Kathrine Wegge.

Elev- og lærerflukt

Hun mener det er viktig at bystyret vet hva de gjør når de vedtar saken i dag.

- For elever og ansatte ved Huseby skole, var det viktig å markere høylydt og visuelt for bystyret hva vi rammes av dersom vedtaket besluttes i dag. Vi ser at vi vil utsettes for kontinuerlig støy og forurensing. Vi frykter elevtalls- og lærerflukt. Det sier seg selv at mange foreldre vil ønske seg en naboskole, der det er en fredelig skolegård rundt barna deres.

- Lærere har fra før av en usedvanlig krevende arbeidsdag, og dersom de opplever ytterligere slitasje, vil det ikke være unaturlig å tenke at de søker seg bort fra oss. Resultatet sier seg selv, vi mister vårt økonomiske grunnlag for å drive en best mulig skole. Og hva med nye læreplaner fra 2020 – der det fokuseres på bærekraft og miljø? Det er ganske enkelt ugreit det som rammer vår flotte og tradisjonsrike skole, sier Wegge.

Vil dere ødelegge barndommen til disse barna?

FAU og rektor ved skolen har i tillegg sendt ut følgende pressemelding:

I dag 13. november skal saken om ny vannforsyning behandles i Oslo Bystyre.

I saksframlegget står det om Hundejordet (som de kaller Husebyjordet): "Husebyjordet Planområdet på grunnen utgjør ca. 30 dekar anleggs- og riggområde. Etter anleggsfasen utgjør foreslått bryggeområde på Husebyjordet ca. 4,1 dekar. "

Videre står det "sterke motforestillinger ved offentlig ettersyn førte til at lokalisering i Husebyskogen (B2) ble trukket og erstattet med forslag om driftsbyggplassering på Husebyjordet (B1)" og "Temaene i konsekvensvurderingene er gjennomgått metodisk og viser at avveiing mellom relevante fordeler og ulemper samlet sett gir B1 «liten negativ konsekvens»."

Vi, Huseby skole, Huseby Driftsstyre og Huseby FAU har tidligere svart på begrenset høring 05.07.2019-09.08.2019 om alle ulempene dette vil ha for Huseby skole. Videre har FAU i møte med representanter for byutviklingsutvalget i Byutviklingskomiteens møte 04.11.19 fremlagt alle ulempene ved bruk av Hundejordet som rigg og anleggsområde for bygging av ny vannforsyning for Huseby skole.

Vi sier igjen! Vi føler oss ikke ivaretatt eller hørt i planlegging av ny vannforsyning til Oslo – Huseby vannbehandlingsanlegg. Vi er de ca. 750 elevene på Huseby skole med våre ca. 1500 foreldre. Samt skolens ansatte.

Hundejordet er vår nærmeste nabo. I forslag B1 vil hele Hundejordet på ca. 30 mål omgjøres til anleggsplass, riggområde og portal i de første 7-8 årene. Videre vil det, for alltid, bli administrasjon/driftsbygg, portal og vei ned til Sørkedalsveien på dette jordet.

Hundejordet er jordet mellom Huseby skole (750 barn), Persbråten Skole (530 barn), FO/Hovseter skole (630 barn) og Huseby barnehage (200 barn).

Vi krever at disse barnas hverdag, helse og psyke tas med i beregningene når det vurderes hvor drift og anleggsområder for vannbehandlingsanlegget skal ligge.

For Huseby skole vil det få store konsekvenser med drift og anleggsområde på Hundejordet!.

• Kontinuerlig høyt støy (sammenlignet med industriområder) og luft forurensning gjennom hele skoledagen – hver dag i 7-8 år. Hele dagen hver dag! Hva gjør det med elever og lærere/ansatte?

• Huseby skole har et gammelt ventilasjonsanlegg og vi er avhengig av å kunne åpne vinduer for god nok luft innendørs. I de 7-8 årene det vil foregå anlegg og riggarbeid så kan vi velge mellom lukkede vinduer og hodepine, eller åpne vinduer som gir oss ekstra luft og støyforurensning inn i klasserommet. Hvilke av disse to ondene skal vi velge?

• Det vil være massiv trafikk med anleggsbiler i vårt nærområde og skolevei. Antall lastebiler er regnet ut til å være mer enn en lastebil hvert tiende minutt. Altså mer enn to turer hvert tidende minutt. Kontinuerlig dagen lang.

Altså ikke 25 biler i døgnet slik VAV informerer om på befaring 30.10 på Hundejordet

• Anleggstrafikk skal krysse over gang- og sykkelvei på skoleveien. Det er også foreslått at myke trafikanter skal vike for anleggstrafikk. Hvem planlegger slikt – i alle fall ikke voksne som har barn på denne skoleveien?

• Når Hundejordet omgjøres til anleggsområde mister vi store uteområder som daglig brukes i undervisning i fag som blant annet naturfag, fysisk, kroppsøving samt fritid. Hvor skal vi nå gå?

• Kontinuerlig støy og forurensning frykter vi vil føre til lærere som ikke orker daglig slitasje grunnet støy og forurensing. Vi er redd lærere vil slutte og de beste går som kjent først. Vi er bekymret på vegne av de som velger å bli og kvaliteten på deres hverdag og hvordan innvirkning det vil ha på undervisningen av våre barn. Hvordan blir skoledagen til barna med slitne lærere?

• Kontinuerlig støy, forurensning og farlig skolevei frykter vi vil føre til at elever søker seg til naboskolene (fritt skolevalg i Oslo). Det er nok mange foreldre som vil kvie seg for å sende barna til en skole med et industrianlegg som nærmeste nabo. Dette vil føre til dårligere økonomi da skolen tildeles midler blant annet per elev. Hvordan vil da kvaliteten på undervisningen bli?

• Læreplanen og samfunnet generelt har fokus på betydningen av natur, miljø og bærekraftig utvikling, hvor blant annet hvilken betydning gode grøntområder har for folkehelse og livsmestring står sentralt. Hvordan skal Huseby og vi voksne i området se barn i øyne og si at det er viktig når det motsatte skjer rett foran deres øyne? Hvordan skal læreplanen opprettholdes med anleggsområde på hele Hundejordet og Mærradalen som bygges om – vi mister alle friområdene våre.

• Disse barna har allerede blitt fratatt områder i utbyggingen av den Amerikanske Ambassaden. I den prosessen ble det besluttet at Husebyskogen skulle vernes i all fremtid. Hva skjedde med varig vern av Husebyskogen?

Denne utbyggingen berører tusenvis av barn i Husebyområdet i en anleggsperiode på 7-8 år. Vil dere med denne urealistiske fremdriften, grunnet bøter fra mattilsynet, ta avgjørelser på så mangelfull informasjon? Vil dere ødelegge barndommen til disse barna?

Vi forventer en grundig konsekvensutredning før endelig beslutning tas. Her må det være betydelig fokus på støy og forurensing, skolevei/trafikale forhold, miljø, og helsen (psykisk og fysisk) til disse barna.

Med vennlig hilsen

Rektor Kathrine Wegge Huseby skole
Huseby FAU v/ Pia Gjesme Holm og Kristel Alstad-Evjen

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...