Akersposten

– Vi mennesker skal ikke bare leve av noe, men også for noe

– Kultur må synliggjøres bedre i det offentlige rom, sier Ingrid Røynesdal, direktør for Oslo-Filharmonien. Da kan vi nå ut til enda flere mennesker.

– Kunst og kultur er en viktig del av et samfunns identitet og av menneskenes liv, sier Ingrid Røynesdal, direktør for Oslo- Filharmonien til Akersposten. – Og kulturinstitusjonene er også møteplasser - steder hvor vi kan oppleve store øyeblikk sammen, noe som blir stadig viktigere i vårt samfunn.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 10.12.2018 kl 12:36

OSLO: – Vi mennesker skal ikke bare leve av noe, men også for noe, fortsetter en engasjert direktør. Å oppleve kunst på sitt beste – utvider livene våre. Det stimulerer nysgjerrighet, refleksjon og kreativitet.

Det å uttrykke seg gjennom kunst, utvider også repertoaret for oss som mennesker.

– Kunst på det beste treffer følelsene våre, men også intellektet, sier Røynesdal.

Det å uttrykke seg kunstnerisk har fulgt oss mennesker til alle tider. Det er blant annet synliggjort ved hulemalerier fra over 35.000 år siden.

– Det kommer stadig forskning som viser at hjernen har egne rom for musikk – som kan gi store opplevelser selv om språk og minne ikke lenger fungerer.

Samarbeid

Oslo-Filharmonien samarbeider med Oslo kommune i «Aldersvennlig by».

– Vi har allerede arrangert to konserter i dette konseptet og det blir flere, sier Røynesdal. Konsertene er blitt arrangert på dagtid, og viser at det finnes et publikum som har sans for kulturopplevelser på dagtid.

– Og oppslutningen var bra?

– Ja, så absolutt. En suksess.

– Vi forsøker å være fleksibel hva gjelder tidspunkt for konserter. Vi er jo til for publikum, og vil gjerne spille når folk ønsker å oppleve oss.

Det er lett å tenke seg at «Aldersvennlig by» er noe som kun gjelder for den eldre delen av befolkningen. Slik er det ikke. Det er her snakk om livskvalitet og livsglede gjennom hele livet, men hovedvekten i satsingen gjelder den eldre garde.

– Vi må helt klart sørge for at den oppvoksende slekt blir introdusert til kunstopplevelser av høy kvalitet. De siste årene har vi derfor også utvidet tilbudet til barn og unge, sier Røynesdal. – Konsertsalen er i det hele tatt en utrolig fin arena og møtested for ulike generasjoner – på tvers.

By og bydelene

I forbindelse med at Oslo-Filharmonien er 100 år neste år, blir det mange markeringer og høydepunkter.

– I august neste år skal vi blant annet ha utendørskonserter på Hovseter, Stovner og Holmlia.

I tillegg har vi i juni hvert år stor utekonsert på Myraløkka/Sagene og på Slottsplassen. Det er fantastisk at Oslo kommune bidrar til å utvikle flere og mer omfattende tilbud av kunst og kultur – det skaper felleskap og opplevelser på tvers.

Oslo kommune arbeider for at kultur skal bli mer inkluderende og tilgjengelig.

I august sa Anne Berit Rafoss, prosjektleder for «Aldersvennlig by» til Akersposten at en ønsker at så mange som mulig, unge som gamle, skal få kulturopplevelser – og gjerne sammen.

Trekker folk

– Det er også stor vekst av mennesker som reiser og som ønsker å oppleve kultur og urbane opplevelser. Fra internasjonale erfaringer ser vi at det er store økonomiske muligheter dersom vi som samfunn i større grad klarer å hente ut det potensialet som ligger i kulturturisme, sier Ingrid Røynesdal.

– Det er i det hele tatt få grunner til at kultur blir salderingsposter i offentlige budsjetter.

Kultur skaper verdier – både for den enkelte og for samfunnet som helhet.

– Det jeg har etterlyst i mange sammenhenger, er at kulturtilbud og -institusjoner får større mulighet til å profilere seg i det offentlige rom. Dersom en drar til andre store byer, er det informasjon og reklame for kunstinstitusjoner over hele sentrum. Jeg kan ikke la være å undre meg over at det offentlige gir tilskudd til store kulturinstitusjoner, men samtidig ikke åpner for at vi kan synes det i det offentlige rom i større grad. Dette handler om politisk vilje.

Det er behov for institusjonene å kunne kommunisere hva de gjør. Men ikke minst er det behov for tilreisende å vite hva en kan oppleve i Oslo.

Nytt konserthus

– Det er en god relasjon mellom dem som jobber i Oslo Konserthus, men huset har vært et problem for Oslo-Filharmonien i 40 år. Vi arbeider derfor mye med å få til et nytt konserthus i Oslo – bygget til Oslo-Filharmonien, sier Røynesdal, som har vært direktør i fem år.

Oslo-Filharmonien er en av de sterkeste internasjonale merkevarene som Norge har på kulturfeltet.

– Hvor skal det ligge?

– Filipstad er en mulig plassering, men det er et stykke vei fram til det kan stå ferdig, sier Ingrid Røynesdal, som likevel har stor tro på dette prosjektet.

Dagens konserthus i Vika, ble tatt i bruk 22. mars i 1977.

– Vi vet jo hvor mye et fantastisk konserthus kan endre en bys attraktivitet og synlighet, og også kulturinteresse. Se på det nye konserthuset i Hamburg, som har endret hele byen, turismen dit og dynamikken i byen. Men se også på Operahuset i Bjørvika – det er nesten ikke mulig å tenke seg Oslo i dag uten det fantastiske bygget.

Oslo-Filharmonien spiller årlig bortimot 70 konserter i Oslo, hovedsakelig i Oslo Konserthus. Filharmonien har 108 fast ansatte musikere og en administrasjon på 20. Vasily Petrenko er sjefdirigent frem til 2020. I sesongen 2019/20 fyller orkestret 100 år.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...