– Vi lærte også hvor lett det er å gjøre småfeil!

Alexandra Bolmstedt og Georg Norenberg etter endt sending for "Akersposten Radio". Foto: Fredrik Eckhoff
– Veldig bra! Og jeg håper dere lærer av det som går gærnt. Det er jo derfor dere er her.
Publisert: 28.10.2019 kl 16:15
Sist oppdatert: 28.10.2019 kl 16:33
ULLERN: Astri Nyen, kontaktlærer og faglærer for tredjeklassen på medier og kommunikasjon ved Ullern videregående skole gir sine instruksjoner og tilbakemeldinger. Gruppen «NRK Østlandssendingen» har akkurat vært på lufta med sin nyhetssending, og det er snart klar for «Radio Nova», før «Akersposten Radio» avslutter showet.
Elevene har vært delt inn i tre grupper, og de har gått løs på ulike nyhetssaker, alle hentet fra det virkelige liv. Vi får høre mer eller mindre dyptpløyende reportasjer. På scenen, eller i studio om man vil, sitter nyhetsankerne og syr det hele sammen, mens teknikerne sørger for at de ferdigproduserte innslagene kommer på når de skal.
Nyhetssakene kommer på løpende bånn, alt er ekte saker, ekte temaer og ekte intervjuer med ekte intervjuobjekter. Noen temaer er spunnet videre fra saker som vært aktuelle i andre medier de siste ukene, mens noen saker er fra egen redaksjon.
Blant annet får vi høre om utnytting av ansatte ved en kaffebarkjede og om rådet om å urinere i vasken for å spare vann i årene som kommer.
Inspirert av Akersposten-nyheter
Når det er gruppen «Akersposten Radio» som skal på, har redaksjonen ønsket å være så lokale som mulig.
– Vi ønsket å lage nyheter om Vestre Aker og Ullern, og vi så jo mye på hva Akersposten har skrevet om, sier en av de to «Akersposten-redaktørne», Alexandra Bolmstedt. Hun hadde også regien på nyhetssendingen og hadde redaktøransvaret sammen med Georg Norenberg. Han var også et av nyhetsankerne i studio under sendingen.
– Vi så at Akersposten hovedmålgruppe er de som er litt eldre, sier Georg.
– Litt eldre? Eldre enn dere altså?
– Ja, kanskje sånn 30 pluss? sier han og forteller at de prøvde å finne lokale saker, men fant raskt ut av Akersposten hadde skrevet om en del av sakene allerede. Som overfylte 23-busser og diskusjon om masseuttak for vannbehandlingsanlegg på Sollerudstranda.
– Vi fant masse inspirasjon fra Akersposten, sier han. Selv bor både han og Alexandra i nabobydelen, Nordre Aker og følger da ikke jevnlig med på lokale saker i Ullern og Vestre Aker.
– Men alle de andre i redaksjonen vår er fra dette området, sier Alexandra.
(Artikkelen fortsetter under videoen.)
Kort klipp fra "Akersposten Radios" sending. Ullern-elevene har har en sak om Sollerudstranda. I Studio: Georg Norenberg og Magnus Lahn.
De har de siste to ukene fått prøve seg på både journalistikk og radioprodusenter, og de er fått innblikk i hvor mye som må gjøres – og at mye kan gå galt om man ikke holder tunga rett i munnen.
– Det har vært mye å sette seg inn i, ja, sier Georg.
– Har noe overrasket dere med journalistjobben?
– Det viste seg at det er ofte vanskelig å få svar, og det er i hvert fall vanskelig å få gode svar! sier Alexandra. – Vi lærte også litt underveis hvordan vi skulle stille gode spørsmål.
– Og etterpå sitter man gjerne og tenker at «her kunne jeg stilt et spørsmål til», sier Georg.
Har vært gøy!
Ullern-jentene Sissel Bøgh og Elida Helgeland har akkurat gjennomført sin sending for «NRK Østlandssendingen», der de var redaktørene, Til tross for at læreren snakket om at man lærer av å gjøre feil, har de truffet på det meste.
– Vi har lært mye av dette. Man skal ikke snakke for fort, ikke stille ledende spørsmål, snakke tydelig… Og vi lærte også hvor lett det er å gjøre småfeil når man lager radio, sier Sissel.
– Vi har jo ikke øvd så mye på dette før sendingen, sier Elida, som forteller at her har elevene gjort jobben fra start til mål. Hun mener at de har klart å lage saker som er relevante og interessante – som i kaffebarsaken.
– Jeg syns vi fikk tak i noen oppsiktsvekkende ting som var litt nye, sier hun.
De er enige om at det har vært gøy å jobbe med ekte nyheter og lagd ekte radio – selv om det var bare lærere og medelever som fikk med sendingene denne gang. Og de er i hvert fall enige om at de heretter har stor forståelse for radioreaksjoner som gjør en liten feil i ny og ne.