– Vi kjenner det helt ut i fingertuppene!
Da elevene skulle velge sjanger for årets teatermusikal, gikk de for en litt utradisjonell musikal-variant.
Publisert: 21.02.2019 kl 18:45
Sist oppdatert: 21.02.2019 kl 19:09
HOMANSBYEN/ULLERN: KG-teateret har stolte tradisjoner. Mandag går teppet opp for årets utgave, og da instruktør Magnus Kjørrefjord spurte elevene om de skulle finne på noe litt nytt i år, var de ikke vanskelig å be.
Musikk har alltid stått sentralt på Kristelig Gymnasiums oppsetninger. For to år siden var det «En midtsommernatts drøm» av Shakespeare som ble servert i fornyet musikalversjon. I fjor var det Jane Austens «Emma» som var grunnlaget, også denne gang med sang og dans sentralt.
Alltid sang og dans
Hva med et krimstykke i år, spurte Kjørrefjord, som selv har mange års erfaring med nettopp krim på scenen gjennom sin jobb i Detekteamet, som setter opp krimteater blant annet på Teaterkjelleren.
KG-elevene tok utfordringen på strak arm, og Kjørrefjord satte seg ned og la en plan. «Mordet ved midnatt» ble tittelen på årets teaterstykke, og han baserte det på den prisvinnende filmen «Gosford Park» fra 2001.
– I filmen var det over 60 rollekarakterer, som vi har skalert ned til 16. Handlingen foregår på 1930-tallet på et gods ute på landet, der vertskapet, William og Sylvia, har invitert diverse gjester til et jaktselskap. Men det viser seg snart at både gjester og tjenere bærer på mørke hemmeligheter som avsløres i løpet av helgen, sier Kjørrefjord og nevner både bedrag, pengeutpressing, hevn og mord som dramatiske stikkord.
– Ble gira!
Akersposten tar en prat med de to skuespillerne Marie Heier Pedersen fra Ullern og Ida Eneroth fra Ullevål Hageby og teatersjef Johanna Steinfeld Midseim fra Ullern.
Johanna forteller at de begynte å planlegge årets utgave av KG-teateret i september.
– Det begynte rolig, vi måtte finne sjefene og skuespillerne. Denne gang var det en utfordring å få inn nok mannlige skuespillere, sier Ullern-jenta. – Årets gutter var litt beskjedne, men de er engasjerte nå. Det trengtes bare litt overtalelse!
– Vi sa til Magnus at vi ville ha noe annerledes og nytt i år, og da forslaget om krim kom, ble jeg gira! forteller Johanna, som innser at krim og musikal kanskje ikke er den vanligste miksen.
– Det er ikke så lett, men vi tror de funker! sier hun.
Lange dager
Så ble det øvinger to ganger i uken fra oktober, og intensiteten har bare økt ettersom premieren har nærmet seg. I vinterferieuken øves det intenst.
– Det er veldig spesielt i intensivuken, da skjer det ekstremt mye. Man ser at scenen bygges, amfiet kommer på plass. Skuespillerne blir en helhet. Også er de så slitne på slutten av dagen! Noen ler og gråter fordi de er slitne, sier Johanna.
Skuespiller Marie, også hun fra Ullern altså, bekrefter at øving fra tidlig morgen til langt på kveld, har tatt litt på.
– Det er lange dager, og vi blir veldig slitne. Men det er så sinnsykt verdt det når vi kommer til premieren! sier Marie. – Du får følelsen av at nå nærmer det seg. Vi kjenner det helt ut i fingertuppene. Det er sykt hvor mye jeg gleder meg!
Alle heier på hverandre
Hun forteller om et sterkt samhold blant alle som er med på teateret.
– Ja, det er så bra å merke at vi blir backet av alle sammen. Da er det lettere å prestere, sier Marie.
Skuespiller Ida forteller hvordan hun følte at det er enklere å utføre rollen når hun merker de andres støtte.
– Det er lettere å gå ut av komfortsonen når alle er venner og vil deg godt, sier Ida, som forteller at hun alltid har vært en utadvendt type, men at de kan ta med seg teatertreningen til skolefagene.
– Jeg merker at det er lettere å snakke friere og litt ut av manus når jeg holder presentasjoner for klassen. Man får en selvtillitsboost, sier hun.
Instruktør Kjørrefjord snakker om hvordan de startet opp med bonding-øvelser. Han snakker om hvordan man må ha trygghet for å kunne skape i en gruppe, og han snakker om hvordan det bidrar til at man slipper seg løs og kommer ut av skallet.
– Det er veldig hyggelig å se hvordan vi har gått fra å være veldig fremmede til å bli en liten familie. Alle hjelper hverandre, det blir litt «søskenkrangling», men også en god gruppedynamikk. Alle er glade i hverandre, og det er mye kos og klemming. Vi heier på hverandre, sier teatersjef Johanna.
Gir elevene store utfordringer
– Er dere i rute, Kjørrefjord?
– Ja, det har gått veldig bra. Vi ligger godt an i alle gruppene, sier han og skryter stort av hvordan de ulike gruppene har jobbet og holdt frister.
– Teatersjefene er flinke, og de er tidlig ute. Kostyme-, rekvisita- og scenegruppene står på, og det meste var klart før intensivuken. Dette foregår jo i 1930, så det er litt vanskelig. Elevene har vært på loppemarkeder, på Finn, hjemme i skapene til besteforeldre… Der har de funnet masse gamle ting, sier han.
Kombinasjonen krim og musikal mener han blir helt utmerket.
– Jeg syns det er gøy med krim, særlig når det er interessante bakhistorier og relasjoner. KG er jo kjent for å være flinke med sang og musikk, og det er mange dyktige sangere og musikere. Derfor syntes jeg det var morsomt å ha en musikal, men med en interessant historie. Utfordringen med musikal er alltid å finne en som har rundt 15 interessante roller. Det er ikke lett! Derfor var det lettere å velge et stykke med mange rollekarakterer og intriger, sier instruktøren.
– Da blir det naturligvis masse å jobbe med skuespillermessig, og så har vi sangen og dansen i tillegg, sier han og legger ikke skjul på at han gir elevene mye å jobbe med.
– Jeg er kravstor og gir dem store utfordringer. Dette er et komplekst og avansert stykke, det er mye å jobbe med og forstå, sier han.
Resultatet kan sees på KG fra mandag 25. februar. Da spilles stykket syv ganger frem til lørdag, da det er forestilling både klokken 14 og 18. Fra mandag til fredag spilles stykket kl. 19.
Les mer om KG-teateret – og kjøp biiletter – her!
Se KG-teaterets trailer for forestillingen på Facebook her.