Akersposten

– Vi har relativt god kontroll på hvem disse ungdommene er

Johan Benitez. Foto: Hanne-Karine Sperre

– Vi vet hvem ungdommen er, vi har identifisert dem, vi vet hvor de bor, hvor de kommer fra og hvilken barnevernstjeneste de tilhører.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 02.06.2019 kl 11:54

OSLO: Det sier avsnittsleder Johan Benitez ved Ungdomsavsnittet på Majorstuen politistasjon, etter flere ran og det politiet opplever som litt større gjenger den siste måneden.

– Men nå syr vi det sammen, og vi samarbeider i større grad enn før, fortsetter Benitez og legger til at politiet har økt grad av rettet innsats. Det er viktig å nå ut til publikum med informasjon om at vi er på, og at vi har kontroll, legger han til.

Åtteåring ranet

Akersposten møter avsnittslederen denne helgen etter at politiet har mottatt klager og spørsmål fra foreldre og publikum. Det har har vært flere ran og uheldige episoder blant unge. Forrige helg ble en åtte år gammel gutt ranet i Oslo vest, og dette er bare én av en rekke alvorlige rans- og voldshendelser den siste tiden. Spørsmål fra foreldre knytter seg også til hva politiet gjør med ransproblematikken.

Benitez bekrefter at det har vært en rekke ran, der noen har vært omtalt i media, andre ikke, hvor både offer og gjerningsperson er under 15 år. I denne forbindelse har politiet fått flere henvendelser fra foreldre som opplever at det er utrygt å sende barn og unge ned til Majorstuen.

– Det er et omforent ønske fra politiet sin side, å ha et et transparent, åpent og synlig politi, som kommuniserer med publikum. Det vi gjør nå er at vi arbeider helhetlig, noe som innebærer at vi jobber ut i fra en samarbeidsmodell der alle som har et bidrag inn skal få et tydelig mandat, orienterer avsnittslederen.

Det trafikale knutepunktet ved Majorstuen, det store lyskrysset i Oslo vest, er et av de naturlige punktene for ansamling av unge. Det er travle reisende, shopping, noen tiggere som strekker frem koppen frem og personer fra en rekke land som vandrer hvileløst rundt – et friskt og pulserende mylder av liv.

Men i løpet av dagen endres bildet totalt. Unge gutter og jenter inntar blant annet krysset, T-banestasjonen og området ved McDonald’s. Da skjer det at personer blir ranet, noen utsettes for blind vold, og noen truer med stikkvåpen.

Ikke en ungdomsklubb

– McDonald’s på Majorstuen skal ikke være en ungdomsklubb. Vi ønsker at dette skal være en spiseplass, hvor folk ferdes for å hygge seg. Ikke et sted hvor unge henger, og dette må vi hjelpe dem som jobber der med å se. Hvis én ungdom kjøper milkshake og ti andre bare henger på, da er det ikke sikkert de ti andre som henger på, skal være der inne, sier Benitez.

– Det er noe med å motvirke den gjengdimensjonen som vi etter hvert ser, legger han til.

Samarbeidet omfavner blant annet Natteravnene, ansatte ved McDonald’s, og vekterne på McDonald’s og vektere på t-banen. Disse har fått et tydeligere mandat i forhold til å ta kontakt, oppsøke, identifisere og så melde i fra til politiet, fortsetter Benitez og legger til at disse får opplæring av politiet på hvordan de skal håndtere ungdommene.

Benitez opplyser også at politiet har utfordret seg selv på samarbeid innad, noe som betyr at forebyggende, ordenstjeneste, etterretning og etterforskning arbeider tettere og bedre sammen. I tillegg har bydelen sine tiltak, hvor summen av dette er økt fokus og økt kontroll på Majorstuen, sentrale deler rundt Majorstuen, Vinderen, t-banen og McDonald’s.

– Vi er bekymret for ofrene, og vi er også bekymret for barn som begår kriminalitet, sier han.

– Det vi gjør konkret, er at vi identifiserer ungdommer, som vi ønsker å jobbe med. Enten det er påtreff i forbindelse med en straffesak, eller hvor vi er bekymret for unge, så vil vi sende en barnevernsmelding. Politiet produserer meldinger til barnevernstjenesten på ting de opplever som bekymringsverdig og som barnevernstjenesten er tjent med å vite noe om, sier Benitez.

– Det vi også ser, er at i noen av de sakene vi har med å gjøre, er barnevernet allerede inne, og de trenger ytterligere dokumentasjon. Vi jobber godt tverrfaglig, skriver gode barnevernsmeldinger, og vi jobber ut en konkretisert bekymring for barnets ve og vel, sier lederen.

Politiet og barnevernstjenesten har ansvar for ulike oppgaver når det er bekymring for et barn, hvor mange av ansvarsoppgavene overlapper hverandre. Barnevernvakten er barnevernets forlengede arm etter kontortid, i helger og høytider, og de samarbeider tett med operative enheter i politiet.

– Alle må samarbeide

– Foreldre etterlyser hva politiet konkret gjør, og det jeg kan si nå er at vi «pakker inn» disse ungdommene, i all hovedsak ved å ha synlig politi og med tilstedeværelse. Politiet har en hyggelig, men tydelig tilnærming til ungdommene, med forventninger om hva det er vi ønsker av dem, legger han til.

Benitez har et håp om at det kan blåses liv i «nabokjerringa», slik at alle kan bidra inn. Hun – eller han – som følger med, og melder fra om stort og smått i nærmiljøet. Bor det en mistanke om at et barn er utsatt for noe alvorlig, meldes det fra. Likeledes hvis mennesker i nærmiljøet havner i en situasjon de selv ikke kan håndtere.

Han snakker om barn og ungdommer i alderen rundt 14 år.

– Allerede nå i kveld (fredag kveld, red.anm.) har vi påtruffet en del av disse ungdommene, som tidligere har vært aktuelle i forhold til ran, og da har vi gjort det klart for ungdommene at vi er her. Vi har tatt bilde av klærne deres, hvordan de ser ut, men vi har gjort det på en hyggelig og real måte, og vi har forklart hvorfor vi gjør dette, forklarer Benitez.

Det er ikke et ønske å ha kriminelle ungdom i fengsel, men heller at barnevernstjenesten og andre aktører som kan bidra med oppdragelse, omsorg, hjelp og veiledning, gjør dette i større grad.

– Vi trenger et tiltak mellom de tradisjonelle barnevernstiltiltakene og fengsel, påpeker Benitez.

– Politiets rolle her er ikke å få disse unge ut av gata i den grad som det kanskje blir forventet. Hvis det skal gjøre noen tiltak i den retningen, så er det barnevernstjenesten som må gjøre dette, og det vi kan bidra med er eventuelle oppholdsforbud for de mest aktuelle ungdommene, sier Benitez.

Tvunget tilsyn

Overfor unge under 15 år har ikke politiet noen motreaksjoner i dag. Begår de alvorlig kriminalitet, må saken etterforskes av politiet, men de kan ikke straffeforfølges. Men den nye straffereaksjonen, som er meldt inn til Politidirektoratet (POD), blir omtalt som «tvunget tilsyn». Oslo politidistrikt mener den blant annet kan inneholde tiltak som forbud mot å gå ut på kvelden, i helgene og om natten, eller begrensninger på hvor ungdommen kan bevege seg, og forbud mot å oppholde seg på bestemte steder.

– Hele Oslo politidistrikt er omfattet av dette, fra øst, sentrum til vest, sier Benitez.

– De unge dette gjelder, kommer fra Oslo øst til Oslo vest. Det har vi sett, understreker Benitez. Dette er ungdommene som utfører vold og ran, ungdommer fra forskjellige samfunnslag og plasser i samfunnet. Noen er fra øst og noen fra vest, og felles for de fleste unge her er at de i en eller annen sammenheng har falt utenfor samfunnet.

– Selv om publikum kanskje ikke tenker, eller tror det, kan jeg informere om at Ungdomsavsnittet på Majorstuen har relativt god kontroll på hvem disse ungdommene er og hvor de kommer fra. Og også hvordan vi kan arbeide godt med andre aktører knyttet til dette.

– Når ungdommen blir tatt for ran eller voldshendelser, starter vi umiddelbart med etterforskning, selv om vi bringer ungdommen inn til barnevernsvakta ved Grønland.

– Det vi står igjen med nå, er å synliggjøre overfor samfunnet, og foreldrene, at vi er på ballen! Vi er tilstede på skoler, og det er som kjent en økt grad av rus blant unge, og med denne rusen kommer voldsproblematikken og ranene. Vi ser at kriminalitetstypene gjerne henger litt sammen.

Jobber for ofrene

– Vi jobber med at ofrene får tilbake trygghetsfølelsen som de eventuelt er fraranet, sier han.

I Norge har det vært lite fokusert på̊ systematisk oppfølging av unge ofre for kriminalitet. Oppmerksomheten kan i all hovedsak oppleves som om det kun er rettet mot den overgripende part, og i langt mindre grad av hvordan offeret har opplevd situasjonen. Folks tillit til politiet er en forutsetning for politiets oppgaveløsning, og det er en grunn til å anta at tillitsforholdet vil påvirkes i negativ retning, dersom det over lengre tid utvikles et gap mellom samfunnets og borgernes forventninger til politiet og politiets oppgaveløsning.

– Det viktigste for oss nå er tilstedeværelse, slik at vi kan bidra med å hindre lidelse og flere straffesaker, og parallelt jobbe med ofrene, sier Benitez og legger til at ranene tar utgangspunkt i de klassiske ransobjektene, som dyre klær, mobiler, airpods. Voldsbruken varierer, og det har vært hendelser i det siste der det er utøvd blind vold, men her er det også gjort en veldig god jobb i forhold til barnevernstjenesten.

Politiet ønsker i større grad at foreldre skal være våkne og undre seg over, hvis ungdommen kommer hjem uten airpods. Ungdommer kan unngå å fortelle foreldre om ran fordi de er redd for represalier, like fullt er det viktig at det meldes fra til politiet.

– Hvis ungdommen er fraranet eiendeler, vil vi vite om det, og oddsen for at vedkommende som har gjort dette kan identifiseres, er veldig god. Vi har en høy oppklaringsprosent på disse ranene, orienterer Benitez.

De unge som har blitt ranet, får oppfølging fra politiet gjennom noe som heter trygghetsprogrammet. Programmet er en del av SaLTo handlingsprogram, utviklet tverretatlig for systematisk oppfølging av unge ofre for kriminalitet.

– Hovedmålet med programmet er at ofre og vitner under 18 år som er utsatt for lovbrudd som vold, ran, trusler og seksuelle forbrytelser, skal få tilbake sin trygghetsfølelse i det offentlige rom, sier Johan Benitez.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å forbedre nettstedet. Ved å godkjenne aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...