ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Vi har lyst til å provosere, slippe oss løs, være litt gærne og skape reaksjoner

Fra v: Lukas Brekke (manager), Aleksander Flaten (produsent), Hans August Pünther (Avgvstvs), Taha Layth Abbas (produsent) og Andreas Biseth (klubbleder, Stoppestedet) ser frem til åpning av nybygget (i bakgrunnen) på Stoppestedet. Det kreative miljøet skal blomstre. Foto: Fredrik Eckhoff

«Alle vet jeg skal til topps» rapper Bestum-gutten Hans August «Avgvstvs» Pünther. Han ønsker å dra hele Ullern med seg oppover til toppen – med utgangspunkt i et spirende og kreativt musikkmiljø på Stoppestedet på Lilleaker.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2018 kl 12:13

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

LILLEAKER/BESTUM: Avgvstvs har et spennende år bak seg, etter at han på sensommeren i fjor ble signet av plateselskapet Brilliance Records. Låta «For all tid» slapp han i desember, den ble listet på P3, og nå runder den hvert øyeblikk 300.000 avspillinger på Spotify. En god start for en ung og ambisiøs musiker som bare såvidt er ute av startblokkene.

Likte å skrive

Hans August er vokst opp på Smestad. Han gikk på Smestad skole og sang i kor.

– Vi flyttet til Bestum, og jeg byttet til Bestum skole. Jeg ga meg med musikk, men Aleks og jeg snakket jo om å lage et band. Det lå i lufta, sier han. Aleks er Aleksander Flaten, og han er nå en av to produsenter for Avgvstvs. Den andre produsenten heter Taha Layth Abbas, og vi møter disse tre sammen med manager Lukas Brekke rundt et kafébord inne på Stoppestedet på Lilleaker – sammen med klubbleder Andreas Biseth.

Hans August var i en periode mest opptatt av å skrive. Det gikk i noveller, og da han gikk på Heltberg gymnas, begynte sangtekstene å dukke opp.

– Jeg tok opp igjen interessen for å synge, da var det rap og hip hop, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Hans August Pünther alias Avgvstvs fra Bestum er artisten som gjerne vil inspirere de yngre, kreative ungdommene i Bydel Ullern til å samle kreftene og gjøre store ting på Stoppestedet. Foto: Fredrik Eckhoff

Samtidig hadde produsent Aleksander lagd blant annet en del russelåter, og de to ble enige om å lage en låt sammen, som et pilotprosjekt. Låta het rett og slett «Pilot», og det tok ikke lang tid før Brilliance Records tok kontakt.

Store ambisjoner for Stoppestedet

Hans August har i flere år vært aktiv i miljøet på Stoppestedet, fritidsklubben på Lilleaker.

– Jeg lagde musikk her hos Biseth (Andreas, klubbleder på Stoppestedet, red.anm.). Det var fint å komme til et seriøst sted, der vi hadde både muligheter og frihet, sier artisten.

For tiden er mellom 15 og 20 ungdommer involvert i musikkmiljøet på Stoppestedet, ifølge Biseth.

– Det er mest i urban-genren, musikere som jobber med rap og r’n’b. De fleste trenger litt hjelp med å komme i gang, ikke alle har sitt eget hjemmestudio. Heldigvis! sier han.

– Vi vil jo prøve å få ungdommene til å komme sammen og gjøre dette. Jo flere man er, jo mektigere er man! Vi ønsker å samle kompetansen, sier Biseth, som har en fortid på Stovner Rockefabrikk og har sett på nært hold hvor mye bra som kommer ut av et kreativt miljø hvor ungdommer hjelper og inspirerer hverandre.

Spennende i nybygg

– Vi tenker at vi prøve å bygge opp en kultur rundt Stoppestedet. Det er en del som driver med musikk på Ullern, men det skjer jo ikke ett sted. Vi vil være med å bygge opp et fellesskap, hvor vi prøver å bygge hverandre opp, sier Hans August. Selv er han nå 22 år og ute av Stoppestedets primærmålgruppe, 13-21 år, men han vil veldig gjerne være med og bidra med sin kunnskap og kreativitet.

De tenker nå bredere enn «bare» å lage musikk. Nå ønsker de å bygge opp en multimediagruppe.

– Vi hadde en idé om masse kreative mennesker som kunne møtes, og vi har blant annet hatt møter med Mustad Eiendom, som eier bygget her. Vi sa at vi trengte et multimediarom, og de så behovet vårt, sier Hans August.

Resultatet er at når det nye bygget står klart i hagen bak Stoppestedet, kommer det til å inneholde fasiliteter som vil gi grobunn for akkurat den virksomheten klubbleder Biseth og de kreative ungdommene ønsker seg.

På toppen av dette mottok Stoppestedet nylig 100.000 fra Sparebankstiftelsen DnB, og det la ikke akkurat noen demper på entusiasmen og ambisjonene.

– Vi har en konkret plan om hva pengene skal brukes til. Det blir til kamerautstyr, mac’er, lydkort og høyttalere. Det gjør at vi kan undervise og produsere musikk sammen i en mediagruppe, sier Biseth.

– Vi skal gå fra å være «bare» en ungdomsklubb, til også å bli et kulturhus for ungdom, hvor man kan se tydelige resultater av det vi holder på med, sier han og forteller at de kaller konseptet sitt «cross the line». Her skal ulike talenter jobbe sammen og bryte grenser.

Nå oppfordrer de kreative unge rundt bordet på Stoppestedet unge mennesker fra 13 år og oppover om å ta kontakt.

– Sitter det noen der ute i bydelen og gjerne vil komme hit, er det bare å gjøre det. Om du for eksempel allerede er en proff mediadesigner, fotograf eller musiker, eller om du har lyst til å lære masse om hvordan du blir det, sier klubblederen.

Aktiv sommer

Hans August, eller Avgvstvs, er nå i gang med en spennende sommer, hvor han har mye på planen. Aller først skal han opptre i lokalmiljøet, på Lilleakerdagen lørdag 9. juni. Han har allerede tidlig i mai varmet opp for selveste Røyksopp i Tønsberg.

Førstkommende lørdag, 2. juni, kan han oppleves på en scene på Trosterud under Musikkfest, den store festdagen for norsk musikk i Oslo. For bare noen dager siden spilte han i Asker, for barn og familier med kreft.

– Vi prøver å gjøre noe som betyr noe, ikke bare bygge opp vårt eget ego, understreker han.

Og med «vi» mener han de to produsentene han har med på laget, i tillegg til seg selv.

– Vi tre jobber på en måte som et band, men vi jobber også på kryss og tvers med andre. Det er vi tre som er «the main squad», smiler han.

Bak vest-fasaden

Taha Layth Abbas, den av de tre som ikke er Ullern-gutt, men fra Østensjø, forteller at han for alvor ble klar over Avgvstvs da han hørte «Pilot» i fjor høst.

– Den likte jeg veldig godt. Han er veldig flink med tekster og til å få frem budskapet. Jeg tenkte, «han er fet, han vil jeg prate med!» sier Taha.

– Hans August, du er fra Bestum og vestkanten. Hvordan blir du mottatt? I «For all tid» rapper du om fin golfsving, yachter og hyttetur til Kvitfjell…?

– De som hører «For all tid» helt flatt, tenker sikkert at dette er en typisk vestkantgutt, sier han og understreker at det ikke er bare solskinn bak Oslo vest-fasaden.

– Vi tar utgangspunktet i problemene. Det er for eksempel både dop og rus fra tidlig alder på Ullern. Det handler noen ganger om at folk har det litt for bra, de har for mye penger mellom henda. Mange har vokst uten å ha lidenskap for noe, sier han. – Fasaden kan være jævlig fin, men foreldrene er kanskje alkoholikere og er «alltid» bortreist.

Han understreker at han selv er vokst opp i blokk i Hoffsveien, men han hadde en kompis som hadde svømmebasseng i hagen.

Ønsker å skape debatt

Akkurat nå jobber de tre med en låt som skal kritisere.

– Vi har lyst til å si ting som de er, litt brutalt, for å vekke en reaksjon. Kunst kan på en måte være både kritiserende og bekymringsfritt. Vi vil vise lekenhet og seriøsitet, få frem følelser, gjøre folk bevisste. Kanskje si ting uten å si om det er rett eller galt, men få folk til å tenke og engasjere seg, sier han. – Det beste vi kan gjøre, er å lage en låt som skaper debatt.

– Vi har lyst til å provosere, slippe oss løs, være litt gærne og skape reaksjoner, sier han.

Søker du opp Avgvstvs på Spotify, kan du få et innblikk i hans verden, og du har altså mulighet til å oppleve trioen på scenen på Lilleakerdagen lørdag 9. juni.

LES OGSÅ: – Når jeg hopper opp på fortauet, taper jeg ingenting, og det gir en god følelse

Følg Akersposten på Facebook

Nøkkelord