– Vi har ikke råd til at elevene faller fra

Ønsker NAV-veileder velkommen: Fra v: Persbråten-rektor Siv Børven Moberg, NAV-veileder Napreet Sandhu, elevrådsleder Diana Toby, byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) og Persbråten-rådgiver Beate Hadler. Foto: Fredrik Eckhoff
– Vi har ikke råd til at elevene faller fra uten at vi har gjort en ordentlig innsats, sier byråd Tone Tellevik Dahl. Nå får Persbråten videregående skole sin egen NAV-veileder.
Publisert: 15.08.2019 kl 12:45
Sist oppdatert: 16.08.2019 kl 08:40
PERSBRÅTEN: Når Persbråten-elevene møter til skolestart mandag, har skolen fått et nytt tilskudd til staben, Manpreet Sandhu. Persbråten er den sjette videregående skolen i Oslo som får sin egen NAV-veileder.
Fra før har skolene Hellerud, Stovner, Ulsrud, Etterstad og Bjørnholt NAV-veileder på skolen. Erfaringer viser at mellom fem og ti prosent av elevene på disse skolene har henvendt seg til sin veileder. Der kommer de med spørsmål om hjelp med økonomi, jobbsøking og bolig.
Statistikken viser at siden 2008 har andelen unge uten fullført videregående skole, som enten er i jobb eller utdanning, sunket med 10 prosentpoeng. Samtidig mottar flere og flere unge helserelaterte ytelser. Arbeids- og velferdsdirektoratet (AVdir) etablerte for noen år siden et prosjekt med NAV-veiledere i utvalgte fylker. Ved prosjektslutt utvidet byrådet ordningen fra to til fem skoler. Og nå utvider altså byrådet ordningen til enda en skole.
– Ingen ungdommer å tape
Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl, forteller at evalueringen av prøveordningen med NAV-veiledere ved skolene viste at ordningen var vellykket.
– Derfor utvidet vi fra to til fem skoler, og nå blir Persbråten den sjette, sier hun til Akersposten.
– Dette gjør vi fordi vi vet at det er mange elever som sliter med mer enn det å lære å lese og regne. Mange har utfordringer de tar med seg inn skoleporten. Skolen er ikke godt nok rustet til også å jobbe med disse utfordringene, selv om lærerne strekker seg langt. La oss nå prioritere skolene hvor vi vet at mange elever står i fare for å droppe ut av skolen, sier Tellevik Dahl.
– Vi har ikke råd til at elevene faller fra uten at vi har gjort en ordentlig innsats, sier Tellevik Dahl. – Forskjellene vil bare bli større. Vi ønsker å fange opp problemene mens ungdommene står på vippen, før de faller ut. Vi trenger alle i arbeid, vi har ingen ungdommer å tape.
Elever uten bolig
Persbråten videregående skole har elever fra hele byen, og det er ungdommer med ulike utfordringer.
Skolens rådgiver, Beate Hadler, forteller at de har – og har hatt – elever som har opplevd dramatisk utfordringer.
– Vi har elever her på Persbråten som har mistet hjemmet sitt når de fyller 18 år, elever som har bolig på gaten og må finne venner å bo hos, sier hun.
Påtroppende elevrådsleder, Diana Toby, som skal ta fatt på sitt tredje år på Persbråten, forteller at de vanskelige temaene også diskuteres i elevrådet, og hun er positiv til at skolen nå får en NAV-veileder.
– Det blir veldig fint at man kan få hjelp til annet enn skolen, og det er ikke bare snakk om penger, men andre utfordringer også, sier hun. Elevrådet har for øvrig en egen sosialkomité.
Rektor: – Et ledd vi trenger
Persbråten-rektor Siv Børven Moberg er klar når Akersposten ber om hennes kommentar til nyansettelsen.
– Det er fantastisk. Vi opplever at vi er heldige som får en NAV-veileder, sier rektor og forteller at veilederen kommer til å jobbe tett med skolens rådgivere, helsesykepleier (tidligere helsesøster) og ungdomslos.
– Dette er veldig positivt, og hun skal være synlig i elevmiljøet. Dette er et ledd vi trenger og er en helt riktig prioritering, sier Børven Moberg.