Akersposten

– Vi går sammen for å redde liv

Fra v: Hugo Haug, brannteknisk rådgiver og fagansvarlig i Omsorgsbygg, brannsjef i Oslo, Jon Myroldhaug, avdelingssjef helse og mestring i Bydel Ullern, Bente N. Otto, og bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten ser frem til at de mest sårbare hjemmeboende i bydelen skal få et brannsikrere hjem med et slikt vanntåkeanlegg (den grå søylen midt i bildet). Foto: Fredrik Eckhoff

Nå skal de som er aller mest utsatt ved brann, få et hjelpemiddel som kan redde liv.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 29.05.2018 kl 15:08

ULLERN: Mandag signerte Bydel Ullern og Oslo brann- og redningsetat (OBRE) en avtale som skal øke brannsikkerheten for de aller mest sårbare.

Stadig flere blir boende hjemme, noe som både de fleste ønsker, og som er det et politisk flertall jobber for.

– Folk vil bo der de kanskje har bodd i 50-60 år, og det må vi ha respekt for, sier bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten.

Dermed er det viktigere enn noen gang å sikre hjemmene mot brann.

Mer enn 20.000 mottar hjemmetjenester i Oslo i dag.

– Det er veldig mange som bor hjemme lenge. Den store jobben vi gjør nå, er å prøve å møte det bildet vi ser kommer til å være der om noen år. Hvis vi ikke gjør dette nå, kommer antallet omkomne i Oslo til å stige, sier brannsjef Jon Myroldhaug.

Nå skal de som jobber i førstelinjen i Bydel Ullern, blant annet i NAV, psykisk helse og hjemmetjeneste, kurses i brannforebyggende tiltak i hjemmene til sårbare hjemmeboende.

– Vi ser veldig frem til å få opplæring, spesielt i forhold til risikoutsatte grupper, sier Joten.

Viktig hjelpemiddel

– Men fokus på brannforebyggende tiltak er ikke nok, påpeker brannsjefen. Derfor er han glad for at Omsorgsbygg nå gir 21 vanntåkeanlegg, som så blir tildelt bydelene. Dette er starten på en større satsing, og det er allerede planlagt innkjøp av 40 nye anlegg.

Et vanntåkeanlegg er formet som en søyle som er plassert inntil veggen. Denne plasseres sentralt i for eksempel stuen, og oppstår det brann, kan den stanse brannen effektivt med opptil 1600 liter vanndamp. Dette gir langt mindre potensiell vannskade enn med et tradisjonelt vannsprinkleranlegg.

– Anlegget fungerer automatisk og ser nesten ut som et møbel. Det krever ikke noe av brukeren, det bare står der. På et lite område vil dette slukke brann og redde liv, sier brannsjef Myroldhaug.

Ingen branndøde?

Avtalen som Bydel Ullern og OBRE mandag inngikk, skal altså «reduserer sannsynligheten for, og konsekvensen av brann for utsatte grupper i bydelen».

Bydelen og OBRE har en klokkeklar ambisjon: «Avtalen har som mål å redusere antallet branndøde i Bydel Ullern til null.»

LES OGSÅ: – Man blir så livredd for å dø

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...