ANNONSE
Annonse
Akersposten

– Vi går sammen for å redde liv

Fra v: Hugo Haug, brannteknisk rådgiver og fagansvarlig i Omsorgsbygg, brannsjef i Oslo, Jon Myroldhaug, avdelingssjef helse og mestring i Bydel Ullern, Bente N. Otto, og bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten ser frem til at de mest sårbare hjemmeboende i bydelen skal få et brannsikrere hjem med et slikt vanntåkeanlegg (den grå søylen midt i bildet). Foto: Fredrik Eckhoff

Nå skal de som er aller mest utsatt ved brann, få et hjelpemiddel som kan redde liv.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 29.05.2018 kl 15:08

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

ULLERN: Mandag signerte Bydel Ullern og Oslo brann- og redningsetat (OBRE) en avtale som skal øke brannsikkerheten for de aller mest sårbare.

Stadig flere blir boende hjemme, noe som både de fleste ønsker, og som er det et politisk flertall jobber for.

– Folk vil bo der de kanskje har bodd i 50-60 år, og det må vi ha respekt for, sier bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten.

Dermed er det viktigere enn noen gang å sikre hjemmene mot brann.

Mer enn 20.000 mottar hjemmetjenester i Oslo i dag.

– Det er veldig mange som bor hjemme lenge. Den store jobben vi gjør nå, er å prøve å møte det bildet vi ser kommer til å være der om noen år. Hvis vi ikke gjør dette nå, kommer antallet omkomne i Oslo til å stige, sier brannsjef Jon Myroldhaug.

Nå skal de som jobber i førstelinjen i Bydel Ullern, blant annet i NAV, psykisk helse og hjemmetjeneste, kurses i brannforebyggende tiltak i hjemmene til sårbare hjemmeboende.

– Vi ser veldig frem til å få opplæring, spesielt i forhold til risikoutsatte grupper, sier Joten.

Viktig hjelpemiddel

– Men fokus på brannforebyggende tiltak er ikke nok, påpeker brannsjefen. Derfor er han glad for at Omsorgsbygg nå gir 21 vanntåkeanlegg, som så blir tildelt bydelene. Dette er starten på en større satsing, og det er allerede planlagt innkjøp av 40 nye anlegg.

Et vanntåkeanlegg er formet som en søyle som er plassert inntil veggen. Denne plasseres sentralt i for eksempel stuen, og oppstår det brann, kan den stanse brannen effektivt med opptil 1600 liter vanndamp. Dette gir langt mindre potensiell vannskade enn med et tradisjonelt vannsprinkleranlegg.

– Anlegget fungerer automatisk og ser nesten ut som et møbel. Det krever ikke noe av brukeren, det bare står der. På et lite område vil dette slukke brann og redde liv, sier brannsjef Myroldhaug.

Ingen branndøde?

Avtalen som Bydel Ullern og OBRE mandag inngikk, skal altså «reduserer sannsynligheten for, og konsekvensen av brann for utsatte grupper i bydelen».

Bydelen og OBRE har en klokkeklar ambisjon: «Avtalen har som mål å redusere antallet branndøde i Bydel Ullern til null.»

LES OGSÅ: – Man blir så livredd for å dø

Nøkkelord