– Vi forstår veldig godt at dette kan være et stort inngrep

Lysaker stasjon slik den skal se ut når banen er ferdig. Illustrasjonen er fra plan- og designkonkurransen for nye T-banestasjoner på Fornebubanen. Illustrasjon: Asplan Viak, Longva arkitekter og Arup
Når Fornebubanen skal i gang med bygging i 2020, må noen vike plassen. De fleste ekspropriasjoner skjer på Oslo-siden.
Publisert: 11.11.2019 kl 09:45
Sist oppdatert: 11.11.2019 kl 10:55
LYSAKER/VÆKERØ/SKØYEN: – Vi forstår veldig godt at dette kan være et stort inngrep. Mange mennesker er nært knyttet til sine hus og eiendommer. Derfor satser vi sterkt på en god dialog. På god informasjon, på å lytte.
Det sier Jørgen Stenseng, som har den sjeldne yrkestittelen grunnerverver. Sammen med sin avdelingsleder Ingvild Garberg i Fornebubanen (opprettet som en egen kommunal etat), Atle Røiom, seksjonsleder i Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) og andre grunnerververe har han jobben med å skaffe Oslo kommune og Bærum kommune de arealene fellesskapet trenger for å gjennomføre arbeidene mellom Majorstuen og Fornebu.
I alt er ti personer involvert i arbeidet med grunnerverv i EBY og Fornebubanen.
Dette skriver Oslo kommune i sitt nettmagasin.
Planlagt lenge
100 år er gått siden noen for første gang spurte; hva med en forstadsbane, hva med å knytte fine Fornebu tettere til byen? Men snart, i 2020, skal de første anleggsmaskinene starte. De starter i vest, altså på Fornebu, målet er Majorstuen, arbeid vil pågå på flere steder samtidig. Åtte kilometer lang skal banen bli, under bakken, med seks nye stasjoner: Fornebu, Flytårnet, Fornebuporten, Lysaker, Vækerø, Skøyen. Altså tre i Bærum og tre i Oslo, i tillegg til knutepunktet på Majorstuen.
Prislappen pr. i dag er på over 16 milliarder korner. Noen folk må flyttes på, noen hus må rives, og noen hager må bli mindre.
Det dreier seg om 160 berørte eiendommer i Oslo og rundt 160 av disse er på Oslo-siden, en kombinasjon av næringseiendommer og boliger. For mange av eiendommene kan det dreie seg om midlertidige løsninger, altså grunn som behøves bare mens anleggsarbeid utføres. En del eiendommer blir bedt om å avgi bare et mindre areal, for eksempel en stripe. Regnestykket ender med at ni boliger i Oslo må innløses og rives. Altså et stykke unna tidligere medieoppslag om at 100 boliger skal tvangskjøpes.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Her kommer stasjonene mellom Majorstuen og Fornebu på Fornebubanen. Foto: Skjermdump fra Oslo kommunes nettside
Frivillighet, ikke tvang
– Det handler sjelden om tvang. Vi ønsker frivillige avtaler. Og de aller fleste avtaler vi inngår, er minnelige, altså at både kjøper og selger er enige om pris og betingelser, sier Atle Røiom i EBY. Det er EBY som har fullmakt til å forhandle og inngå avtaler om grunnerverv i Oslo kommune. Denne gangen gjelder det altså Fornebubanen, andre ganger kan det handle om offentlig vei, fortau, sykkelvei og liknende.
– Vi trenger et godt faktagrunnlag når vi kontakter eierne. Vi må være sikre på hva vi trenger. Og vi følger en lovstyrt prosess der informasjon står sentralt. Vi gjennomførte før sommeren informasjonsmøter på strekningen Lysaker – Skøyen, og vi skal ha flere slike møter når planleggingen er kommet lenger og ting er mer avklart, sier Røiom og Stenseng.
Eierne av de områdene der det med sikkerhet er aktuelt å gjøre noe, er blitt informert. Dessuten er plandokumenter sendt til gjennomlesing, og for noen eiere vil det altså bli nærmere kontakt med grunnerververne.
– Da tar vi en telefon eller sender et brev der vi inviterer til et møte. I møtet forklarer vi hva vi ønsker. En del eiere velger å få bistand fra advokat, og en periode med forhandlinger kan følge. Vi kan ha en frist for når eiendommen må tiltres, og vi må operere innenfor de fullmakter vi har fra våre overordnede. Men vi satser altså sterkt på å imøtekomme eiernes ønsker og behov, sier Røiom og Stenseng.
LES OGSÅ: Slik blir stasjonene på Fornebubanen
Ekspropriasjon svært sjelden
Av de ni boligene som nå ønskes ervervet og revet, er tre hittil kjøpt ved frivillige avtaler. Hvis en slik minnelig avtale ikke oppnås, kan man bli enige om overtakelse ved en avtale om forhåndstiltredelse. Da får kommunen tilgang til eiendommen, mens erstatningen avtales senere. Hvis dette ikke fører frem, og enighet ikke er oppnådd etter en periode, er det aktuelt med ekspropriasjon (dvs. at en privat eiendom overføres til offentlige myndigheter).