Akersposten

– Vi er ikke offer for genene

– Vi er ikke et offer for genene. Tvert om. Hver og en av oss er medansvarlige for eget liv og egen helse, sier lege og tidligere helseminister Werner Christie til Akersposten.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.10.2016 kl 15:55

LILLEAKER: En skal ikke så forferdelig mange år tilbake før det var opplest og vedtatt at det var genene som styrte våre liv. Det var ikke stort en kunne gjøre med det. Alt var forutbestemt.

– Slik er det ganske enkelt ikke, sier Werner Christie, som er førstelektor ved BI og NTNU. Onsdag 19. oktober klokken 12 blir han å høre på Ullern kultursenter. Foredraget heter: Hvordan skaper vi helse og velferd? Her vil han snakke om ferske framskritt i forskningen om biologi og evolusjon.

– De siste fem årene er det kommet så mye ny forskning at vi vet at vi ikke styres av genene.

Styres av

– Vi styres av maten vi spiser, av mikrobene i kroppen, og av miljøet og kulturen vi er en del av.

Ikke minst har tarmmikrobene vært i skuddet i noen år nå.

– Tarmbakterier er viktige, sier Christie, men legger til at forskere blir stadig mer opptatt av samspillet som skjer i hele kroppen.

– Men også av samspillet vi mennesker har med hverandre, sier han.

Et symfoniorkester

– En kan tenke seg at genene er som instrumentene i et symfoniorkester. De kan spille all slags musikk, men det er partituret og dirigenten som bestemmer hva slags symfoni det blir til. Mat, mikrober, miljø og kultur er det som dirigerer helsen vår. Vi vet jo at da er det snakk om å få alle parter – alle instrumenter og utøvere, dirigenten inkludert – til å få det hele til å bli harmonisk samstemt. Slik er på en måte kroppen vår også, sier Werner Christie.

– Dette betyr at selv om genene legger noen premisser for livet, men at forhold vi selv rår over så absolutt er like bestemmende for hvordan livet – og helsen – skal bli.

Evolusjon

– Den forskningen som foregår nå, er utrolig spennende. Vi vet blant annet at kulturen vi er en del av og det at vi er så godt utdannet – har gode kunnskaper – også er to faktorer som vil påvirke evolusjonen av oss som mennesker og samfunn inn i framtida. Vi vet ennå ikke hvordan, men evolusjonen stopper ikke opp, sier Werner Christie, som satt i Gro Harlem Brundtlands 3. regjering og var den første som brukte tittelen helseminister.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...