Det nylig oppstartede prosjektet er en del av Oslo Kommunes store satsingsprosjekt, Oslo+ Aldersvennlig by.
– Visjonen er at vi ønsker at flest mulig skal kunne bo lengst mulig hjemme, og for at dette skal bli mulig er det viktig å legge til rette for at det skal gå.
Dette sier Linn Marie Werner Kamsvåg, som er prosjektleder for Helsefremmende møteplasser 60+ i bydel Vestre Aker. Hun forteller videre at målet med prosjektet er å tilrettelegge for informasjonspunkter i bydelen, der beboere kan få informasjon om hvordan man kan holde seg aktiv, glad i å lage mat, bli frivillig eller trygg i egen bolig.
– Vi tenker det er fint å vise alle i bydelen hvilke muligheter som finnes.
Dette er i ferd med å testes ut på stand på Røa Senter, og videre gjennom digitale møteplasser og i en minibuss som skal kjøre rundt i bydelen.
– Vi har allerede startet opp med del to av prosjektet, som handler om “det interaktive seniorsenter” og som skal testes ut i januar, sier Werner Kamsvåg.
Målet med dette er å nå de hjemme, gjennom ulike digitale kanaler. Tanken er å prøve ut videooverføring av ulike tjenester, som foredrag, fallforebyggende trening og dataveiledning. Werner Kamsvåg forteller at de også vurderer en form for chat-funksjon hvor man kan få hjelp, informasjon eller råd.
– Det kan være en fin måte å nå de som ikke klarer å komme seg til en fysisk møteplass, sier hun.
Fra våren starter del tre, som er “det mobile torget”.
– Her er planen å kjøre rundt i en minibuss med samme informasjon som standen, til ulike borettslag og møteplasser i bydelen.
Samarbeid med 30 ulike aktører
Standperioden på Røa Senter er delt opp i fire temaer: Aktivitet, matglede, frivillighet og trygg bolig. Hver måned har et eget tema, med ulike aktører som representerer de forskjellige temaene.
– Vi samarbeider med over 30 spennende aktører, som skal informere om aktivitetstilbud, hvordan du kan trygge boligen din, hva som finnes i bydelen innen frivillighet, og hvordan du enkelt kan lage sunn mat, forteller Werner Kamsvåg.
Noen av samarbeidspartnerne er blant andre Vestre Aker frivillighetssentral og Vinderen Seniorsenter.
God markedsføringsmulighet
Werner Kamsvåg forteller at det på åpningsdagen var mange innom standen, men at det er enkelte temaer, dager og klokkeslett som er mer populære enn andre.
– Vi har fått gode tilbakemeldinger både fra de som besøker standen og de som står på den, sier hun.
Hun forteller at mange synes standen er fin å se på, og at flere er nysgjerrige og spør om prosjektet.
– Jeg tenker at alle parter, både aktører og organisasjoner, samt de som besøker standen, har god nytte av den. Det er jo en flott måte å markedsføre seg i bydelen på.
Werner Kamsvåg legger til at hvis du ønsker mer informasjon om prosjektet er det bare å gå inn på Facebook-siden “Fremtidens Helsefremmende møteplasser 60+” eller ta kontakt med henne på Røa Seniorsenter. Det vil også henges opp ukeplan og være informasjon på standen.