ANNONSE
Annonse
Akersposten

«Vet dere foreldre at ungdommen deres er beruset ute klokken 02?»

Ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon har lagt ut et sterkt innlegg rettet mot foreldre til tenåringer i Oslo vest lørdag ettermiddag på Facebook.

«Ikke vær den forelderen som våkner til 100 ubesvarte anrop fra ungdommen din og politiet.» Det skriver Majorstuen-politiet i et innlegg myntet på foreldre til tenåringer i Oslo vest lørdag.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 07.04.2018 kl 15:37

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO VEST: «Kjære foreldre og foresatte! Hvor er din ungdom i kveld?»

Slik innleder ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon i innlegget på Facebook lørdag ettemiddag. Her er resten av innlegget:

«Hver helg ser vi ungdom på vei hjem fra fest nattestid. I natt så vi blant annet et 20-talls ungdommer i alderen 16-17 år på vei fra fest i 02-tiden. Stemningen virket god, ingen var overstadig beruset og det virket som disse ungdommene fint ville klare å komme seg hjem på egen hånd. Vi på patrulje så ingen grunn til å gripe inn.

Men vi på ungdomsavsnittet undrer oss. Vet dere foreldre at ungdommen deres er beruset ute klokken 02 natt til lørdag? Og om det var avtalen at de skulle hjem klokken 02, var dere våkne for å ta imot dem?

Vi vet at det kan være krevende å være foreldre til ungdommer. Ungdommen ønsker å rive seg løs fra deres varme armer å utforske verden på egenhånd. Som foreldre kan det være vanskelig å sette riktige grenser, men som foreldre er det viktig å ikke svikte ungdommen i denne løsrivelsesfasen. Dere er nødt til å slippe litt opp, men samtidig er det viktig at ungdommen vet at dere er en livbøye de kan klamre seg til om det blir for tøft der ute.

Vær tilgjengelig for ungdommen. Selv om klokken er 03 når ungdommen trenger deres hjelp. Vær klar til å rykke ut! Selv om dere tror at ungdommen sover hos en venn, så må dere være klare. Og vær så snill, IKKE sett telefonen på lydløs når dere legger dere. Ikke vær den forelderen som våkner til 100 ubesvarte anrop fra ungdommen din og politiet.

Vi vet det ikke nytter å holde ungdommen hjemme hver kveld til de blir 18. Men vær tilstede når ungdommen kommer hjem på kvelden/natten. Nettopp dette er tidspunktet hvor dere skal ta ungdommen til dere å prate om hvordan kvelden har vært. Hva med å lage nattmat når ungdommen kommer hjem. Ikke la ungdommen gå til sengs på tom mage. Stek noen hamburgere eller pizza. Kanskje det er avtalen for at ungdommen skal få gå på festen og komme hjem klokken 02. Da vet ungdommen hva som venter når han/hun kommer hjem. Om det har skjedd ungdommen noe på festen, så er det større sannsynlighet for at ungdommen vil fortelle om det når han/hun har kommet hjem enn dagen etter.

Vi vet om ungdommer som ikke vet hvordan de skal få snakket med foreldrene sine om noe vondt som har skjedd dem. Gi ungdommen en gylden anledning over en nattburger til å fortelle om det har skjedd noe vondt.

Det viktigste er at ungdommen vet at uansett om de gjør noe dumt, eller om de er utsatt for noe, så skal dere foreldre være der for dem. Ikke gjør ungdommen redd for å fortelle dere om ting de har opplevd. Sett klare grenser og gjør tydelige avtaler, men vær åpen på at det er lov å drite seg ut, og at dere vil være der for å hjelpe om de gjør det. Så slipper vi kanskje ungdom som ikke forteller foreldrene om at de ble voldtatt på fest fordi de egentlig ikke hadde lov til å dra på festen, eller at de blir presset for nakenbilder på nett fordi de er redd for at foreldrene vil ta fra dem telefonen.

Vi vet at de aller fleste av dere foreldre og foresatte gjør en kjempegod jobb. Men selv om man gjør en kjempegod jobb, så kan det innimellom glippe. Og selv om vi så en liten gruppe ungdommer ute i natt, så vet vi at flere tusen lå trygt hjemme og sov.

Vi på ungdomsavsnittet har to patruljer på frem til klokken 04 også i natt. Vi vil være der for dere og deres ungdom. Men viktigere enn at vi er tilstede er at dere sitter klare med livbøyen om ungdommen deres trenger hjelp. Og er ungdommen på så dypt vann at deres livbøye ikke hjelper, ja så ikke nøl med å ringe politiet, så skal vi hjelpe.»