ANNONSE
Annonse

Vestkantens «damsjef» får de beste skussmål

IDYLL: Lars-Christian Talseth, Karen Thue og lille Lucia er tilfreds med livet i og rundt Smestaddammen. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Småbarnspappa om fuglelivet ved Smestaddammen: - Her oppfører svanene seg forbilledlig!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 10.08.2017 kl 13:54

ANNONSE
Annonse

SMESTAD: En som kanskje har fått flere overskrifter enn USAs president, Donald Trump, denne sommeren er Os kommunes mangeårige maskot, «Havnesjefen».

8 000 underskrifter ble forgjeves overrakt hjemstedets ordfører, for å redde terrorsvanens liv.

Den mye omdiskuterte knoppsvanen ble som kjent avlivet forrige uke, etter at den igjen hadde gått til angrep. Sist mot en 16-år gammel jente som var på tur i en båt med en venninne.

I havnen i Os er nå svaneenken og svaneungene igjen alene.

Idyll i Oslo vest

I lys av dødsbudskapet og all debatten rundt fuglens eksistens, tok Akersposten turen til Smestaddammen for å sjekke tilværelsen til «damsjefen» & co. Dette etter først å ha sjekket ut Instagram og hashtaggen «Smestad». Da dukker det nemlig opp mange bilder av svanene ved den flotte dammen.

Her møter vi en liten, men lykkelig, småbarnsfamilie som utvilsomt verdsetter den idylliske stunden de har ved vestkantperlen denne augustdagen.

- Her oppfører svanene seg forbilledlig. Jeg ser det er litt intern rivalisering mellom de forskjellige fugleartene her, men jeg kan ikke si å ha sett aggressiv atferd overfor mennesker, sier Lars-Christian Talseth, som sammen med datteren Lucia (10 måneder) står og venter på at samboer og mamma Karen Thue blir ferdig med arbeidsdagen i nabobygget hos Hegnar Media.

Saken fortsetter under bildet.

GOD VENNER: Når Akersposten besøker Smestaddammen en fin augustdag, er stemningen upåklagelig god mellom mennesker og fugler. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Pappa Lars-Christian understreker at han «ikke har noen lang historikk rundt Smestaddammen», men forteller at han ikke har opplevd noen ubehageligheter på stedet. Han passer imidlertid på å ta forholdsregler for å unngå dårlig stemning mellom dyr og mennesker.

- Jeg tenker at man generelt med dyr lar være å erte dem for mye og at vi holder oss på behørig avstand. Der det er svaneunger involvert, som her, er det også alltid greit å holde avstand til mødrene. Jeg snakker som småbarnsfar selv, sier Lars-Christian Talseth og smiler.

- Trygt å være svane

Derimot har småbarnspappaen registrert at det til tider foregår en kamp mellom dyrene ved Smestaddammen.

- Jeg har lagt merke til at det er en svane som er ganske tøff mot de andre fuglene, og ser det er mye fjær her. Det kan skyldes at de røyter litt, eller at de slåss. Men jeg kan ikke skjønne annet enn at det er trygt å være svane ved Smestaddammen sier Talseth - og sikter til alt oppstyret på Vestlandet.

Når så familien endelig er samlet, skyter mamma Karen inn at hun er medlem av dyrerettighetsorganisasjonen NOAH, og at hun og kollegene har et spesielt øye til svanene ved andedammen.

- Det var ni svaneunger her i vår, nå er det åtte. Vi som jobber her er blitt veldig glade i dem, og synes de er kjempesøte. Men om du går over haugen bak oss her, ligger det et kadaver av en fugl. Smestaddammen er en liten dam, med veldig mange fugler, der det kan gå hett for seg. Det er aldri en rolig dag i denne andedammen.

- Så folk kan trygt ferdes ved Smestaddammen?

- Ja, ja, ja, er du gærn? Svanene ligger og sover på gresset om morgenen, og det er ganske idyllisk. Det er mange små barn som kommer hit og mater dem, avslutter Karen.

LES OGSÅ: Innehaver av vill rekordfart NED FRA Tryvann: - Tiden gir få rettigheter til å skryte

LES OGSÅ: Wow, sjekk den spinnville rekorden til Tryvann på sykkel!

LES OGSÅ: Politiet ber syklistene om å avstå fra den ville rekordjakten nedover

LES OGSÅ: Vraket franske alper og finanslivet for et liv med hunder

LES OGSÅ: «Ganske vilt det de får til, vi befinner oss i Oslo»

LES OGSÅ: Hemings alpinprinsesse hyller klubb og foreldre

LES OGSÅ:
Fitnesskongen Joachim (31): Nei, det er ikke for sent å gjøre noe med sommerkroppen 2017!

LES OGSÅ:
Pål Magnus' trikkeopplevelse gikk rett hjem til tusenvis på Facebook

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse