Akersposten

– Verden lytter når vinneren kunngjøres

– Verden lytter når fredsprisvinneren kunngjøres, sier Olav Njølstad, direktør ved Nobelinstituttet. Onsdag 15. november klokken 12 holder han foredrag på Ullern kultursenter om fredsprisen og om den gjør noen forskjell.

– Ja, vi mener og tror at fredsprisen gjør en forskjell, sier direktør for Nobelinstituttet, Olav Njølstad til Akersposten. Onsdag klokken 12 skal han holde foredrag på Ullern kultursenter – om fredsprisen gjør en forskjell. Ja, er det enkle svaret.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2017 kl 18:07

LILLEAKER: – Verden lytter når lederen for Nobelkomiteen kunngjør vinneren, sier Njølstad. Det gjør en også når prisen deles ut. Nå skjer utdelingen i Oslo rådhus. Tidligere var det i Universitetets aula. Det skjer alltid 10. desember – Nobels dødsdag.

– Mange fredsprisvinnere forteller at tildelingen av fredsprisen forandret deres liv, men ikke minst, kan fredsprisen forandre andres holdninger til prisvinneren og saken han eller hun arbeider for, sier Njølstad.

– Saken det kjempes for, får mer vind i seilene. Det betyr mye, sier Njølstad. Han legger til at prisen også kan gi utsatte prisvinnere en form for beskyttelse.

10. desember

10. desember i 1901 deles Nobels fredspris ut for første gang. Mottakere er sveitseren Jean Henry Dunant for hans rolle i grunnleggelsen av den internasjonale Røde Kors-komiteen, og til franskmannen Frédéric Passy for å være en av grunnleggerne av Den interparlamentariske union og også organisatoren for det første franske fredsforbund.

Den første nordmannen, som blir tildelt fredsprisen, er Christian Lous Lange. Året er 1921 og han er Generalsekretær i Den interparlamentariske union. Den andre som får fredsprisen dette året er Sveriges statsminister Hjalmar Branting, delegat i Folkeretten.

Fridtjof Nansen

Året etter er det Fridtjof Nansen, forsker, utforsker, norsk delegat i Folkeforbundet og initiativtager til Nansenpass, som mottar Nobels fredspris.

Fredsprisen er en av de fem priser svensken Alfred Nobel opprettet i sitt testamente av 27. november 1895. Fredsprisen deles ut av Den norske Nobelkomite. De øvrige deles ut i Sverige. Det er i medisin eller fysiologi, fysikk, kjemi og litteratur.

Alfred Nobel opprettet ikke en egen pris innen økonomi. Sveriges Riksbank derimot opprettet i 1969 en pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel. Den kalles Nobelprisen i økonomi, men er ikke en opprinnelig nobelpris. Den er som sagt av nyere dato.

Mottaker av fredsprisen kunngjøres tradisjonelt i begynnelsen av oktober, mens selve utdelingen finner sted 10. desember. Vinneren eller vinnerne mottar en medalje og et diplom.

– Den gang Alfred Nobel bestemte at Norge skulle dele ut fredsprisen, var Norge i union med Sverige, sier Njølstad.

Tre krav

Alfred Nobel stilte tre krav til fredsprisvinnere. Mottakeren trengte bare å oppfylle ett av dem. Det er to klare begrep: «avskaffelse eller reduksjon av militære styrker» og «arrangering av fredskongresser».

– Og så er det en tredje formulering som Nobelkomiteen tidvis har valgt å tolke forholdsvis vidt: «nasjonenes forbrødring», sier Njølstad.

Mange tildelinger har vært omstridte, og det har blitt hevdet fra jurister og fra Nobelfamilien at testamentet ikke blir fulgt.

– Har Nobelkomiteen gått ut over sine fullmakter?

– Noen mener det, men Nobelkomiteen selv mener jo ikke det, sier Njølstad. – Kriteriene er ikke krystallklare. Dermed blir det av og til diskusjon om hvordan de bør tolkes.

Årets fredspris

Årets fredspris skal deles ut 10. desember i Oslo Rådhus. Den går til Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen (ICAN). Organisasjonen får prisen for sitt arbeid med å påpeke de katastrofale humanitære konsekvensene av bruk av atomvåpen og for sin banebrytende innsats for å få til et traktatfestet forbud mot slike våpen.

– ICAN er en kampanjekoalisjon, som per i dag består av 468 sivilsamfunnsorganisasjoner i 101 land, hvorav 25 i Norge, sier Njølstad og legger til at organisasjonen ble opprettet i 2007.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...