Stadig vanskeligere å få ønsket plass

For populære, eller for små: Hovseterhjemmet, Madserudhjemmet og Ullernhjemmet er blant de seks sykehjemmene i bydelene Vestre Aker og Ullern. Alle tre har lange ventelister.
Det er seks sykehjem i bydelene Ullern og Vestre Aker. I slutten av mars står det 214 på såkalt ønskeliste til disse sykehjemmene. Det er en solid økning på ett år. Oslo kommune har i samme periode lagt ned en rekke sykehjemsplasser.
Publisert: 29.04.2019 kl 09:45
Sist oppdatert: 30.04.2019 kl 10:59
ULLERN/VESTRE AKER: I Oslo er det såkalt fritt sykehjemsvalg. Det betyr at man kan søke om å få bo på det sykehjemmet man ønsker hvor som helst i Oslo, når man har fått vedtak om langtidsplass. Er det ikke ledig plass der man ønsker, kan man få plass ved et annet sykehjem eller bo hjemme inntil man får plass ved ønsket sykehjem.
Presset på våre sykehjem, Madserudhjemmet, Silurveien sykehjem, Smestadhjemmet, Hovseterhjemmet, Ullernhjemmet og Vinderen Bo- og Behandlingssenter, er stort og økende. Søkerne blir i stor grad plassert på andre sykehjem enn de som ligger i bydelen hvor de kanskje har bodd et langt liv.
Vanskelig å få ønsket plass
Dessverre vil det altfor ofte ta svært lang tid før man får sitt ønske oppfylt, og mange får sannsynligvis aldri muligheten til å få sykehjemsplass i sitt nærmiljø. Sykehjemsetaten innrømmer da også at mange helst vil bo i sitt opprinnelig nærmiljø.
Kommunikasjonsrådgiver i Sykehjemsetaten Dagny Fredheim sier det slik til Akersposten:
– At det er viktig for mange å komme på et sykehjem i nærheten av der de har bodd mesteparten av sitt voksne liv, er også Sykehjemsetatens erfaring. Vi ser at de fleste som innvilges langtidsplass i sykehjem, ønsker seg til sykehjem beliggende i egen bydel.
Ser man på tallene, er Ullernhjemmet det mest populære sykehjemmet med 69 på ønskeliste. Dette sykehjemmet har bare 48 plasser, mens Hovseterhjemmet har 45 på liste til sine 139 faste langtidsplasser.
Ønskeliste-tallene ser slik ut pr. 31.3, i følge Sykehjemsetaten (tallene ett år tidligere i parentes): Silurveien 15 (5), Madserudhjemmet 22 (11). Smestadhjemmet 25 (21), Vinderen Bo- og behandlingssenter 38 (37), Hovseterhjemmet 45 (28), Ullernhjemmet 69 (41).
Kommunikasjonssjef Sofus Urke i Sykehjemsetaten sier til Akersposten: – Vi har i virkeligheten ingen venteliste for sykehjemsplass i Oslo. Alle vil få tilbud om fast plass innen 14 dager etter at det er fattet vedtak.
– Man kan sette seg på en ønskeliste for hvilket sykehjem man gjerne vil til, sier Urke og fortsetter: – Tildelingskriteriene gir imidlertid ingen forrang for personer som ønsker seg til et sykehjem i det området hvor man kanskje har bodd et langt liv. Dette er det politikerne som har bestemt, og lite vi kan gjøre med, sier Urke i Sykehjemsetaten.
For drøyt et år siden ble Kajalund sykehjem i Bydel Ullern med sine 27 plasser lagt ned. Etter planen skal sykehjemmet gjenoppstå, men hvorvidt man får en avtale med Oslo kommune, er helt i det blå.
Mange eldre
Verdt å merke seg er at bydelene Ullern og Vestre Aker har størst andel innbyggere over 67 år av alle bydeler i Oslo. Ullern topper suverent med 17 prosent, mens Vestre Aker ligger på 14,2 prosent. Disse tallene er tre år gamle, og kan godt være enda høyere i dag. Til sammenligning ligger bydeler som Grünerløkka, Gamle Oslo, Sagene og St Hanshaugen på 5-6 prosent andel over 67 år.
I Ullern og Vestre Aker ble både Hovseterhjemmet og Ullerntunet pusset opp og totalt rehabilitert for et par år siden. Men i realiteten ble det færre sykehjemsplasser av det. Ullerntunet fikk 96 plasser på korttidsavdelingen, som erstatning for Tåsenhjemmet som man la ned. Det ble kun 48 langtidsplasser på sykehjemmet – som kalles Ullernhjemmet. Samtidig ble altså Kajalund lagt ned.
Silurveien er et relativt stort sykehjem, men er et av de sykehjemmene som MÅ igjennom en rehabilitering før eller senere – helst før. Her er det for eksempel ikke bad og toalett på rommene – og tilfredsstiller dermed ikke de krav som settes til et moderne sykehjem.
Det er med andre ord all grunn til å tro at det ikke er særlig håp om at ønskelistene til sykehjem i Oslo ytre vest vil gå særlig ned i tiden som kommer.