Akersposten

- Velstående klumper seg tettere sammen

KLARE SKILLER: I Oslo er det ifølge sosiologer mer beskrivende å snakke om gylne, heller enn tradisjonelle ghettoer. Foto: Pål Magnus Tømmervold

Forskere konkluderer med at Oslo er en unik by i Norge, med hensyn til segregering. Men også innad på vestkanten dokumenteres et øst-vest skille.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 21.06.2017 kl 12:33

OSLO VEST: Mange storbyer er splittet. Likevel skiller Norges hovedstad seg klart ut.

Oslo har ingen ghettoer i tradisjonell forstand. Områder, som hovedsakelig er bebodd av velstående og ressurssterke, finnes det imidlertid flere av. Det som utmerker seg mest i Oslo er ikke fattige innvandrernabolag, men gylne ghettoer.

I de ulike mediene dreier ghettofiseringen av Tigerstaden seg hovedsaklig om at mange innvandrere og mindre ressurssterke nordmenn bosetter seg i de samme bydelene.

Men da sosiologene Jørn Ljunggren og Patrick Lie Andersen gjorde analyser av inntekts- og bosettingsmønsteret i hovedstaden over en lang periode, ble de overrasket, skriver forskning.no.

- Større adskillelse

Ved hjelp av registerdata fra Statistisk sentralbyrå har de kartlagt alle Oslo-ungdommer som i 1980 og i perioden mellom 1993 til 2005 var mellom 15 og 18 år.

Resultatet viser at det er de rike og ressurssterke, som lever mest adskilt fra andre grupper i byen. Forskerne har kommet frem tll at det er denne gruppen som etter 1980, har beveget seg mest i retning av større adskillelse

Flere av de mest velstående bor rundt Holmenkollen og lenger vest. Dessuten er det store innslag av gylne ghettoer på Bygdøy, Kjelsås, Nordberg og deler av Nordstrand, ifølge forskerne.

Men hovedskillet i Oslo er ikke en rett strek. Det blir riktigere å tegne det som en S, mener Ljunggren og Andersen.

Øst-vest skille

Også innad på vestkanten i Oslo, finner forskerne et øst-vest skille. De har nemlig tatt et dypere dykk i yrkesgrupper som professorer, redaktører og museumsdirektører. Det vil si personer med mange kulturelle ressurser.

Disse bor på vestkantens østkant og har samlet seg på Nordberg, Kjelsås og i Nordre Aker. Folk som er økonomisk rike, men ikke så rike på kulturelle ressurser, har imidlertid flokket seg på vestkantens vestkant.

Ifølge forskning.no kan forskerne konkludere med at Oslo er en unik by i Norge, med hensyn til segregering: Det lar seg knapt gjøre at befolkningen bor mer adskilt enn i dag.

Også i europeisk sammenheng er Oslo en by med store skiller mellom fattige og rike bydeler, skriver nettstedet.

Forskerne vil derfor rette søkelyset mot de gylne ghettoene. For skal politikerne lykkes med å bygge ned skillene i befolkningen, er de gylne ghettoene angivelig vel så viktige som de tradisjonelle østkant-ghettoene.

Omgås sjelden fattige

En ghetto er derimot ikke bare en ansamling med fattige, eller innvandrere med lite utdanning, inntekt og sosiale ressurser.

- På samme vis som man kan tenke seg flere negative konsekvenser av at det ikke finnes særlig mange ressurssterke personer i et nabolag, får det også konsekvenser at de rike blir så konsentrert i egne nabolag, sier sosiologen Jørn Ljunggren - og legger til at byens fattigste og mest velstående ser lite til hverandre i dagens Oslo.

- Men det er først og fremst de aller rikeste som bor for seg selv og aldri omgås de fattigste i Oslos østlige bydeler. Ungdom fra øst og vest i byen møtes vel stort sett bare når de bytter trikk på Jernbanetorget. De stereotype oppfatningene de måtte ha om hverandre, blir dermed aldri utfordret, sier Ljunggren.


LES OGSÅ:
Sykkelentusiast (35) om veisikkerheten fra Tryvann: - Latterlig og flau!

LES OGSÅ: Innehaver av vill rekordfart NED FRA Tryvann: - Tiden gir få rettigheter til å skryte

LES OGSÅ: Wow, sjekk den spinnville rekorden til Tryvann på sykkel!

LES OGSÅ: Vraket franske alper og finanslivet for et liv med hunder

LES OGSÅ: «Jeg er fra Ullern. Når jeg sier det må jeg ofte unnskylde meg litt»

LES OGSÅ: Hemings alpinprinsesse hyller klubb og foreldre

LES OGSÅ:
«Pappa kjørte meg til skolen i Audi'en, sykt flaut. Audi'en liksom»

LES OGSÅ: «Vet egentlig folk hvor vanskelig livet kan være som rikmann?»

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...