Akersposten

«Velfortjent pris til Kirkenær Ballettskole»

Av Margrethe Geelmuyden (V)

KOMMER GODT MED: Alle monner drar. Sjekken holdes av daglig leder, Irja Tuchel Dagraca. Kulturprisen ble delt ut av Birgit Osnes (H), leder av Ullern kultur- og oppvekstkomite og BU-leder Carl Oscar Pedersen (H). Foto: Margrethe Geelmuyden

I år gikk Ullerns kulturpris til Kirkenær Ballettskole. Jeg håper at den velfortjente prisen vil inspirere givere og lånegarantister til å støtte stiftelsen Kirkenær Ballettskole slik at ballettskolen på Sørbyhaugen får reist kapital til å eie sitt eget lokale.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 23.06.2020 kl 09:12

At Ballettskolen fortsatt eksisterer som et enestående tilbud for barn, unge og voksne i Oslo er ingen selvfølge. I dag skyldes det først og fremst en formidabel innsats fra to kvinner, som vier all sin fritid og arbeidstid til ballettskolen. Else Margrete Sveinsson og Irja Tuchel Da Graca som har overtatt driften av Kirkenær er hverdagshelter i Oslo. De to ballettpedagogene har vokst opp med skolen og har undervist ved skolen i over ti år. Da Kirkenær ballettskole sto uten eier og driver i 2017 var det heldigvis Else og Irja som tok ledelsen, og sammen med Marion Celine Rudsli, eierskapet av skolen.

Else og Irja jobber knallhardt for å videreføre skolen i Jorunn Kirkenærs ånd. Jeg kjenner den ånden godt etter at min datter har tilbragt store deler av barndommen og ungdommen der. Kirkenær-kulturen sitter i veggene. Det handler om dans, disiplin og anstrengelser, men like mye om glede, musikk, vennskap og inkludering. Når ballettskolen har overlevd i mer enn 60 år, så er det nettopp fordi den balanserer bredde og spesialisering. Enten man vil bli proff danser eller danse for gledens skyld, blir man møtt med samme varme og alvor. Det burde være et forbilde for all idrett. Her blir man ikke kastet av laget.

For få år siden risikerte vi at det hjemmekoselige blå huset på Sørbyhaugen ville bli revet og erstattet av boliger. Det kunne ha blitt slutten på en kulturinstitusjon som betyr glede og bevegelse for 3-400 barn og unge i hele Oslo. Huset er enestående og historisk. Der bodde Norges pionerer innen dans, Even og Jorunn Kirkenær. I andre etasje hadde de dansestudio med gulv spesialdesignet for ballett, hvor skolen fortsatt holder til. Men heldigvis ble det ingen riving.

Byantikvaren grep inn og vil nå bevare huset. Likevel er vi ikke i mål for å sikre ballettskolen. Husleien er høy, og håpet er at Stiftelsen Kirkenær Ballettskole klarer å reise nok kapital til å kjøpe huset. Da trengs glade givere og vennlige garantister som kan hjelpe stiftelsen til å få lån. At de hardtarbeidende hverdagsheltene Else Margrete Sveinsson og Irja Tuchel så vil gjøre opp for seg, det er det all mulig grunn til å tro. La oss håpe at den den velfortjente kulturprisen vil være en inspirasjon for alle.

Margrethe Geelmuyden (V)
Nestleder Ullern kultur- og oppvekstkomite

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...