– Veldig enkelt å gjøre den ekstra, lille innsatsen

Emil Kvarekvål, Bendik Foss Evensen og Magnus Ruus Lorentzen (alle 10D) fra Bjørnsletta skole har, sammen med de andre på 10. trinn, hatt stort fokus på plastforbruk de siste to ukene. Det ga klare tall.
I løpet av to uker har 102 elever og 11 lærere på 10. trinn ved Bjørnsletta skole gjennomført utrolige 13.795 store og små tiltak for å redusere plastforbruket og plastforsøplingen. Tirsdag fikk de besøk av varaordføreren.
Publisert: 19.12.2019 kl 12:13
BJØRNSLETTA: Det er organisasjonen Framtiden i våre hender som har stått bak dette to uker lange prosjektet på Bjørnsletta skole, med mål om å minske plastforbruk og plastforsøpling. Konkurransen ble gjennomført med den digitale plattformen til Ducky. Ducky har en avansert klimakalkulator i bunn, og er designet for å gjøre det morsomt og enkelt for folk å gjennomføre aktiviteter og endre vaner.
Deltagerne fikk tilgang til fakta om plastbruk og plastforsøpling, samt forslag til effektive aktiviteter de kan gjennomføre i hverdagen. Deltagerne samlet opp poeng gjennom daglig å loggføre aktivitetene de gjennomførte. Slik kunne de følge sin og de andres framdrift og besparelser i sanntid.
Gjenbruk og sortering
De mest populære aktivitetene på Bjørnsletta var å ikke kjøpe nye klær, bruke flerbruksflaske og kildesortere all plastemballasje. Andre aktiviteter var å bruke bærenett istedenfor plastpose, bruke flerbrukskopp og plukke plast på avveie.
Til sammen reduserte lærerne og elevene på Bjørnsletta blant annet forbruket av plastbæreposer i et antall på 393, reduserte kjøp av engangskopper med 612 stykker og plukket over 1200 plastenheter på avveie.
Flinkest på trinnet
Blant 10.klassene på Bjørnsletta var det 10D som var flinkest i disse to ukene. Vi tok en prat med Emil Kvarekvål, Bendik Foss Evensen og Magnus Ruus Lorentzen.
– Hva slags følelse sitter dere igjen med etter å ha vært med på plastutfordringen?
– Man blir jo mer observant på hva man gjør med plast, måten man bruker den på. Jeg føler meg jo mer miljøvennlig etter dette. Jeg passer mer på hva jeg gjør med plast, sier Emil.
– Det går jo inn i underbevisstheten. Selv om vi er ferdige, fortsetter jeg å se etter plast. Og jeg er mer obs på om jeg mister plast, sier Magnus.
Bendik forteller at han hadde en veldig god følelse etter dette prosjektet.
– Jeg forsto at jeg hadde påvirket nærmiljøet rundt meg, sier han.
– Jeg lærte at det er jo lettere å være miljøvennlig enn man tror. Det er jo veldig enkelt å gjøre den ekstra, lille innsatsen med å for eksempel plukke litt søppel på bakken. Og heller velge en flerbruksflaske enn å kjøpe en ny flaske. Det er jo de små tingene som man ofte ikke orker som egentlig er veldig lett, sier Emil.
– Det var fint å se hvor lett det var å gjøre en forskjell i nærmiljøet. Hvis jeg tar bussen, så tar jo også kanskje vennene mine bussen, heller enn å bli kjørt til trening, sier Bendik.
Fortsetter
– Er det noe dere gjorde som dere kommer til å fortsette med?
– Ja, spesielt det med flerbruksflasker kommer jeg til å fortsette med, sier Emil.
– Jeg kommer til å fortsette å gå og sykle til skolen, sier Bendik. – Og jeg kommer til å fortsette å prøve påvirke vennene mine på en god måte slik at miljøet blir bedre.
Magnus mener at han kommer til å fortsette å plukke opp plast.
– Men de fleste gjør vel det! sier han.
Hvis bare…
Framtiden i våre hender har regnet på hva tallene ville vært hvis alle i Norge hadde gjort som deltagerne Bjørnsletta ungdomsskole over ett helt år. Da ville vi:
- redusert forbruket av plastbæreposer med over 200 millioner
- redusert forbruket av take-away kopper med over 29 millioner (nesten 30 millioner)
- plukket over 10 000 tonn plast (tilsvarende mer enn 3,5 ganger det som ble plukket på alle strandryddeaksjonene i 2018)