Akersposten

Variert norsk-amerikansk på Bogstad

Seks av kunstnerne som stiller ut på Bogstad Gård: Øverst fra v: Alice Rossmann og Anne Elisabeth Kiær. Nede fra v: Betsy Bruns, Christian Haanæs, Kari Johanne Andersen og Kristin Haanæs.

Metaller, landskap, skulpturer, smykker og keramikk. Variasjonen er stor når utstillingslokalet på Bogstad Gård står i amerikanernes tegn denne helgen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.05.2018 kl 13:56

BOGSTAD: Seks kvinnelige kunstner – og én mannlig – stiller ut på Bogstad Gård lørdag 5. og søndag 6. mai, med vernissage fredag 4. mai mellom klokken 18 og 20. Alle kunstnerne er tilknyttet American Women’s Club of Oslo.

Mange kunstneriske uttrykk

– Alle som stiller ut, er enten medlemmer – eller i familie med medlemmer – av klubben, sier en av kunstnerne, Kristin Haanæs. Hun forteller om en variert utstilling.

– Alle har sitt eget uttrykk. Det er stor variasjon, alt fra landskapsakvareller til skulpturer i metall og smykker og keramikk til bruk i hverdagen. Og metall på lerret, sier hun.

Rundt 150 kvinner møtes jevnlig i American Women’s Club of Oslo, og her er det altså også et aktivt, kunstnerisk miljø.

Millionbeløp til veldedighet

– Møtene våre er delvis en sosial sammenkomst for vi samler inn penger til vårt stipendfond og hvor vi også planlegger andre aktiviteter til andre formål. Vi støtter også Oslo Crisis Center. Stipendfondet sponser annet hvert år enn eller flere nordmenn i forskning, profesjonell opplæring, post-graduate eller såkalte «advanced studies» i USA, sier hun.

– Siden vårt stipendfond ble etablert, har vi bevilget mer enn 1.600.000 kroner i tilskudd. Dusinvis av nordmenn har mottatt stidpend fra oss. Målet er å tildele et stipend på minst 100.000 kroner, sier Haanæs.

10 prosent av omsetningen på helgens utstilling på Bogstad går til stipendet.

Utstillingen er altså på Bogstad Gård fredag 4. mai kl. 18-20 (vernissage), lørdag 5. mai og søndag 6. mai (begge dager kl. 12-16).

#Litt om kunstnerne
*Kari Johanne Andersen: Hun liker trær og mener at hvert tre har sin sjarm.

– De har inspirert med siden tidlig barndom, sier Kari Johanne Andresen, som tidligere bodde i Oslo, men som har flyttet til Valdres. Hun jobber med metaller som blant annet sølv og kobber – og stein samlet fra mange steder i Norge.

*Betsy Bruns: Hun er en kreativ sjel som er født i Ohio. Så kom hun til Norge og ble inspirert.

– Vårt flotte nordiske landskap forlyster sansene med vannet, vinden, trærne og stiene, sier hun. Kunsten hennes fanger mystikken i naturen rundt oss – gjennom oljemarier og akvareller. Det er landskapsmotiver, noe impresjonistisk, noe abstrakt.

*Kristin Haanæs: Kristin er en norsk-amerikaner som alltid har elsket å drive med håndarbeid. Hennes interesse for smykkekunst begynte for alvor for over 15 år siden etter at hun fikk over 50 kjeder med ferskvannsperler i gave. Gaven ble brukt til å lage mange ulike smykker både til seg selv og for salg. Dette ble en suksess som gjorde at hun begynte å utforske smykkekunst videre. Fra å lage halskjeder, øreringer og arbeider i sølvtråd - videre til lodding og metallforming, fortsetter hennes interesse for smykkekunst å utvikle seg.

Inspirasjonen henter hun fra kunsthistoriens eleganse og nåtidens tidløse design for å skape smykker som er personlige uttrykk. En av hennes favorittsymboler er spiralformen som symbol på skapelsen, utholdenhet og kunnskap. Energien fra spiralsymbolet står for vekst og kreativitet. Noe som passer Kristins skaperglede utmerket.

*Christian Haanæs: Christian er født i Oslo og har malt, tegnet og komponert bilder, billedlige uttrykk og materialarbeider i alle år. I dag er hans bilder i all hovedsak utført med akryl og foliert med metall. Han har også forsøkt seg på litt skulptur, akvareller, samt rene oljemalerier. Han har også laget arbeider ved hjelp av moderne grafiske metoder. Han holder nå på å lære seg mer om tradisjonelle trykketeknikker.

Christian forsøker å fremstille det ukjente i feltet, linjene eller horisonten hvor elementene møtes. Han synes dette er et spennende område å utforske og forsøker å fremstille en følelse, også for å utfordre betrakterens fantasi.

Motivene er i all hovedsak hentet fra Norge, mange av dem fra naturen rundt Oslo. Christians stilart er påvirket av mange ulike kunstneres arbeider og studie av deres uttrykk. Han tar også periodiske dypdykk i sine egen arbeider for å hente frem elementer han igjen bruker som inspirasjon til nye bilder. På den måten blir det en slags organisk knoppskyting.

*Anne Elisabeth Kiær: Anne Elisabeth Kiær ble født i Norge og har bodd i Norge, Sverige, Frankrike og USA. Hun bor nå i Oslo med mann og hund.

Det som definerer Anne Elisabeth Kiærs kunstnerskap, er hennes søken etter nye uttrykk; enten det er detaljerte tegninger, figurative tegninger eller helt abstrakte verk. Hennes malerier har de samme karakteristikkene, noen arbeider viser former, andre kan være nærmest monokrome abstraksjoner.

*Alice Rossmann: Hun studerte keramikk ved Indiana University på 70-tallet.

– Jeg fortsatte å leke med leire til jeg flyttet til Norge på 90-tallet, sier hun.

Hun lærte seg norsk, og i tillegg tok jobb og familieliv all tid, men for fem år siden «snublet» hun over et keramikkverksted der hun bor på Røa, og hun spurte om hun kunne leie seg plass.

– Siden den gang har jeg lekt med leire og elsket det. Jeg jobber hos Rebella Keramikk og hjemmefra, med keramikk og porselen, sier hun.

  • Anne Callicoat Sørhuus: Hun er utstillingens eldste kunstner og ble født i 1932 i Huntington, West Virginia. Da hun var 22, traff hun sin norske mann og flyttet til Norge.

– Jeg studerte ved Bethany College og ble uteksaminert der i 1954 med B.A.graden. Senere fikk jeg cand.philol. grad ved Universitetet i Oslo og arbeidet etterpå som lektor ved St.Olav videregående skole i Sarpsborg, opplyser hun.

– Jeg har alltid likt å male og har deltatt i mange forskjellige malekurs, men i 2011 ble familieforholdet forandret, og jeg flyttet til Oslo fra mitt hjem ute på landet i Råde kommune. Da begynte jeg på Ekely Kunstskolen, hvor jeg har fått veiledning og oppmuntring fra lederne der, Marianne Blankenberg og Fridtjof Hoel, begge etablerte kunstnere.

Etter at hun flyttet til Oslo, har deltatt i to utstillinger sammen med andre kunstnere og en utstilling på egen hånd ved Galleri Albin Art.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...