Akersposten

– Vår oppgave er å gjøre det morsomt

Tone Longo og Espen W. Andresen samarbeider om frivillighet. Foto: Fredrik Eckhoff

– Det vi ser nå, er bare begynnelsen på en økning i frivillig innsats, sier to offensive frivillighetsledere, Tone Longo og Espen W. Andresen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 11.10.2018 kl 10:11

VESTRE AKER: – Er det sånn at dugnadsånden er død, men frivilligheten lever?

– Kanskje litt. Vi er nok mer bevisste på hva vi bruker tiden vår på nå. Og vår oppgave er å gjøre det morsomt å være frivillig. Jeg tror vi er like glad i å hjelpe andre nå som før, men vi trenger kanskje andre måter å gjøre det på. Det er ikke mindre ønske om å hjelpe, sier Espen W. Andresen, leder for Vestre Aker Frivillighetssentral.

Akersposten møter ham og Tone Longo, frivillighetskoordinator på Piloten Arena, som ligger i Pilotveien 6 på Hovseter. Piloten Arena, som er et aktivitetstilbud for dem med hukommelsessvikt og begynnende demens, er blant de mange tilbudene som er helt avhengig av frivillig innsats for at hjulene skal gå rundt.

– Vi er veldig avhengige av de frivillige rundt oss, sier Longo.

– Fordi ingen har spurt dem

En viktig del av jobben for Espen Andresen på Vestre Aker Frivillighetssentral er å samarbeide med institusjonene i bydelen.

– Nøkkelen til min jobb er å tilrettelegge for at flest mulig kan være frivillig. De fleste har det sånn at det gleder en selv å glede andre, sier Andresen, som mener at det er et stort potensiale for frivillighet der ute, til tross for at mange har en travel hverdag.

– Det vi ser nå, er bare begynnelsen på en økning i frivillig innsats. Rundt 25 prosent av de spurte svarer at de ikke er frivillige fordi ingen har spurt dem, påpeker han, og Tone Longo nikker.

– Givende

Frivillig innsats kan være så mangt, og det kan bety så utrolig mye for den enkelte, både mottaker og yter. Akersposten er innom Piloten Arena en dag når Kjetil Rohde har kommet for å sykle deltakere rundt i de spesialbygde elektriske syklene som har plass til to passasjerer i setet foran.

Han forteller at det passer utmerket å gjøre dette to ganger i uken ved siden av deltidsjobb.

– Da får jeg vært ute og syklet litt, og så hører jeg mange morsomme historier, mye fra gamle dager. Det er givende å gjøre noe for andre, sier han, før han sykler avgårde. De to passasjerene har allerede kommet i god stemning, og de triller avgårde med store smil om munnen.

Tone Longo nevner at de på Piloten Arena for eksempel også har en ung kvinne som kommer innom klokken 17 én dag i uken, også er hun tre kvarter i stuen ved omsorgsboligene i huset.

– Da synger hun, leser høyt fra en avis, snakker med beboerne, og kanskje går hun en tur med noen. Det er det mange som har stor glede av, sier hun.

Stort behov innen pleie og omsorg

Frivillighet kan være så mangt, og innen mange felter er det mye frivillig innsats, som på idrettsbanen, der foreldre i hopetall gjør en strålende innsats for egne og mange andres barn. Mange fortsetter lenge etter at egne barn har gitt seg.

– Men vi har en problemstilling, og den er nasjonal. Bare seks prosent av frivillig innsats gjøres innenfor helse og omsorg. Det er et tall som må opp! sier Andresen.

– Det høres kanskje litt trist ut for noen å hjelpe til frivillig innen helse og omsorg, men det kan jo være snakk om å spille bowling, gå tur eller sykle, sier Longo.

– På et sykehjem for eksempel er de nødt til å ha like stort fokus på det psykososiale som på det medisinske. Og det gjelder jo ikke bare på sykehjem, hele livet, sier Andresen, som mener at alle som studerer helsefag, burde prøve seg som frivillig for å få innsikt og forståelse for menneskene og faget.

– Samfunnsøkonomisk er det vi driver med veldig lønnsomt. Hvis vi klarer å forebygge bare ett lårhalsbrudd, er det det hele driftsbudsjettet på frivillighetssentralen. Og jeg er helt sikker på at vi forebygger minst det! sier Andresen.

Fleksibilitet

Å koordinere frivillighet er uforutsigbart, og det må det være når man skal samarbeide med folk i alle aldre og i ulike livssituasjoner.

– Vi er klar over at turnover’en er stor, spesielt blant de yngre, for eksempel småbarnsforeldre og studenter. Plutselig skal noen bytte skole og må gi seg, og det er greit. Vi er helt avhenging av fleksibilitet fra begge sider, og vår jobb er å holde folk fornøyde så lenge de er der. Ingen skal få dårlig samvittighet fordi de må avslutte. Kanskje finner de et annet sted de kan være frivillige, sier Andresen.

På Vestre Aker Frivillighetssentral har de nå rundt 140 frivillige i systemet, og en del av jobben er å bygge samarbeid med lag, institusjoner og foreninger i bydelen, slik at de frivillige brukes til det de er best på, og det de har mest lyst til.

Til å stole

Man trenger ikke å bruke mange timene for å gjøre en viktig frivillig innsats. Når man går inn i oppgaven, signerer man en kontrakt.

– Man påtar seg et ansvar, men man bestemmer egentlig det meste selv, sier Longo. Men når man har sagt ja, må det prioriteres, og det kan være lurt å begynne litt i det små.

Både Longo og Andresen skryter av at man kommer inn i et veldig godt miljø som frivillig, uansett om det skjer gjennom frivillighetssentralen eller en institusjon som Piloten Arena.

– Og man får attest på jobben man jgør. Jeg kan gjerne være referanse. Man kan også lære mye fordi man kan bli slengt ut i ting man ikke kan så godt fra gjør. Det hender også at frivillige får være med på kurs og få ny kompetanse, sier Andresen.

Meld deg!

Det er alltid behov for frivillig innsats, og på spørsmål om hva de etterspør akkurat nå på frivillighetssentralen hos Andresen, svarer han:

– Akkurat nå trenger vi for eksempel jurister, vi trenger kokker, og vi kan tenke oss noen som kan aktivisere eldre og få dem i bevegelse. Det kan være alt fra ruslegrupper til sykkelturer. Vi trenger alltid folk som kan ta ansvar for å lede grupper.

På Frivillighetssentralen er de også i gang med et prosjekt som går ut på å digitalisere kirkebøker. Det vil si at man legger inn data fra kirkebøker inn på PC.

– Vi vil gjerne lage en gruppe på dette. Dette er et langvarig og stort prosjekt, men viktig, ikke minst for alle som er interessert i slektsforskning.

– Også vil vi gjerne opprette en sygruppe! Noen som kan lage alt fra handlenett til forkler. Vi har symaskinene klare, sier han.

Ønsker du å vite mer, ta kontakt med Espen W. Andresen på Vestre Aker Frivillighetssentral, tlf 23 22 05 80.

Vil du ha kontakt med frivillighetskoordinator på Piloten Arena, Tone Longo, ta kontakt på tlf 48 04 10 03.

PS! Bor du i Bydel Ullern, er Ullern Frivilligsentral nærmest for deg. Ta kontakt med Esther Marie Lier, tlf 22 52 30 05

LES OGSÅ: – Når de kommer tilbake er de i så godt humør

– Her har jeg funnet et godt sted

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...