Akersposten

Var nær kollaps – dette er situasjonen nå

Smittesporingsarbeidet i bydelene Vestre Aker, Ullern, Nordre Aker og Frogner er samlet i én enhet, som opplevde at situasjonen nesten var ute av kontroll midt i mars. Nå er situasjonen bedre. Her er en smittesporer i arbeid i nabobydel St. Hanshaugen i mars. Foto: Torstein Bøe / NTB

– Smitteteamet har jobbet helt på grensen av hva det har kapasitet til, ifølge assisterende bydelsoverlege i Bydel Nordre Aker, Anders Danielsen Lie.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 02.04.2021 kl 10:42

OSLO VEST: Dagen etter at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) innledet pressekonferansen med å dele bekymring for kollaps av smittesporingen, fortalte smitteteamet i Oslo vest om en ny situasjon.

Aldri tidligere hadde de hatt en så hektisk og uoversiktlig situasjon som i midten av mars.

– Smitteteamet har den siste tiden vært under et enormt arbeidspress. Veldig mange på teamet jobber doble vakter og mye overtid, det er en svært krevende situasjon. Arbeidsmengden er veldig stor, og vi sliter nå med å komme à jour, sa assisterende bydelsoverlege i Bydel Vestre Aker, Jorunn Thaulow, til Akersposten.

Smitteteam vest er et samarbeid om smittesporing mellom de vestlige bydelene Vestre Aker, Ullern, Nordre Aker og Frogner.

Roligere

Assisterende bydelsoverlege i Nordre Aker, Anders Danielsen Lie, sier til Nordre Aker Budstikke at de nå er inne i en roligere fase.

– Har dere mer kontroll nå?

– Situasjonen er litt lettere å håndtere akkurat nå. Vi har omdisponert personell i flere bydeler. Noe personell er omdisponert og opplært fra vaksinesentrene, som har litt personell til overs, svarer han.

Anders Danielsen Lie jobber i et engasjement som assisterende bydelsoverlege i Nordre Aker frem til sommeren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

De er imidlertid fortsatt i beredskap for å håndtere større vaksineleveranser.

– På et tidspunkt så vi at det var hensiktsmessig å omdisponere en del av dem til smitteteamene.
Han legger ikke skjul på at det tar tid å omdisponere. Det nye personellet må læres opp til de nye arbeidsoppgavene.

Henter fra vaksinesentrene

Omdisponering er ikke det eneste grepet de vestlige Oslo-bydelene har tatt for å klare å håndtere pandemien den siste tiden.

– Man har også gjort noen strategiske omstruktureringer i smitteteamenes ledelse for å passe på at prioriteringen er rett og målsetningen mest mulig hensiktsmessig, sier Lie.

Og utdyper:

– Når smittesituasjonen og trykket var som for noen uker siden, er man nødt til å endre litt på smitteteamets målsetninger. Man er nødt til å prioritere oppfølging av smittede og finne enklere og mer smidige løsninger for oppfølging av nærkontakter og personer i ventekarantene. Ellers så bryter det sammen.

Endret strategi

For situasjonen var nær bristepunktet.

– Vi har vært i en fase av pandemien hvor det har vært vanskelig å få full kontroll. Med forsterket TISK-strategi (testing-isolering-smittesporing-karantene, journ. anm.), som ble innført da det muterte viruset begynte å bli dominerende, skapte det veldig mye ekstraarbeid for smittesporingsteamet.
Forsterkingen av strategien førte til at folk også måtte settes i ventekarantene. Det gjorde at flere enn før måtte kontaktes.

– I tillegg har vi hatt såpass mange nye smittede de siste ukene, at det har vært krevde å komme à jour fra dag til dag med å følge opp nye smittede.

– Smitteteamet har jobbet helt på grensen av hva det har kapasitet til. Situasjonen har blitt veldig mye mer krevende for smitteteamet på kort tid. Parallelt med det prøver man å bemanne opp. Det har selvfølgelig vært utfordrende.

– Hva hvis det blir en ny smittetopp?

– Det kommer litt an på smittetrykket. Jeg tror at vi har kapasitet til å håndtere en situasjon som vi hadde med den bemanningen vi har nå. Jeg tror det kan gå, men det er vanskelig.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...