OSLO VEST: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sa på torsdagens pressekonferanse at nye befolkningsprognoser og innspill fra befolkningen i medvirkningsprosessen gjorde at enkelte av småhusområdene som var tenkt som utviklingsområder, kunne tas ut av forslaget til ny kommuneplan.
Se pressekonferansen på Oslo kommunes facebook-side
Smestad beholdes
Borgen, som ligger mellom Majorstuen og Smestad, ble i forrige omgang pekt ut som utviklingsområde for bymessig fortetting. Nå er Borgen tatt ut av planen. Smestad som er det området hvor det har vært kraftigst motstand mot bymessig fortetting, er beholdt i forslag til kommuneplan. Dette er også et område som Byantikvaren har sett på som helt spesielt, hvor byutviklingen kan leses i bebyggelsesstrukturen gjennom ulike tidsperioder.
Les også: Har bestemt seg for hvilke områder som skal fortettes
Smestadkrysset?
Byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) sa i sin begrunnelse for å beholde Smestad i kommuneplanen at det var der prosessen var kommet lengst.
– Det er satt i gang en reguleringsprosess, og den vil det ikke være riktig å avbryte. En utvikling her vil også gi oss mulighet til å gjøre noe med Smestadkrysset, som ikke fungerer i dag, sa Marcussen, som også mente at man kunne få en mer nærsenterfunksjon i området.
Enkelte stusset over argumentasjonen. Da Kommuneplan 2015 kom med det borgerlige byrådet, bla Smestad for første gang pekt ut som et område egnet for bymessig fortetting. Det ble allerede den gang rettet sterk kritikk mot forslaget, blant annet fordi det ikke lå noen føringer for hva som skulle skje med Smestadkrysset ved en eventuell fortetting og med dertil økende trafikk i området.
Den kritikken fulgte også med da dagens byråd opprettholdt Smestad i planen. På det tidspunkt var det ingen planer om gjøre noe med Smestadkrysset, som blant annet denne avis i flere omganger har ettersøkt, uavhengig av og lenge før Smestad ble pekt ut som fortettingsområde.
Så ble det vedtatt av byrådet at Smestadkrysset skulle utredes i sammenheng med planene om å fortette Smestad. Noen reagerer nå på at Marcussens forklaring på å beholde Smestad i kommuneplanen kan oppfattes som at en endring av det trøblete Smestadkrysset kan brukes som argument for å fortette i området rundt. Det hele hadde jo sett litt annerledes ut om byrådet hadde tatt utgangspunkt i Smestadkrysset, med en plan for krysset som i neste omgang hadde pekt mot en utvikling av området.
Nå kan det høres ut som premisset som ble tvunget inn for å kunne utvikle området, er blitt forklaringen på hvorfor Smestad skal utvikles. Saken er vel egentlig at om Smestad blir tatt ut av kommuneplanen, så må det på sikt gjøres noe med Smestadkrysset og da kan faktisk det får konsekvenser for boligområdet rundt, men det blir jo en litt annen sak.
Les også: "Direkte skandaløst"
Fornøyd
Etter pressekonferansen møtte Akersposten en relativt fornøyd Stig Nielsen i Utvalget for harmonisk fortetting, som har argumentert sterkt mot at Borgen i forrige fase ble tatt inn som utviklingsområde for bymessig fortetting. Nå er altså Borgen tatt ut av forslaget til kommuneplan.
– Jeg er veldig lettet nå og vil si takk til de rette i byrådet som har lyttet til de mange innspillene som har kommet i saken. Om dette hadde blitt beholdt som utviklingsområde så ville det i stor grad rammet bevaringsverdig bebyggelse, sa Nielsen.
Akersposten spurte Marcussen om hvorfor Borgen var tatt ut, i og med at det ville bli et stort «hull» mellom Majorstuen og Smestad. Grunnen til at Borgen var tatt med som utviklingsområde, var for å oppfylle byrådets strategi: byen skal vokse innenfra og utover langs kollektivbanenettet.
– Det er basert på alle innspillene i saken. Området Diakonhjemmet står også foran en utvikling, og Borgen ligger tett opp til Diakonhjemmet. Vi fant det viktig å beholde den varierte bebyggelsesstrukturen i dette området, sa Marcussen, som understreket at når det gjaldt innspillene med hensyn til å beholde Smestad i kommuneplanen, så var det i større grad delte oppfatninger blant beboerne i området når det gjaldt synspunkter på fortetting av området.
Les også: "Byrådet har lyttet til oss"
Misfornøyd
Jan Eiler Fleischer i Montebello vel var ikke fornøyd med at Stattnett-tomten og «trekantkvartalet» fremdeles lå inne som utviklingsområde og som nå var oppgradert til prioritert stasjonsnært område.
– Vi har ikke noe imot at Statnett-tomten blir utviklet på en ordentlig måte, men at småhusene i trekantkvartalet som er kjørt opp av de samme eierne og får dette innlemmet i utviklingsområdet, det reagerer vi på. Vi har ikke fått noen ordentlig forklaring på hvordan dette småhusområdet ble innlemmet som en del av utviklingsområdet. Vi hevder at dette er utbyggerstyrt. Vi er skuffet og rystet over at byrådet legger til rette for profittmaksimering i stedet for å ta hensyn til småhusområdet rundt. På den annen side snakker de om Montebello som et knutepunkt, hvor det altså bare går en t-bane og noen dårlige småveier inn i området. Dette henger ikke sammen, sier Fleicher.
Byråder og byrådssekretærer som Akersposten har vært i kontakt med, avviser at de har hatt kontakt med eiergruppen til trekantkvartalet. Akersposten vet at enkelte representanter for byutviklingskomiteen har møtt eiergruppen, som har presentert planer for utvikling av området. Leder av byutviklingskomiteen, Victoria Marie Evensen (Ap), sier klart fra at hun ikke har hatt møtt eiergruppen før planen ble lagt ut på høring ifjor vår.
– Jeg har veldig tillit til at ingen i byrådet har blitt påvirket av noen eiergruppe. Det jeg har sett i dag viser at det er god balanse mellom nødvendig utvikling av byen og medvirkning gjennom de innspill som har kommet til kommuneplanen, sier Evensen.
Venter på valget
Fullt så fornøyd var ikke nestleder i byutviklingskomiteen, Camilla Wilhelmsen (Frp).
– For to år siden sto jeg sammen med Frp lokalt og ba om at Nedre Grefsen måtte ut av kommuneplanen og nå skjer det. Det er også bra at Borgen blir tatt ut, men det er langt fra nok. Vi ser det som helt uakseptabelt at store småhusområder fremdeles og helt unødvendig er truet med bymessig fortetting. De skal ut av kommuneplanen. Dessverre må mange fremdeles leve i frykt for hva som kan skje i deres nærmiljø, sa Wilhelmsen.
Høyre Pia von Hall er også skuffet.
– Jeg er skuffet over at en rekke småhusområder i byen fremdeles pekes ut som utviklingsområder, hvor det legges opp til kraftig fortetting. Man vil altså rive godt etablerte bomiljøer for å bygge nytt. Jeg kan ikke se at man har lyttet til innspillene, selv om noen få områder et tatt ut. Det hele er en skinnprosess. Men husk en ting. Det er kommunevalget i 2019 som vil bli avgjørende og bestemmende for den videre utviklingen i småhusområdene, sa von Hall til Akersposten.
Les også: