Akersposten

Vaksineringen fortsetter

Vaksineringen fortsetter etter en litt rolig uke på grunn av liten tilgang på vaksiner. Nå tar det seg opp. Foto: Fredrik Eckhoff

– Vi fortsetter vaksineringen denne uken, sier Inger Thommessen, rådgiver i bydelsdirektørens stab i Bydel Vestre Aker. Det samme skjer i Bydel Ullern. I forrige uke var det ingen nye som ble vaksinert på grunn av dårlig tilgang på vaksinen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

VESTRE AKER/ULLERN: – Vi mottar 100 førstegangsdoser denne uken, sier Thommessen. Det er snakk om Moderna-vaksinen.

– Den går til innbyggere i alderen mellom 84 til 75, sier Thommessen og legger til at bydelen nå er kommet til dem som er født i 1939 og 1940 – rundt 500 innbyggere.

I tillegg får bydelen 100 doser AstraZenica.

– Denne vaksinen gir vi til helsepersonell.

Vestre Aker gjennomfører i tillegg 132 vaksineringer med andregangsdoser fra Pfizer.

– I alt setter vi 332 vaksinedoser denne uken, sier Thommessen, som kan fortelle at 2015 innbyggere i prioriteringsgruppe to og tre er vaksinert. 801 har mottatt første dose, mens 1214 personer nå er fullvaksinert. I tillegg er 260 helsepersonell bosatt i bydelen registrert vaksinert samt beboere på våre to sykehjem – Vinderenhjemmet og Hovseterhjemmet, sier hun.

– Tar du med helsepersonell og sykehjemsbeboere er det totale tallet vaksinerte i Vestre Aker på 2554.

Må bli ferdig i alle bydelene

Det er en stor diskusjon her i landet om fordeling av vaksiner. Til nå har de 15 bydelene i Oslo fått vaksiner ut fra en fordelingsnøkkel basert på innbyggertall for den aktuelle aldersgruppen.

– Det vil si at bydeler med mange innbyggere i alderen 84 til 75 år – slik som Vestre Aker – mottar flere doser enn dem med få innbyggere i denne alderen, forklarer Thommessen. Det innebærer at ingen bydeler kan begynne på vaksinering av neste prioriteringsgruppe før den er ferdigstilt i samtlige bydeler.

– Dette betyr at de bydeler med få innbyggere i nåværende prioriteringsgruppe, ikke vil motta vaksiner i den perioden hvor andre bydeler ferdigstiller vaksinering innenfor gruppen i sin bydel, sier Inger Thommessen.

Noe skjevfordeling

Tirsdag gikk regjeringen ut og sa at det vil bli gjort noen endringer i fordelingen av vaksiner – etter råd fra Folkehelseinstituttet. Det sendes flere vaksiner til områder med mer smitte. Det vil si at det kommer flere doser til bydelene i øst samt til østlandskommuner med høyt smittetrykk. FHI mener blant annet at flere vaksiner til Oslo vil føre til færre dødsfall nasjonalt.

De tror også at det kan bli mellom 15 og 30 prosent reduksjon i sykehusinnleggelser på nasjonalt nivå - om Oslo prioriteres.

Et dilemma

– Vi står i et dilemma som stilles oss overfor et vanskelig valg. En moderat skjevfordeling der de hardest rammede kommuner og bydeler prioriteres i en periode er riktig for å redusere den totale smittefaren.

Slik kommenterer bydelslederen i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen, denne skjevfordelingen.

– Det betyr at Bydel Ullern må avgi inntil tre prosent vaksiner. I sum vil det bety at hardt rammede områder får inntil 20 prosent flere vaksiner. Det er en dugnad for fellesskapet jeg støtter, sier Carl Oscar Pedersen.

I Bydel Ullern har 2014 personer fått den første dosen. 1102 er ferdig med to doser.

Helse- og omsorgsminister Bent Høye sa på pressekonferansen i dag at den nye fordelingen ikke vil føre til lavere smittespredning.

Færrest vaksinerte

I slutten av februar viste tallene at Rogaland og Oslo har færrest vaksinerte per innbygger. Rogaland har 4,7 prosent førstegangsvaksinerte og 2,3 prosent andregangsvaksinerte. Tallene for hovedstaden er 5,3 prosent og 3 prosent.

For øyeblikket har Ullern det laveste smittetrykket. Vestre Aker spratt for noen dager siden opp.

Utkant-Norge er redd for at vaksiner skal fratas dem. Når vi ser på smittetrykket i fylkene, så ligger alle de fylkene unntatt Oslo under det som er smittetrykket i Bydel Ullern – som har hovedstadens laveste smittetrykk.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...