Akersposten

«Utbyggingen i Røa sentrum – hva skjer nå?»

DEBATT: Anne Bjørnbye Vik, leder Røa Vel

ØNSKER EN ANNEN UTVIKLING: Anne Bjørnebye Vik mener blant annet at Røa trenger stedsidentitet, flere grønne lunger, bevaring av enkelte bygg og ikke minst helhetlig utvikling. Illustrasjon fra "Skanskatomten": Røa PlanForum

En rekke store byggeprosjekter er under planlegging på Røa, men er det noen som ivaretar helheten for et fremtidig sentrum?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Skanska har nå sendt ut nabovarsel med detaljerte beskrivelser av nye bygg på tomtene i Griniveien 4a, 4b og 6; Vækerøveien 201 og 203. Etter tilbakemeldinger fra forhåndskonferansen med Plan-og bygningsetaten i september er nå bygningene tegnet etter kravene i gjeldende reguleringsplan (S4110). Dette ser vi på som meget positivt, spesielt i forhold til antall etasjer. Her blir det ikke høyhus som mange fryktet i starten, men et gjennomsnitt på 4 etasjer. Blir dette den endelige løsningen, kan mange puste lettet ut vil vi tro.
Er da planen likevel slik Røa PlanForum lenge har arbeidet for? Både ja- og nei. Utgangspunktet er at Skanska planlegger i forhold til dagens reguleringsplan. Spørsmålet er om denne planen optimal for dagens– og fremtidens behov på Røa? Her er vi ved de største utfordringene som vi enda ikke har gitt opp å endre på.
La oss se på noen viktige forhold.

Helhetsplan
Når 8 tomter (Skanskas 5 tomter, Det blå huset i Vækerøveien 197 og 197, Esso stasjonen i Griniveien 3) i sentrum skal bygges ut i løpet av den aller nærmeste fremtid, mener vi at det må foreligge en HELHETSPLAN. Bygninger må plasseres slik at det blant annet blir god mobilitet for fotgjengere og andre myke trafikanter, at det blir plass til grønne områder, et levedyktig næringsliv, sosiale møteplasser ute og inne, sol, lys og trafikk frie områder. Bygningene bør dessuten «snakke sammen» - dvs at arkitektur står til hverandre og kan ivareta en stedsidentitet for Røa. Det er mange hensyn å ta, men det er mulig om grunneiere, utbyggere, myndigheter og politikere snakker sammen. Det er nettopp dette som har vært sentralt for Røa Vels medlemmer i Røa PlanForum. Vi mener at en typisk «frimerkeutbygging» ikke bør anvendes noe sted- og spesielt ikke i Røa sentrum som dekker et så lite areal. Å gi Skanska byggetillatelse uten at deres prosjekt sees i en større sammenheng, er meget uheldig.

Røas befolkning trenger også nå en pause fra store byggeprosjekter i sentrum. Pausen må benyttes til å forbedre planene. Som tidligere jobbes det i disse dager aktivt med politikere for å samkjøre aktuelle nye prosjekter for et bedre og helhetlig utbyggingsprosjekt! Her er Byrådet for byutvikling en viktig instans som kan gi Plan-og bygningsetaten i oppdrag å se på helheten. Nå er det opp til politikerne å få til nettopp dette. Vi pusher nå på og støtter politikerne i å få til en helhetsplan for ny utbygging i Røa sentrum .

Identitet
Mange beboere og brukere på Røa har gitt uttrykk for at sentrums identitet nå er i ferd med å forsvinne med utbyggingen de siste årene. Etterhvert som de aller fleste bygninger er i ferd med å bli skiftet ut, må vi søke etter identitetsskapende elementer. Regulert bevaring av det gule huset på hjørnet av Griniveien og Vækerøveien i 2004 er ikke nok. Det eldste huset på Røa i Vækerøveien 201 – nå Sunkost butikken- ble bygget ca. 1834/1835. Det var opprinnelig et våningshus på̊ eiendommen Nordengen- et småbruk som ble skilt ut fra Søndre Rød gård i 1824. Bygningen ble oppført med utmurt bindingsverk. Det finnes så vidt vi vet, svært få slike bygninger i vår del av byen. Den kulturhistoriske verdien til bygningen i Vækerøveien 201 har vært oversett og undervurdert som et viktig element i Røas historie. Gjennom sitt lange liv har bygningen i tur og orden huset jordbrukere, håndverkere, møllearbeidere og ansatte i handelsnæringen. Det er som om bygningen med sin sentrale plassering har tatt pulsen på̊ Røas økonomiske utvikling gjennom snart 200 år.

Så hvorfor er ikke bygningen blitt regulert til bevaring eller satt på gul liste?
Bygningen ble dessverre oversett ved gjennomføringen av SEFRAK- dvs «Sekretariatet For Registrering Av Faste Kulturminne i Noreg-« en undersøkelse som ble gjennomført i årene 1975-1995. Grunnen til dette er ikke kjent, men har altså ført til at bygningen nå står i stor fare for å bli revet. Så, kan vi gjøre noe med dette i tolvte time? Vi jobber samme med leder for Ullern, Røa og Bygdøy Historielag for å få Byantikvaren på banen med hensyn denne saksbehandlingsfeilen. Byantikvaren kan gi både politikere og Plan-og bygningsetaten viktige innspill for å bevare dette spesielle historisk huset og tomten. Nå står vi på for å få viktige signaler fra Byantikvaren. Alle som ønsker bevaring av det eldste huset på Røa oppfordres til å si fra både til politikere og myndigheter.

I tillegg til bygningens historiske verdi vil rivning for å bygge en stor boligblokk på tomten, ødelegge muligheten for å skape et grønt miljøområde midt i Røa sentrum. Ikke minst realiseringen av dette viktige element i å skape et trivelig Røa, må ikke skusles bort. 80% i Akerspostens quiz om sentrumsutbyggingen var positive til en slik løsning.

Det må tas hensyn til trafikkutviklingen
Gjeldende reguleringsplan ble vedtatt i 2004 som en arealplan, men uten tilstrekkelig hensyn til trafikkutviklingen på Røa. Trafikken deler i dag opp sentrum og skaper barrierer. Den planlagte nye utbyggingen av sentrumskjernen skjer nå øst for Vækerøveien. Trafikk må også være del av areal-løsningen på Røa. Det må legges mer vekt på fotgjengere og syklister i trafikkbildet, og flere gangveier – dette er ikke tilstrekkelig forutsatt i den gamle planen. Sentrumskjernen på Røa ligger i skjæringspunktet mellom alle de kollektive transporttilbudene i stasjonsområdet og må utvikles på en helhetlig og funksjonelt riktig måte. Det må derfor i stor grad tas hensyn til trafikk og mobilitet inn til, i og gjennom sentrum. Helhetsplanen for bygging må derfor koordineres med infrastruktur for mobilitet og bevegelsesfrihet.

Feil arealbruk i sentrumskjernen
Reguleringsplanen av 2004 har ikke tatt høyde for behovet for en økende kommersiell del for et bydelssenter. Byggeplanene nå er omtrent 90% boliger, dvs ingen sentrumsutvikling. Om sentrum bare bebygges med boliger, kan dette kunne føre til et «dødt» sentrum utenom butikkers åpningstider. Røa må være konkurransedyktig – dvs ha nok arealtilbud til næringslivet for å kunne betjene et større befolkningsomland og for å bidra til redusert lokalt transportarbeid i områdene rundt Røa sentrum. Koronatiden vi er inne i, viser også at hjemmekontoret fører til at langt flere sannsynligvis vil bruke sentrumstilbudene oftere enn før. Som mange er kjent med, har eier av Esso stasjonen gjennomført en medvirkningsprosess gjennom Akersposten. Her kommer det frem at behovet for nye aktiviteter og tilbud, på langt nær er dekket med dagens tilbud. Dette må det derfor også tas hensyn til i en helhetsplan.

Røa senter har blitt senter for et større omland
Røa må etterhvert også fylle sentrumsfunksjoner for Hovseter og et sterkt voksende omland – dette var ikke forutsatt i planen. Røa sentrum er i ferd med å bli større enn opprinnelig tenkt fordi store utbyggingsområder har kommet til utenfor planen og flere kommer. Nye kollektivtilbud og transportformer kommer også og plassen i sentrum er begrenset. Krisen for sentrumsområdet er allerede her. Som kjent jobber Ruter med nye former for kollektivløsninger- enten det er digitaliserte hentetjenester, førerløse små busser eller bildeling. Vi er i kontakt med Ruter for å kunne tenke fremtidens løsninger og behov for infrastruktur som også bør inn i helhetstenkningen.

Hva så? Kan vi klare å justere reguleringsplanen?
Vi har her pekt på flere viktige forhold i dagens reguleringsplan som ikke speiler dagens situasjon og behov, mens andre bestemmelser er svært viktige å beholde- for eksempel høyder og volum på bygninger. Vi håper derfor at det er vilje blant politikere – og særlig Byrådet for Byutvikling – til å bringe den oppdaterte og grønne helhetlige politikken også inn i planen for Røa. I denne saken snakker vi om et begrenset areal innenfor gjeldende reguleringsplan. Denne planen bør justeres. Vår oppfordring til utbyggere, myndigheter og ikke minst politikere er at reguleringsplanen trenger justeringer som det er mulig å gjennomføre til det best for Røa. Vi bør ta oss tid til å unngå frimerkeutbygging som vanskeliggjør et fremtidsrettet og godt Røa sentrum. Støtt et bedre utbyggingsprosjekt for Røa!

Anne Bjørnebye Vik
Leder av Røa Vel

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...