Akersposten

– Ungdommene har fått økte forventninger til det positive – vi kan ikke stoppe nå

Anita Asdahl Hoff og James Stove Lorentzen.

– Bystyret må hjelpe bydelen med å få en skikkelig drift av ungdomsklubben på Hovseter, sier leder for Helse- og sosialkomiteen i bystyret, James Stove-Lorentzen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

HOVSETER: – Dette innebærer en forutsigbarhet for ungdommene, fortsetter lederen og legger til at fritidsklubber ofte er spydspissen i forebyggende arbeid. Men ofte kommer finansiering av lovpålagte tjenester høyest i et bunnskrapt bydelsbudsjett, noe som gir dramatiske kutt i forebyggende tiltak for barn og unge.

– Men vi ser også at det straffer seg å redusere på forebygging. Vi blir tvunget til å løpe etter der det brenner, og mindre forebygging gir flere branner, sier han.

Hovseter i Bydel Vestre Aker har utfordringer som har kommet i skyggen av andre delbydeler i Oslo. Her er det lavere sysselsettingsgrad, en høy andel unge, eldre og voksne med redusert funksjonsevne. Med levekårsutsatte områder menes områder der store deler av befolkningen scorer under gjennomsnittet på en rekke levekårsvariabler. Det kan handle om at lokalbefolkningen har lavere inntekt, lavere utdannelse, færre sysselsatte og at flere lever under fattigdomsgrensen enn i andre områder.

– I tillegg er det en stor andel som ikke har fullført videregående skole, og mange familier har lav inntekt, påpeker lederen.

I tillegg er det i levekårsutsatte områder ofte behov for fysisk oppgradering av offentlige uterom. På Hovseter har det vært, og er, synlige symptomer på slitte fellesområder, og det er tidvis tomme butikklokaler. Noen deler mangler gode lekeplasser, og det manglet en fritidstilbud til ungdom i flere år. Mange naboer vet lite om hverandre, og mange føler seg utrygge, spesielt knyttet til Hovseterveien 88, hvor familier melder om frykt for å slippe barna ut alene.

– Uten alle er vi ingen!

– Dette er vel en dag dere har ventet på i mange år egentlig, sa byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) da den splitter nye ungdomsklubben ble offisielt åpnet i begynnelsen av mai.

I lokalene til den nye klubben stod forventningsfull og kry ungdom. Men blant folkemengden stod også ungdom, de som i de siste årene har krevd sin rett til å bli hørt, inkludert og verdsatt som likeverdige innbyggere. De som er utrygge på om de gledelige nyheten har kommet for å bli.

– Det er de som har skoene på, som vet hvordan de passer, og voksne må begynne å høre på ungdom. De må virkelig lytte, sier Hovseter-mannen og ildsjelen ii lokalmiljøet, Abby Fahad. Abby er 22-åringen som ved flere anledninger har gått i bresjen for ungdommene på Hovseter. Enten det gjelder kampen for barnas oppvekstvilkår, trygge nærmiljøer eller en skikkelig integrerings - og inkluderingspolitikk.

– Vi kan nå skrive at alle bydeler har en fritidsklubb, fortsatte byråd Tellevik Dahl, mens de unge håpefulle fremviste dansenummer og bød på kaker.

– Det skulle bare mangle at dere har en klubb, sa Tellevik Dahl, og fortalte videre at de har sikret husleie for de neste tre årene med midler fra bomiljøsatsingen. I tillegg har det også kommet statlige midler til ungdomsklubben.

Byråden: – Fortjener å bli lyttet til

I en e-post til Akersposten skriver Tellevik Dahl at hun er helt enig med ungdommen på Hovseter, og legger til at det var feil av det borgerlige flertallet i bydelsutvalget, som den gang la ned Hovseterklubben. For å hjelpe til med å få den åpnet igjen, slik at ungdom hadde et tilbud, bevilget byrådet penger og prioriterte midler til Hovseterklubben øverst i søknaden til staten om midler.

– I mai åpnet klubben endelig. Bydelen fikk også 700.000 kroner til forebyggende barne- og ungdomsaktiviteter som bydelen kunne valgt å bruke på sommeråpen klubb, så her må bydelen selv svare for sine prioriteringer av de økte bevilgningene, fortsetter Tellevik Dahl og legger til at de har styrket bydelenes økonomi med over 116 millioner siden 2015, fremfor årlige kutt som det blåblå byrådet på Rådhuset sto for.

– Jeg håper derfor at bydelsutvalget bruker noen av disse midlene til flere og bedre aktiviteter for ungdom i Vestre Aker og på Hovseter. Ungdom har ofte rett, og de fortjener å bli lyttet til. Arbeiderpartiet lover derfor nå å åpne et eget barne- og ungdomsbibliotek på nettopp Hovseter i neste periode og vil ta initiativ til et eget områdeløft her i samarbeid med staten, avslutter byråden.

Bydelsdirektøren: – Behov for sommeråpent

Bydelsdirektør Elisabeth Vennevold er også opptatt av involvering av beboerne på Hovseter og meddeler at bydelen er stolte av at de omsider fikk åpnet en ungdomsklubb.

– Denne var stengt i sommer grunnet ferieavvikling, men etter hvert erfarer vi behovene for sommeråpent, og vi ser derfor på mulighetene får åpningstider neste sommer, opplyser hun.

Sommeren 2019 har bydelen gitt ca. 40 ungdommer sommerjobb, og den anslåtte kostnaden har vært 650 000 kroner. I de 700 000 kronene som ble fordelt, er noen midler tildelt sykkelverkstedet vårt, sier Vennevold.

– Halvhjertet innsats på Hovseter

– Bydelen sliter økonomisk, men faller utenfor de forskjellige områdeløftprosjektene som staten er med på å finansiere. Bystyret støtter andre delbydeler som sliter, men ikke Hovseter. Vi la derfor dette inn i vårt alternative budsjett for 2019 og i vårt program for 2019-2023 fortsetter Stove-Lorentzen.

Han møter støtte hos Anita Asdahl Hoff, som stiller til valg for Høyre, på bydelslisten. Asdahl Hoff har over tid særlig fulgt temaer knyttet til ungdom og rus, i dette satsninger som tar for seg rus- og kriminalitetsforebygging. Hun er opptatt av at det legges til rette for gode ungdomsarenaer og at vi som samfunn ser barna.

– Jeg har valgt å bruke litt tid sammen med noen av ungdommene her, da jeg mener deres stemme er viktig og skal høres. Jeg er fortvilet over at ungdom på Hovseter, som har vært en nedprioritert gruppe i altfor lang tid, må forholde seg til uforutsigbare prosjektstillinger og usikker fremtid for klubben.

Asdahl Hoff er opprørt over det hun mener er et stort feiltrinn. Den nyåpnede klubben har vært stengt i hele sommer, og i dette vises det til at ungdommer har fått sommerjobb. Noen hav ungdommene har fått jobb ved sykkelverkstedet, et sted de har trivdes svært godt og i tillegg fått kjenne på mestring og verdi. Men Sykkelverkstedet har også holdt stengt deler av sommeren.

– Sommerjobben til ungdommen utgjorde kun to ukers arbeid, ferien er på åtte. Vi vet at en stor andel av familiene på Hovseter bor trangt og de fleste er hjemme hele sommeren. Vi har derfor et ansvar ovenfor de unge der vi sørger for attraktive åpningstider på klubben, som gir de et sted å være sammen. Foruten dette har vi et ansvar for at unge ikke faller utenfor.

I sommer har det vært en opphopning av ordensforstyrrelser på Hovseter, og ungdommen som samler seg og henger ved bingen til sene timer, får skylden for dette.

Strukturerte programmer for å bedre levekårene

Siden midten av 2000-tallet har Oslo kommune og staten samarbeidet om de såkalte områdeløftene. Dette er godt strukturerte programmer for å bedre levekårene i områder med spesielle utfordringer. Det er brukt over 1 milliard kroner på dette i 7 av Oslos bydeler. Vestre Aker, som bydel, har ikke de karakteristika som skal til for å falle inn under ordningen, men det har delbydel Hovseter, etter Høyres mening.

– Våre lokalpolitikere har kjempet for dette en stund, og det har kommet noe midler til Hovseter. At det nå er satt av midler til ungdomsklubben B7 er veldig bra, slik at den fikk åpnet i mai i år. Men vi mener Hovseter trenger mer enn dette for å bedre miljøet, både for barn og voksne i alle aldre, sier Stove-Lorentzen.

Det er ikke avsatt nok midler i byrådets budsjettforslag, noe som gjør det det veldig vanskelig for bydelen å fortsette satsingen på Hovseter. En stor del av midlene har gått til stillinger som har vært avgjørende for å kunne komme i gang med kartlegging, planlegging og involvering. Stove-Lorentzen sier at bydelen mener at de har fått mye ut av midlene så langt, og kartleggingen har avdekket behov som kafe, oppgradering av torg, sosiale møteplasser og aktiviteter.

– Men bydelens utfordring nå er å ha midler til tiltakene, sier han.

– Nå har bydelen kommet i gang, og beboerne, og ungdommene, har fått økte forventninger til det positive, vi kan ikke stoppe nå, påpeker Stove-Lorentzen og Asdahl Hoff.

For å utgjøre en forskjell for innbyggerne på Hovseter har bydelen behov forutsigbar finansiering. Involvering er en kontinuerlig prosess, og en forutsetning for å lykkes.

Avslutningsvis sier de at Høyre satte av 3 millioner kroner i budsjettet, øremerket til bydelen for å arbeide videre med «Hovseterløftet». Vi er skuffet over at byrådet ikke deler våre bekymringer og at de ikke ville sette inn ekstra midler..

Ikke målet i et områdeløft

Selv om områdeløft er begrunnet i velferdspolitiske mål betyr det ikke at et områdeløft kan løse de store utfordringene i et levekårsutsatt område. Det sier seg selv at denne typen tiltak ikke endrer beboeres indre motivasjon for å gå på skole, delta i fritidsaktiviteter, arbeidsliv eller trangboddhet. Men selve løftet kan bidra med at beboere får økt livskvalitet, som igjen gir en indre styrt glede og motivasjon.

– Det blir viktig at vi utnytter de ressursene vi får på de riktige tiltakene. Der stiller jeg ofte spørsmål da noen tiltak av og til er «nice to have» og ikke «need to have».

– Økt livskvalitet oppnås når barn og unge opplever å bli sett og ivaretatt av ledere på den lokale ungdomsklubben, det er derfor av avgjørende betydning at B7 har de midlene som trengs for å drive hensiktsmessig for den gruppen den er ment for. Vi har ingen unger å miste, avslutter Asdahl Hoff.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...