ANNONSE
Annonse

Ungdommene danser seg bort fra gata

– Vi trenger å styrke jentefokuset og lage en plass der jentene løfter hverandre opp.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.10.2018 kl 15:18

ANNONSE
Annonse

ULLERN/OSLO: Fredag ble Jentivalen arrangert av flere samarbeidspartnere i Oslo. Blant dem Bydel Ullern, som vil skape et positivt samlingspunkt for unge jenter. Ellers er Bydel Frogner og Sisterhood med på arrangørsiden.

– Vi trenger å styrke jentefokuset og lage en plass der jentene løfter hverandre opp, sier SaLTo-koordinator i bydel Ullern, Sara Adolphson.

Jentivalen, en kveld kun for jenter i alderen 12-23 år, er ikke et nytt konsept, men det er første året Bydel Ullern er med som arrangør.

– Vi ser det er etterspørsel etter aktiviteter som fokuserer på forebygging for å holde jenter borte fra gata, rus og seksuell trakassering. Derfor er det kjempefint at vi kan samarbeide med andre for å skape et samlingspunkt for unge jenter på tvers av bydeler og kulturer, forklarer Adolphson.

TRYGG ARENA: Ungdomslos Rebecca Mittun (t.v) og SaLTo-Koordinator Sara Adolphson i Bydel Ullern.

I lokalene til Røde Kors i Christian Kroghs gate vrimler det av unge, glade jenter denne fredagskvelden. Noen lærer å sy egne hårstrikker, mens andre tar Dj-kurs. En gruppe danseglade jenter har satt seg som mål å lære hip-hop dans på noen timer som skal vises frem til alle de andre (se video av fremføringen).

Miljøbevist moro

Kusinene Helena Hauland Gabrielsen (13) og Sofie Hauland (12) har begge tatt turen til sentrum fra Ullern denne fredagskvelden. Helena får afrikanske fletter av noen frivillige jenter, mens Sofie har levert inn klær hun ikke bruker lenger til klesbyttesentralen.

KLESBYTTE: Sofie Hauland (t.v) har levert inn brukte klær og leter etter noe å bytte dem i sammen med Helena Hauland Gabrielsen.

– Det har vært veldig spennende til nå. Jeg har aldri vært med på dette før, men det er veldig fint at vi kan gjøre så mye forskjellig. Jeg håper å finne meg noen nye klær å ta med hjem. Kanskje noe rosa, sier Sofie og kaster et blikk bort på stativene med klær.

Klesbyttingen er ny av året og en viktig del av konseptet.

– For oss er det viktig at jentene har det gøy, men det er også viktig å lære dem om miljøbevissthet og gjenbruk, forteller ungdomslos i Bydel Ullern, Rebecca Mittun, til Akersposten.

– Alt her handler om å styrke jentens plass i samfunnet og troen på at de kan være med å bidra til mye bra, legger Sara Adolphson til.

Utover kvelden forstår vi godt at de bydelsansatte mener. Helena har beveget seg fra fletting til henna-malling. Også det er en ny opplevelse.

– Vi har stått i kø i litt over halvannen time, men jeg er sikker på at det er verdt, smiler Helena før hun setter seg ned i stolen foran Layla.

Deler kunnskap

Hun driver vanligvis profesjonelt med henna-maling, men har i kveld stilt opp frivillig for å dele malekunsten og kulturutvekslingen med de unge jentene.

POPULÆR KROPPSKUNST: Henna-malingen var et desidert høydepunkt for Ullern-kusinene.

– Det er viktig for meg å lære jentene om farene med henna-maling om det ikke blir brukt riktige produkter og tatt vare på. Mange bruker produkter som ikke er bra, sier Layla mens hun tegner mønster nedover hånden til kusinene.

Utenfor komfortsonen

På scenen har Iman Meskini fra NRK-serien Skam tatt plass for å lære ungdommene å finne sin plass i verden.

– Tilbring tid med andre type mennesker enn deg selv, da vil du utvikle deg selv og finne ut hvem du er og hva du står for.

FORBILDE: Jentivalen ønsker å gi jentene selvsikre forbilder. Iman Meskini oppfordret tilhørerne til å utvide komfortsonen sin.

– Vi må slutte å sammenligne oss med andre. For alle har vi vår vei. Test deg selv utenfor komfortsonen din, er hennes råd til jentene før hun ber de prate med sidekvinnene for finne en ting de har til felles.

To jenter sier at de begge liker å danse. Sammen med flere andre entrer de scenen for å vise hva de har lært på dansekurset de siste timene. Noen minutter senere får dansegruppa stående applaus, og Jentivalen 2018 høster lovord hele veien ut av lokalet.

– Det har vært veldig gøy. Vi skulle hatt det ofte, sier flere jenter på vei hjem.

NYE OPPLEVElSER: Kusinene Helena Hauland Gabrielsen (t.v) og Sofie Hauland hadde tatt turen innom Jentivalen for å oppleve nye ting.

ANNONSE
Annonse