Akersposten

«Underlig at hun gikk i baret»

Bjørg Duve

Jeg har alltid hørt at 13 til bords er ingen god idé. Jeg har i mine yngre dager selv fått erfare at det betød trøbbel.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 25.03.2021 kl 09:00

Erna Solberg har også fått kjenne på kroppen hva 13 til bords vil si – selv om statsministeren ikke selv var til stede på den mye omtalte middagen på Geilo.

Nestlederen i Arbeiderpartiet – Bjørnar Skjæran – har vært ute i mediestormen. Både han og Erna Solberg har måttet legge seg flate for det norske folk og be om unnskyldning. Det skulle da også bare mangle. Den ene skulle feire 60-årsdagen sin sammen med mange familiemedlemmer. Den andre skulle slukke tørsten i en hotellsuite i Bodø sammen med for mange partifeller.

I etterkant av begge hendelsene har det i alle kanaler vært diskutert stolpe opp og stolpe ned om hvilke tiltak som gjelder – om det er forskrift, anbefalinger, råd eller oppfordring. Om verbet skal eller bør er det bærende, diskuteres med stor iver. Er det et arrangement eller ikke?

Det hentes inn eksperter til å uttale seg om det er innenfor eller utenfor det som kan bøtelegges. Hva sier reglene? Hvilke regler gjelder akkurat nå? For hvilke områder gjelder de ulike tiltakene? Blir de forandret i morgen – eller om en uke?

Det er nå så vanskelige at helsedirektør Bjørn Guldvåg og sjefen for Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg – på direkten i Dagsnytt 18 – ble svar skyldig. Jeg forstår godt at de ikke husker alt og Guldvåg henviste innbyggerne til nettsider. Det er dessverre en del som ikke kan bruke digitale verktøy og så kan en ikke se bort fra at det også kan by på språkutfordringer, slik at nettet ikke er til stor hjelp.

Vi mennesker er opptatt av rettferdighet, av likhet for loven, av det vi kan konkretisere. De som sitter ved roret og bestemmer hvordan du og jeg skal oppføre oss – både lokalt og sentralt – har forsøkt å bekjempe en pandemi på denne måten. Vi tar det derfor som en selvfølge at de selv følger det de selv har bestemt. At de ikke glemmer seg.

De to hendelsene er klart provoserende – kanskje særlig overfor enmanns-kohorter. Overfor mennesker som er blitt fratatt samvær med familie og venner som står en nær. Også overfor dem som er i livets utfordrende livssituasjoner som fødsel og død. Som blir bedt om ikke å feste, ikke være sammen med noen, ikke reise hjem, ikke feire.

Men er lover og regler, forskrifter og oppfordringer, bør og skal, sammenkomster med fem, ti eller 13-14 interessant i det hele tatt?

På mange måter ikke.

Hvorfor?

Fordi etterkommerne etter herr og fru Korona, bryr seg ikke om dette i det hele tatt! De meget smittsomme virustypene ber bare om én eneste ting – at vi flokker oss. At vi kommer sammen. At vi er tett på hverandre. Det er i grunnen det eneste virusene ber om.

Ut fra dette ståstedet er det underlig at både statsministeren og nestlederen klarte å gå i baret. Myndighetene har egentlig kun ett eneste budskap til innbyggerne – og det er klinkende klart og lett å huske: ikke meng dere.

Bjørg Duve
Journalist

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...