Akersposten

Ullern og Vestre Aker: Slik blir vaksineringen kommende uke

Byrådsleder Raymond Johansen (60) fikk første dose med vaksine mot covid-19 mandag denne uken. Han bor i Bydel St. Hanshaugen. I bydelene Ullern og Vestre Aker er det nå innbyggere tidlig i 60-årene som får tilbud om vaksine. Foto: Oslo Kommune / NTB

Det er 18.903 innbyggere og helsepersonell som har fått vaksine i våre to bydeler – henholdsvis 7.578 i Ullern og 11.325 innbyggere i Vestre Aker. Noen er fullvaksinerte, andre har hatt sitt første møte med vaksinen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 23.04.2021 kl 16:27

VESTRE AKER/ULLERN: I neste uke mottar Oslo kommune 16.710 førstegangsdoser. Ullern får 1620 av disse dosene.

– Fastlegene vil vaksinere de som er i prioriteringsgruppene 5 og 6. Det vil si innbyggere i alderen 55 til 64 år samt de i alder 45 til 54 med ulike sykdommer eller tilstander (se oversikt lenger ned i saken, red.anm.), sier avdelingsdirektør Giske Edvardsen. Hun har det overordnede ansvaret for koordineringen av vaksineringen i Bydel Ullern.

– I tillegg er det 654 personer som får sin dose 2 kommende uke, sier Edvardsen.

– I Vestre Aker får vi 900 av disse dosene. I tillegg setter bydelen 756 andregangsdoser. Det vil si at i alt blir dette 1656 stikk i kommende uke, sier Inger Thommessen, rådgiver i bydelsdirektørens stab i Bydel Vestre Aker.

18 til 64 år i Vestre Aker

– Vi starter nå vaksinering av prioriteringsgruppe 5, 6 og 7. Det er rundt 2 000 innbyggere i bydelen, som er meldt inn i disse gruppene, sier Thommessen. Det vil si mennesker mellom 18 og 64 år med underliggende sykdommer.

– For disse gruppene vil gjennomføring for vaksinering variere noe. Dette fordi noen bydeler har valgt å vaksinere disse gruppene på sine vaksinasjonssentre mens andre bydeler har valgt at fastlegekontorene i deres bydel utfører vaksineringen, sier Thommessen og legger til at disse beslutningene baserer seg på kapasiteten hos fastlegene i de enkelte bydelene, samt praktisk gjennomføring av vaksinedistribusjon i hver enkelt bydel.

– Det har skjedd mange endringer den siste uken. Som en følge av det, er det gått ut ulik og motstridende informasjon de siste dagene. Vi beklager at dette har skapt forvirring, sier Thommessen.

Slik blir det i Vestre Aker

Om du tilhører gruppe 5-7, bor i bydelen og har fastlege i bydelen, vil du bli innkalt til vaksinering ved bydelens vaksinesenter.

Om du tilhører gruppe 5-7, bor i bydelen, men har fastlege i en annen kommune eller bydel, vil du bli innkalt til vaksinering hos din fastlege dersom dette fastlegekontoret utfører vaksineringen av sine listepasienter. Dersom fastlegekontoret ikke vaksinerer sine listepasienter, vil fastlegen melde deg inn til vaksinering i Bydel Vestre Aker, og du vil få tilbud om vaksinering ved bydelens vaksinesenter.

Om du tilhører gruppe 5-7, har fastlege i Vestre Aker, men ikke bor i bydelen, vil du meldt til vaksinering i din bostedsbydel.

Er du usikker?

– Er du usikker på om du er i en gruppe som skal identifiseres av fastlegen, anbefaler vi at du tar direkte kontakt med din fastlege. Har du fastlege i en annen bydel eller kommune og er usikker på om fastlegekontoret tilbyr vaksinering, ta direkte kontakt med fastlegekontoret for informasjon. Om du tilhører en identifisert prioriteringsgruppe, men fastlegen din ikke tilbyr vaksinering, så er det din fastlege som må kontakte kommunen og melde deg inn til vaksinering, sier Thommessen.

Riktig telefonnummer?

– Hvis du tilhører prioriteringsgruppe 1-4 - men ikke har mottatt tilbud om vaksinering i bydelen ennå – så skyldes dette at vi ikke har riktig kontaktinformasjon for å nå deg. Om du tilhører en av disse gruppene og ønsker tilbud om vaksine, vennligst send en epost med din kontaktinformasjon til koronavaksine@bva.oslo.kommune.no, så tar vi kontakt, sier Inger Thommessen.

I Bydel Ullern er e-postadressen ullern.vaksinesenter@bun.oslo.kommune.no

– Hvis du ikke er blitt kontaktet – og burde vært det – ta kontakt med vaksinesenteret, sier Edvardsen.

– Er dere ferdig med all hjemme-vaksinering?

– Ja, i all hovedsak. Men det kommer fortløpende nye til med behov om hjemme-vaksinering.

– Hvem skal få telefon om vaksinering i kommende uke?

– I Bydel Ullern ringer vi nå til dem som er født i 1957, sier Giske Edvardsen.

Slik er gruppene inndelt

1. Beboere i sykehjem

2. Alder over 85 år

3. Alder 75-84 år

4. 4A: Alder 65-74 år

4B: Personer mellom 18 og 64 år med disse sykdommene/tilstandene med høy risiko for alvorlig forløp:

 • organtransplantasjon
 • immunsvikt
 • hematologisk kreftsykdom siste fem år
 • annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)
 • nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon
 • kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon
 • annen alvorlig og/eller kronisk sykdom som ikke er nevnt i listen over kan også gi økt risiko for alvorlig sykdom og død av covid-19. Dette vurderes individuelt av lege.

5. Alder 55-64 år med disse sykdommene/tilstandene:

 • kronisk leversykdom eller betydelig nedsatt leverfunksjon
 • immundempende behandling ved autoimmune sykdommer
 • diabetes
 • kronisk lungesykdom
 • fedme med kroppsmasseindeks (KMI på ≥ 35 kg/m2 eller høyere)
 • demens
 • kroniske hjerte- og karsykdommer (med unntak av høyt blodtrykk)
 • hjerneslag
 • annen alvorlig og/eller kronisk sykdom som ikke er nevnt i listen over kan også gi økt risiko for alvorlig sykdom og død av covid-19. Dette vurderes individuelt av lege.

6. Alder 45-54 år med de samme sykdommer eller tilstander som er listet opp i punkt 5

7. Alder 18-44 år med de samme sykdommer eller tilstander som er listet opp i punkt 5

8. Alder 55-64 år

9. Alder 45-54 år

Fakta

Verdens vaksinasjonsuke:

Verdens vaksineuke markeres fra 24. til 30. april. En ønsker å gjøre folk oppmerksomme på hvor viktig det er å vaksinere seg mot sykdommer. Både de som lager vaksinene og de som mottar, er med på å beskytte helsen vår.

Vaksiner beskytter mot sykdommer som hepatitt B, difteri, polio og meslinger. Fra 1988 og fram til nå hat der vært en nedgang på rundt 99 prosent i antall nye poliotilfeller. Likevel har noe av smitten kommet tilbake til Europa. Når det gjelder meslinger har en registrert en viss økning. Fra 2017 til 2018 ble antall tilfeller doblet.

Få dødsfall i Norge

Nå vaksineres det for fullt mot covid-19. Over tre millioner mennesker i verden har dødd av eller med covid-19. Mer enn 144.000.000 mennesker er påvist smittet i verden.

I Norge er vel 109.000 påvist smittet. I Norge er antall døde, kun 735.

Norge er blant de land som skiller seg ut med få dødsfall. Ser vi nærmere på de nordiske landene, skiller Sverige seg ut med et høyt antall døde.

Hvert 10. år

De som er vaksinert mot cocid-19, må regne med å ta oppfriskningsvaksine. Vaksiner varer ikke livet ut. WHO og FHI anbefaler å ta oppfriskningsvaksiner hvert 10. år for blant annet polio, kikhoste og stivkrampe.

FNs bærekraftsmål nummer 3 – som handler om god helse – handler om å sikre at alle har tilgang på vaksiner av høy kvalitet.

Fakta om vaksinering

Vaksinering forhindrer 2-3 millioner dødsfall i året.
Meslinger tok 2,6 millioner liv i 1963. Vaksiner har redusert antall dødsfall med 95 prosent i 2017, til 110 000.
Ytterligere 1,5 millioner liv kunne vært reddet hvis alle hadde tilgang til vaksiner.
Omtrent 20 millioner barn blir fortsatt ikke vaksinert. Den globale vaksinedekningen har stagnert de siste årene.
I 2017 fikk 85 prosent av alle spedbarn tre doser av DTP-vaksinen. Den beskytter mot difteri, stivkrampe og kikhoste.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...