Akersposten

Hovseter i Vestre Aker.

[ Åpne stort dynamisk kart ]

«Uflaks å være fattig når du bor i Vestre Aker»

«Hovseter har altså nok utfordringer til at politiets tilstedeværelse behøves, men ikke nok til å få midler til å holde barn og unge borte fra kriminalitet. Dette er ikke lett å bli klok på,» skriver Fahad Abby.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 15.10.2020 kl 09:28

I en artikkel i Akersposten, publisert 2. oktober om Hovseter, gis en god og informativ gjennomgang av Hovseter og delbydelens verdi i spørsmålet om offentlig støtte. For det meste koker dette ned til punktprosjekter uten varige bevilgninger. Artikkelen er trist lesning. Ikke på grunn av det som skrives, men det som ikke står der.

Det er det jeg vil nærmere inn på. Hovseter har vært et «satsningsområde» som lokalpolitikere kan bruke til å høste sosial anseelse når området loves løftet opp. Det er slik det oppleves for oss beboere.

Men her på Hovseter står vi skulder til skulder med resten av Vestre Aker, og vi har noen særskilte utfordringer vi trenger hjelp til. Selv om befolkningen i Vestre Aker kan ha ulike utfordringer som trenger både politiets og bydelens hjelp, er jeg fra Hovseter og har vokst opp sammen med barn og unge med store levekårsutfordringer. Da spiller det liten rolle for oss om andre deler av Oslo skårer lavere i et målingssystem.

Kampen om midler bør ikke være et kappløp mot bunnen mellom de svakeste. At det er flere leietakere i andre bydeler, visker ikke ut de utfordringer Hovseter har. At ledigheten er høyere på Vinderen, er irrelevant. Det blir ikke færre barn som henger ute mellom blokkene på Hovseter av at ledigheten er større på Vinderen.

Når det er sagt, kan en undre seg over de bakenforliggende kriteriene som Hovseter måles etter. Dersom Hovseters problemer forsøkes sminket for å gjøre stedet mer attraktivt for utbyggere eller bemidlede innflyttere, er bydelsmålingene tuftet på feil tankegang. Det bør ikke noen politikere være bekjent av.

Fasadeoppussing på Hovseter finnes det delte meninger om, og det samme med at det tok fem år med dragkamp for å få gjenopprettet ungdomsklubben. Kompromisset ble at den flyttet til et nedslitt barnehagelokale. Vi som bor her, må få uttrykke at det hele «stinker». Istedenfor å ta tak i virkelige problemer på Hovseter, så skal fasadene pusses opp. Men som norske ungdom vet så altfor godt; vakre fasader gir ikke et lykkelig indre. Hovseters problemer viskes ikke ut av at boligblokkene nå ser ut som nybygg. Kan det være at det er andre interesser enn Hovseter-beboernes som er vektlagt?

Kampen mot ungdomskriminalitet, lediggang og depresjon bekjempes med tilbud for ungdommer i alle sosiale lag. Også de som ikke har råd eller lyst til å prøve lagidrett. Nedleggelse av Hovseter mekaniske sykkelverksted, barne- og familiesenter, og skambehandlingen av ungdomsklubben snakker et tydeligere språk enn noen av løftene Hovseter-beboerne er servert det siste tiår. Det er også et paradoks at Hovseter ikke anses som et problemområde i bydelsmålingene, samtidig som politiet har vært her ukentlig gjennom hele min oppvekst.

Hovseter har altså nok utfordringer til at politiets tilstedeværelse behøves, men ikke nok til å få midler til å holde barn og unge borte fra kriminalitet. Dette er ikke lett å bli klok på.

Vi er lei av at politikere fra Rådhuset tar turen opp hit, hvor de bidrar til å svartmale andre som ikke har gjort jobben sin, når det til syvende og siste handler om at Hovseter ikke kvalifiserer for å få tilstrekkelig med midler til å hjelpe de som bor her. Denne bydelen skal nå spare, på grunn av overforbruk som ligger langt tilbake i tid. Det medfører drastiske skritt der at andre viktige tiltak må omrokkeres og legges ned.

Da jeg skrev om bydelens planer om å flytte rusmisbrukere og tungt psykisk lidende til 88-blokken, ble dette skrinlagt. Det er helt vanvittig at planen nå er flyttet 300 meter på andre siden av Landingsveien. Midt iblant barne- og ungdomskoler, barnehager og eldresenter. Menneskene her har sine særegne utfordringer og lidelser, og det spiller ingen rolle om deres situasjon ikke omfattes av et lovpålagt tilbud. I dette rike landet med så mange ressurser er det en ytterst spesiell øvelse å forholde seg til politikere som snakker seg bort fra tilbud som legges ned. De kamuflerer de som legges ned med nye historier om alt som skal satses på. Menneskene som berøres, har ingenting de skulle sagt, de må bare innrette seg.

Der folk sliter, skapes subkulturer, og virkeligheten tolkes ut i fra de ferdighetene man har. Man trenger ikke være sosiolog for å skjønne at man blir påvirket av å vokse opp i et nabolag hvor nesten alle er rike og ressurssterke. Motkulturene kan få uttrykk som hverken Hovseter-beboerne eller byen for øvrig vil ønske.

Fahad Abby
Hovseter

LES OGSÅ: Løftet som aldri var et "områdeløft"

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...