Akersposten

Turtips til den litt late – men også til den litt spreke

Mange har gått den, men for noen kan den være ny. Tur i nærområdet er ikke å forakte.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 12.05.2020 kl 14:57

LYSAKERELVA: Akersposten liker å ta deg med på tur i nærområdet. Så også i dag. Lysakerelva slanger seg gjennom landskapet både med stille og bulder og brak og forteller oss samtidig om hvor Oslo og Bærum til enhver tid er. Denne dagen startet vi der elven når Lysakerfjorden.

Les også: Hva med en ny tur?

Søthetsalarm

På Oslo-siden starter det med passering av kontorkomplekser, før vi når første broen og Møllefossen med laksetrappen. I dette området og videre oppover er det mye historie å snakke om, i og med at dette er en del av den gamle og viktige industrihistorien langs Lysakerelva. Det skal vi ikke beskjeftige oss med i dag, men hvis du på et tidspunkt vil ha en grundigere innføring i Lysakervassdraget og dets historie, så kan vi anbefale det nylige utgitte heftet «Lysakerelva». Det er det Lysakervassdragets Venner som står bak.

Les saken: Prakthefte om Lysakerelva

- Ååååh, så søte.

Ikke rart utbruddet fra barn kommer, når fem gule nøster koser seg i vannkanten, mens vaktsomme gåsemor og far passer på.

PASSER PÅ: Hun vrir halsen nesten av ledd for å sjekke at alle "nøstene" har det bra. Foto: Vidar Bakken

Foreløpig går vi på blanding av grusganger og asfalt langs elven med kontorlandskap på høyre side, før vi krysser elven over til Bærum nedenfor CC Vest. Det er for å se Fåbrofossen i all sin velde. Her koser folk seg i solen ved fossen, hvor det faktisk blir tatt storlaks i perioder.

Les saken: Fantastisk laksefiske

Pass på de minste

Så tilbake til Oslo på broen ovenfor fossen, hvor vi passerer Fåbro gård med dyreklinikken, de nye parsellene og blokkene på Lilleaker, før vi dukker inn i alt det frodige grønne langs elven. Det er på denne tiden av året grønnfargen er det skarpeste og fineste. Stien er fin og tørr denne dagen, men kan lett bli sleip på våte dager. Har du små barn er det greit å passe på disse i første delen, da stien flere steder er usikret, med bratte skrenter med mot elven. Litt senere er stien igjen godt sikret. Det at stien er smal over lengre strekk, gir noen utfordringer ved passering. Vanlig høflighet og stopp på siden skaper trygg nok avstand. Det er liten trafikk på stien denne dagen.

Mektige Fåbrofossen med Fåbro gård i bakgrunnen. Foto: Vidar Bakken

Forsiktig bading

Naturen langs elven må oppleves og ikke bare beskrives. Ordene blir bleke i forhold til opplevelsen. Her kan du trygt nynne på "Alle fugler" og få svar. Vi vandrer opp til Bærumsveien og snur på broen og tar Bærumssiden ned igjen. På den siden har du nærmere kontakt med Lysakerelva over et lengre strekk enn på Oslo-siden. På begge sider av elven finner du forøvrig rastebenker. Er det varmt er det også mulig å ta seg et bad i elven. Men – vær uhyre forsiktig, særlig ved stor vannføring. Barn må passes på! Det er ikke mange år siden at en 12 år gammel gutt ble tatt av undervannstrøm og druknet.

Stor variasjon i Lysakerelva. Foto: Vidar Bakken

Tilbake krysser vi elven på nytt for å ta en tur på uteserveringen hos Mads & Martin eller kanskje på Kaktus. Samma det, en lys en smaker like godt begge steder og med litt bedre samvittighet.

Totalt er denne turen på litt over 4 kilometer – for mange en latmannstur. Neste mål er Bostadvannet tur-retur – en fin dagstur på 15 kilometer. Kom igjen!

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...